Vállalkozásindítási egyszeregy

Sokan hiszik még mindig, hogy a vállalkozói lét egyet jelent a nyugodtabb, boldogabb, sikeresebb, gazdagabb élettel. Hiszen egy vállalkozónak nincs hülye főnöke, nem kell feszített tempóban dolgoznia, saját maga oszthatja be az idejét, és egyébként is: sokkal sikeresebb, mint aki csak szegény, bérrabszolgaként tengődő alkalmazott. 

Ezeket az elveket szem előtt tartva, és az állam által időnként mézemadzagként belengetett új lehetőségeken felbuzdulva sokan ugranak fejest egy-egy vállalkozásba úgy, hogy nemcsak azzal nincsenek tisztában, mivel is jár egy ilyen váltás, hanem azzal sem, hogy pontosan mire, mikre is lesz szükségük.

Az első lépések

„Nagyon fontos lenne elsőre tisztázni, hogy ha valaki vállalkozó szeretne lenni, akkor az életformája is megváltozik" – mondja Klein Szedlár Rita adótanácsadó, a Klein Consuting Könyvelőiroda tulajdonosa. "A vállalkozók a saját cégüket képviselik, és ez a feladat nem csak a munkaidőben értendő. Az bizony napi 24 órát, heti hét, évi 365 napot igénybe vevő feladat." Ez azt jelenti, hogy vállalkozóként a partnereket, üzletfeleket nem tanácsos elküldeni, csak mert éppen nem érünk rá, mert más feladatokat végzünk, vagy éppen szabadságon vagyunk (természetesen ésszerű keretek között). Ha ugyanis saját magunk felelünk az időnkért és a bevételünkért, akkor egy visszautasítással komoly veszteségeket kockáztatunk - saját magunknak.

shutterstock 381129667

Fontos tehát tudni, hogy a vállalkozói lét sokkal több munkával, és főleg sokkal több felelősséggel jár, mint az alkalmazotti státusz. Tény, hogy nincsen senki a fejünk felett, aki megmondaná, mit és mikor tegyünk, de ez azt is jelenti, hogy senki nem viseli helyettük a felelősséget, és az esetleges veszteséget sem. Természetesen a nyereség is a miénk, aminek a családunk is nagyon fog örülni, de a támogatásuk nélkül nem is fog menni a folyamat, hiszen szükségünk is lesz a megértésükre, ha a vasárnapi ebédtől felállunk egy hívás miatt, ha a nyaralás alkalmával is üzleti telefonokat folytatunk, vagy akár be is kell mennünk a cégünkbe egy fontos üzlet miatt egy szabadnapon. Ilyenek ugyanis a legtöbb vállalkozásban adódnak, és mivel nagyon fontos a bizalom és a megbízhatóság, sokszor nem várhat az ügyek intézése.

Mivel jár egy cégalapítás?

A cégalapításnál mindenképpen számolni kell az anyagi oldallal, ami nem csak az alapítás egyszeri költségét jelenti. Egy vállalkozás alapítási költsége – méretétől függően – a néhány tízezer forintos összegtől akár milliós nagyságrendűig terjedhet, és ezen felül azt a pénzt is számításba kell venni, ami a működtetéshez kell.

„A vállalkozások a statisztika szerint az első néhány évükben még bizonytalan bevételekkel tudnak csak számolni. Ez azt jelenti, hogy kezdő vállalkozóként nemcsak az alapítási összeggel, hanem az első néhány év működtetési költségeivel is rendelkeznünk kell. Azt pedig, hogy ez pontosan mennyi pénz jelent, csak akkor fogjuk látni, ha nagy körültekintéssel elkészítjük az üzleti tervet, mely tartalmazza a pénzügyi tervet is!”

Ahhoz, hogy felelősséggel indíthassunk vállalkozást, mindenképpen pontosan meg kell tudnunk mondani, hogy mi a célunk, hogyan akarjuk ezt elérni, ehhez mennyi időre van szükségünk, és mennyi pénzt emészt majd fel mindez. Világos képpel kell rendelkezzünk arról is, hogyan különböztetjük meg magunkat a versenytársaktól, hogyan akarunk fejlődni, és persze arról is, hol vannak a határaink. Mindezek mellett pedig számolnunk kell az esetleges veszteségekkel, az előre nem látható eseményekkel, és olyan kiadásokkal is, amik később merülnek csak fel. Monitorozni kell a partnereinket, meg kell győződni róla, hogy ki tudják egyenlíteni a számlákat, időben tudják teljesíteni  a vállalásokat, ráadásul fel kell készülni arra is, hogy a likviditási hézagokat – vagyis amikor nincs elég pénzünk a működtetésre – valahogyan át tudjuk hidalni. A vállalkozás indítása tehát nem egynapos procedúra, akár hónapokat is igénybe vehet a tervezés.

„Mindamellett, amit mi magunk megtehetünk, szükségünk lesz bizonyos szakemberekre is. A vállalkozás más igényeit nem számítva minimum a könyvelővel számolni kell. A szakembereink a vállalkozásunk színvonalát is mutatják, munkájuk pedig hozzájárul a fennmaradásunkhoz, és persze a sikerünkhöz. Ez pedig azt jelenti, hogy nem érdemes pont ezeken a részleteken spórolni, mert ez később nagyon megbosszulhatja magát" - figyelmeztet a tanácsadó.

shutterstock 154519763

Egy másik nagyon fontos kérdés, hogy a megfelelő szakembertől a megfelelő tájékoztatást kapjuk és várjuk el. Általános probléma, hogy a hazai, kifejezetten bonyolult törvényi háttér – mely a vállalkozókat érinti – olyan kérdéseket vet fel, melyekkel a többség a könyvelőhöz fordul. Az egyes szakemberek munkáját ezért pontosan kell látni, így azt is, hogy a könyvelő egy már megtörtént eseménnyel foglalkozik – vagyis a már megtörtént kiadások összesítésével, hangolásával, az azokkal elvégezhető műveletekkel. Természetesen így is sokat tudnak spórolni, de ne várjuk el tőlük, hogy az adózási részekhez is értsenek, egészen egyszerűen azért, mert ez nem az ő szakmájuk.

Az adó egy előre kalkulálható és meghatározható kiadás, amin utólag változtatni – legalábbis egy adóéven belül – nehéz. Vagyis a kiadások tervezéséről van szó, ami pedig az adótanácsadók dolga, nem a könyvelőké. "Ez hasonló ahhoz, amikor egy felhőkarcoló tervezését az ember ugyan mérnökre bízza, de fontos, hogy ez a mérnök építész szakiránnyal rendelkezzen, ne pedig villamosságival, hiszen a kettő nem ugyanaz" - magyarázza Klein Szedlár Rita.

Tehát az első lépések az induláskor

Mindenképpen rendelkezni kell az adott cégforma megalapításához, valamint a cég minimum 1 éves működtetéséhez szükséges összeggel

  • Az üzleti terv elkészítése elengedhetetlenül szükséges
  • A megfelelő szakemberi háttér (könyvelő, jogász, adótanácsadó, stb.) nélkül ne vágjon bele!
  • Legyen tisztában azzal, hogy egy vállalkozást fenntartani, sikeressé tenni komoly munka, ami rengeteg lemondást és időt követel majd.

Álszentség lenne azt állítani, hogy nem léteznek kivételek, hiszen ez nem igaz. Ugyanakkor a sikeres vállalkozás megfelelő hozzáállás és pontos tervezés nélkül ritka, mint a fehér holló. A kockázat azonban minden esetben nagy, ráadásul itt a saját vagyonáról, a keservesen összekuporgatott tőkéjéről van szó, melyet ilyenformán kockára tesz. Ez pedig nem játék: ha nem vagyunk elég felkészültek, nem tervezünk pontosan, és nem tudjuk, mibe is vágunk bele, akkor hatalmasat bukhatunk, amire nemcsak a vállalkozásunk, hanem a magánvagyonunk, és ezzel együtt az egzisztenciánk, vagy akár a családunk is rámehet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek