LÁJFHEKK

Készítsen komposztot a konyhai hokedliben!

2017. március 2., csütörtök 11:29

Egyre több bécsi osztja meg otthonát gilisztákkal, amelyek a gondozásért cserébe értékes komposzttal látják el gazdáikat. A társbérlők ráadásul egy csinos, hokedlihez hasonló faládában laknak, és csupán némi zöldhulladékra van szükségük, amiből 21 nap alatt készítenek értékes gilisztahumuszt. Ez sokkal gazdagabb tápanyagban, mint a hagyományos komposzt, így kiváló tápanyagforrás a balkonnövények és a teraszon termelt zöldségek – például paradicsom – számára.

Egy ládában nagyjából 500-1.000 giliszta lakik, amelyek naponta körülbelül 150 grammnyi zöldhulladékot dolgoznak fel: ennyi bioszemetet nagyjából egy ember állít elő egy nap alatt. A jól működő gilisztakomposzt-láda szökésbiztos és szagtalan, és a gyerekek környezettudatos neveléséhez hasznos és érdekes tapasztalat lehet, akik így pontosan megfigyelhetik, miként lesz a salátalevélből, kávézaccból és almahéjból 21 nap alatt humusz.

Gilisztakomposztlada Foto 1000Worms DavidWitzeneder
Fotó: 1000Worms/David Witzeneder

Hogy a ládák ne foglalják feleslegesen a helyet, tetejükön kárpitozott párnával gyártják őket, így ülőalkalmatosságnak is kényelmesek. Egy felső-ausztriai testvérpáré, David és Thomas Witzenederé az ötlet és a megvalósítás: Bécsbe költözve megelégelték, hogy ha valakinek nincs kertje, ahol volna helye komposztálónak, a zöldhulladék rendre a kommunális szemétben landol. A speciális hokedlik a nagyapjuk egykori műhelyében készülnek, de van belőlük otthon összeszerelhető verzió is, sőt ládaépítő workshopokat is tartanak.

Egy gilisztakomposzt-láda 265-285 euróba kerül (kb. 82 ezer forint), de ha magának készíti el, akkor csak az induló gilisztaállományra kell költenie, azt megússza 38 euróból (~12 ezer forint). Ezen azonban nem érdemes spórolni, mert kifejezetten a célra válogatott példányok különböző trágyagiliszta fajokból áll, melyek közt egyaránt van kifejlett egyed és pete is. A megfelelően kezelt komposztálóládában három hónap alatt megduplázódik az állomány, és nincs szükség a lakók utánpótlására. Egy boxban nagyjából 24 liter gilisztahumusz keletkezik, amelyet évente kétszer lehet szüretelni.

Tavaly egyébként Budapesten is indult kezdeményezés társasházak számára, a Ökoszolgálat programjában konyhai, illetve kerti zöldhulladék komposztálóedényekre pályázhattak, melyeket ingyen kaptak meg. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta