Fény nélkül is lehet növényeket nevelni

Nagyon sokan küzdenek azzal a kihívással, hogyan neveljenek növényeket úgy, hogy a lakásuk közben nagyon sötét, sőt, akár olyan helyiségei is vannak, amelyek egyáltalán nem is rendelkeznek ablakkal. Ők örültek meg nagyon - és kezdték boldogan osztani a Facebookon -a BalconyGardenWeb.com cikkét, ami azt ígéri: olyan növényeket ajánl, amelyek napfény nélkül is megélnek. A cikk 17 olyan növényt sorol fel, melyek növekedéséhez állítólag nincs szükség napfényre, elegendő az indirekt, illetve a lámpafény is nekik. Körüljártuk, érdemes-e ezt elhinni.

Egy ilyen cikknek persze sokan megörülnek, és az ablaktalan fürdőszobákban megjelennek a gyönyörű dracénák, páfrányok, anyósnyelvek és broméliák. Ezek persze nem a legolcsóbb szépségek, de megéri, hiszen valóban nagyon szépen díszítenek – legalábbis az első napokban. Azután kókadni kezdenek, elsárgulnak a levelek, és a növény tönkremegy.

Növények fény nélkül?

Vannak növények, melyek föld nélkül is képesek növekedni. Vannak, melyek a vízben, vannak, amik a levegő nedvességtartalmában lévő tápanyagokat képesek hasznosítani, és persze vannak olyanok is, melyek kisebb – nagyobb rovarokat emésztenek meg a tápanyagok érdekében.

Egyvalami azonban minden, ma a Földön fellelhető növény közös vonása: az, hogy növekedésükhöz fényre van szükségük. Lehet, hogy csak egészen kevésre, mint egyes mélytengeri algáknak, vagy a barlangok falán növekvő moháknak, de valamennyi mindenképpen kell. Szóval, ha olyan szobában szeretne növényt tartani, amelynek egyáltalán nincs ablaka, és máshonnan sem jut be elegendő természetes fény, akkor bizony más megoldást kell találnia.

shutterstock 444172030

Lámpával a napot imitálva

Tény, hogy képesek vagyunk fényt vinni olyan helyiségbe is, ahol nincsen ablak. Csakhogy ez a növények szempontjából nem elég. A fotoszintézishez, mely a növények számára az energiát szolgáltatja, más hullámhosszú fény kell, mint amilyet a legtöbb, kereskedelmi forgalomban kapható izzó előállít.

Természetesen a tudomány felismerte ezt a piaci rést, és elő is rukkolt a megfelelő izzókkal, ezek ára azonban elég húzós. Még egy kisebb, 10 W led is, mely full spektrumban világít,8500 forintnál kezdődik.Persze megúszhatja olcsóbban külföldi, rendelős oldalakról, de mi egyetlen postaszolgáltatóval sem szívesen szállíttatnánk villanykörtét.

„A növényeknek nem csupán fényre, hanem kifejezetten napfényre van szükségük. Egy sima 50 wattos izzó vagy LED fényforrás ezért nem megfelelő számukra. Vannak természetesen növények világítására használható izzók, fénycsövek –  ilyeneket használnak a profi kertészek is, ahol időnként a napfényen túl is szükség lehet a mesterséges világításra –, amelyeket hasonló lámpatestekbe kell szerelni, mint bármilyen más fényforrást. Teljes sötétségben nem praktikus élő növényt tartanunk, hiszen ilyenkor olyan sok mesterséges fényre volna szükség, aminek az energiaszükséglete bőven meghaladja a növény árát. Ráadásul gondoskodnunk kellene a ki-bekapcsolás időzítéséről is, hiszen a mesterséges napnak is „le kell mennie" esténként. Ha viszont csak egy kis fényrásegítésről van szó, akkor érdemes lehet a lakás egy sötétebb, de növényekkel teli zugát így megvilágítani” – javasolja Boross Dávid, az Oázis Kertészet munkatársa.

Oszd meg másokkal is!
Mustra