Lomtalanítás helyett inkább adja be a közösbe, ami már nem kell

Ha a karácsonyi nagytakarítás során előkerülnek olyan tárgyak, amiket már nem használ, vagy csak szimplán feleslegessé váltak otthon, nem kell megvárnia a soron következő lomtalanítást: elviheti a Budapesten két helyen is újonnan nyílt Szemléletformáló és Újrahasználati Központba. A jó állapotban lévő tárgyak és eszközök, még ha önnek már nem is kellenek, másoknak viszont jól jöhetnek, itt pedig lehetőség van rá, hogy 14 napon belül új gazdát találjanak nekik. 

Jelenleg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ üzemel Budapesten, a XV. és a XVIII. kerületben - számolt be róla a Zöldbolt. A létesítmények nyugati mintán alapuló Újrahasználati Központként, valamint hulladékudvarként is üzemelnek, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékok leadása mellett azok a tárgyak, használati eszközök cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor más számára még használhatóak.

Az újrahasználati központokban a budapesti lakosság díjmentesen leadhatja a számára már feleslegessé vált vagy megunt de más számára még használható tárgyait, eszközei. Az itt leadott tárgyak 14 napig a bemutatótérbe kerülnek, ahol a csekély tárolási, raktározási díj megfizetését követően elvihetőek bárki számára.Az el nem kelt tárgyakat civil szervezeteknek ajánlja fel a társaság. Az újrahasználati központok célja a hulladékkeletkezés csökkentése, az újrahasználati arány növelése mellett a rászorulók szociális megsegítése – írja az FKF Zrt

Mit lehet vinni? 

Az újrahasználati központokban olyan használható állapotban lévő tárgyak adhatóak le, amelyek eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik, pl: babafelszerelés, játék, sporteszköz, bútor, könyv, konyhafelszerelés, lakberendezési tárgy, stb. Csak használható állapotban lévő tárgyakat várnak az újrahasználati központokba. A tönkrement, használhatatlan tárgyak csak anyaguk szerint, hulladékként helyezhetőek el a kijelölt hulladékudvarokban.

Hulladékuvar összefoglaló tábla 2016 október 1600(1)
FKF Zrt
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek