Óvatosan rendelgessen a Black Friday idején

Elérkezett az év azon szakasza, amikor sorra hirdetnek a webáruházak Black Friday akciókat, melyekben akár 80-90 százalékos kedvezményeket is meghirdetnek az üzletek. Sokan gyakorlatilag sokkot kapnak, ha meglátják, hogy egy drága termékhez most milyen potom áron juthatnak hozzá, és ész nélkül nyomják a vásárlás gombot, mert hát ennyiért a hülyének is megéri. Azonban jó, ha néhány dologra odafigyel még eközben is, hogy valóban a spórolás élménye maradjon meg, ne a bosszankodás.

Csak megbízható webáruházakban nézelődjön!

Míg az év többi napján alig néhányan dőlnek be annak, hogy 90 százalékkal olcsóbban vehetnek Converse cipőt, ha lájkolnak egy oldalt, majd megosztják a képet, addig a karácsonyi időszak az adathalászok csúcsszezonja. Mielőtt rányom a fizetés gombra és elkezdi bepötyögni a bankkártyája adatait, jó ha ellenőriz néhány dolgot. 

Első körben óvatosan bánjon azokkal a weboldalakkal, amiknek a címét egy linken keresztül kapja, például egy olyan hírlevélben, amire nem is emlékszik, hogy valaha feliratkozott volna. Nézze meg, milyen weboldalra irányította át a link, ha már az URL is gyanús, akkor ne folytassa a vásárlást. Az adathalászok egyik bevett trükkje, hogy a márka eredeti weboldalához nagyon hasonló kamuwebáruházat csinálnak, de ilyen esetekben az oldal neve, vagy az URL címe árulkodó lehet. 

A legjobb, ha még a nézelődés előtt megkeresi, ki a webshop üzemeltetője, mi a címe, elérhetősége: ezeket az adatokat általában a Rólunk/Kapcsolat menüpontok alatt találja. Ha sehogy sem lel rá ezekre az adatokra, akkor jobb, ha nem éli bele magát a kedvezményekbe. Keressen rá a webáruházra az interneten is, esetleg ott olvashat róla pozitív vagy negatív véleményeket is. Amelyik áruház titkolja az adatait, azt azonnal felejtse el. A címből és az üzemeltető személyéből ugyanis kiderülhet, hogy magyar vagy külföldön bejegyzett áruházról van-e szó, így tudja mire számíthat majd ha esetleg panasz miatt kommunikálni kell az üzlettel, vagy éppen garanciális jogait szeretné érvényesíteni. Olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket, különösen a szállítás, fizetés és a jótállás érvényesítéséről szóló részeket és csak ezután kezdjen el vásárolgatni.

GettyImages-459674868
Bloomberg / Getty Images Hungary

Óvja a kártyaadatait!

Nagyon óvatos legyen, mikor eljut a fizetésig. A Kaspersky Lab jelentése szerint 2014-ben a támadások 28,73%-a volt adathalász jellegű, és ennek mintegy 38,49%-át regisztrálták a téli ünnepek idején, míg 2015-ben az adatvadász támadások 34,33%-a volt pénzügyi adathalászat, és ebből 43,38%-a esett a negyedik negyedéves periódusra. Mindkét vizsgált évben jelentős növekedést tapasztaltak a fizetési rendszerek és az online áruházak elleni adathalász támadások számában. A bankok elleni támadások száma is nőtt, ugyan kisebb mértékben.

Mindig legyen bombabiztos a jelszava, és csak akkor fizessen kártyával, ha a vásárlás biztonságos felületen keresztül történik (például átirányít egy ismert bank online felületére). Ekkor is győződjön meg arról, hogy tényleg azon az oldalon van-e, hogy biztonságos-e a kapcsolata (a böngésző sávban ilyenkor a sima http:// helyett mindig https:// kezdetűre vált a webcím). Ha gyanúsnak tűnik, vagy nem ismeri az oldal online fizetési szolgáltatóját, akkor válassza inkább a PayPal fizetési módot, így nem kell nekik a kártyaadatait megadni, és könnyebben visszaszerezheti a pénzét is, ha mégis elkerülte valami a figyelmét és sikerült kamu oldalba belefutnia. Ha pedig végképp nem bízik semmiben, akkor válassza az utánvételes fizetési módot, bár ez persze csak az itthon működő áruházak esetén lehetséges. 

Ne a kedvezmény mértékét nézze, hanem a végösszeget

Sokaknak attól remeg meg az ujja a "kosárba" gomb felett, mikor látják, hogy milyen nagy a kedvezmény az adott termékre. Holott nem ez számít, hanem a végösszeg. Vagyis lehet, hogy 50 százalék a kedvezmény mértéke, de az már korántsem biztos, hogy annyival olcsóbban veszi meg, mert az adott termék más webáruházakban olcsóbb is lehetett, vagyis a végösszeg mindössze néhány ezer forintos különbséget mutat majd. Ezért jó, ha megnézi árösszehasonlító oldalakon, mint például az árukereső, vagy az árgép, hogy egyébként mennyiért lehet hozzájutni az adott termékhez. 

A hatóságok is figyelik a Black Friday-t

 A Gazdasági Versenyhivatal  jogalkalmazói tevékenysége körében versenyfelügyeleti eljárást indít egy vállalkozással szemben az alábbi feltételek együttes fennállta esetén:

  • valószínűsíthető a versenytörvény vagy a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény szerinti jogsértés,
  • az eljárás lefolytatása a GVH hatáskörébe tartozik,
  • a közérdek védelme az eljárás lefolytatását szükségessé teszi, illetve a gazdasági verseny érdemi érintettsége fennáll.

Megkeresésünkre a GVH elmondta, hogy konkrét, vizsgált kereskedelmi gyakorlatok kapcsán van lehetősége adatokat kérni a vállalkozásoktól, amely megkeresések kiterjedhetnek az akciós termékek ártörténetére is, vagyis közbeléphet, ha kimondottan az akciók előtt emelnek egy nagyot, hogy aztán újra akciózzák a terméket. Azt is megtudtuk, hogy a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény hatálya arra a kereskedelmi gyakorlatra terjed ki, amely Magyarország területén valósul meg, továbbá arra is, amely Magyarország területén bárkit fogyasztóként érint. Ez azt jelenti, hogy a GVH vizsgálhatja a külföldi székhelyű cégek, Magyarországon megvalósuló kommunikációját, reklámjait. És hogy hány darab kell az akciós TV-ből, hogy megindulhasson az akció? Készletezéssel kapcsolatos elvárásokat eddig két versenyfelügyeleti eljárásban fogalmazott meg a GVH, ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy ezen eljárások középpontjában kiskereskedelmi lánc hetente megjelenő akciós újságjában, honlapján stb. reklámozott termékek készletezésével kapcsolatos kérdések álltak, vagyis nem kuponos, vagy Black Friday készletek.

Nézelődjön külföldön is

Az internet sok más dolog mellett arra is nagyszerű, hogy nem kell elutaznia, hogy külföldi cuccokat vásároljon. Persze legyen itt is óvatos, de a nagy és ismertebb webshopok akcióit kár lenne kihagyni, főleg, hogy már az Amazon is szállít Magyarországra, ráadásul 39 Euró feletti vásárlás esetén ingyen. 

GettyImages-498933216
Kena Betancur / Getty Images Hungary

Ne vegyen feleslegesen semmit!

A Black Friday egyik legfontosabb alapszabálya, hogy csak olyat vegyen, amire tényleg szüksége van. Teljesen felesleges vennie egy hősugárzót csak azért, mert most nagyon olcsó, ha teljesen rendben van a fűtése, ahogyan új tévére sincs szüksége ha tavaly már vett egyet és az rendben működik. Ha viszont már éppen lecserélne a mosógépét és akciós lesz egy olyan darab, aminek a paraméterei tökéletesen megfelelnek önnek, akkor ne habozzon most megvenni! Nézelődjön olyan oldalakon, mint például a Shopalike, ahol egyszerre több Black Friday ajánlatot láthat. 

Legyen tudatos vásárló!

Ismerje a jogait és ne féljen használni őket. Ha visszaigazolják a rendelés részleteit, akkor azon az áron kell megkapnia a megrendelt terméket, akkor is ha esetleg elárazták a nagy akciózási lázban. Ha garanciális ügyintézésre kerül sor, jó ha tudja, hogy külföldről rendelt termék esetében is jár a garancia. Ha pedig úgy érzi, hogy hülyének nézték és átverték, vagy hogy a meghirdetett akciós termék olyan gyorsan "elfogyott", hogy valószínűleg sosem volt, akkor jelezze aggályait a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatalnak és a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy legközelebb valóban a jó akciókról szóljon a Black Friday. 

GettyImages-107160689
John Moore / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra