LÁJFHEKK

Házak, melyeket szeretnek a szellemek

2016. január 2., szombat 18:28

Míg Dél-Kaliforniában, Arizonában vagy Floridában a „cipősdoboz” stílusú dingbat bérházak jellemezték az ötvenes-hatvanas évek építkezési szokásait, addig New Orleansban valamint Chicago, Key West, Florida és Texas környékén az úgynevezett shotgun házak voltak népszerűek az amerikai polgárháborútól egészen az 1920-as évekig – írja a wikipédia org. A vasúti szerelvényhez némileg hasonló formájú, keskeny házak érdekessége többek között az, hogy a szobák egymásból nyílnak, azaz a nappaliból a hálóba, onnan pedig a konyhába érünk, ahol szintén található egy bejárati ajtó, tehát a ház mindkét végét ajtóval látták el akkoriban.

Sunday... #neworleans #Treme #vsco #vsocam #walking #photography #photos #504 #shotgunhouse

jaysicko (@jaysicko) által közzétett fénykép,

A forma a történészek szerint az afrikai és a haiti építkezési stílusra vezethető vissza. A shotgun házak kezdetben népszerűek voltak a középosztály köreiben is, azonban a 20.század közepére inkább a szegénység szimbólumává váltak. Sokuk a városfejlesztések áldozatává vált, míg párat sikerült műemléki védelem alá helyezni. A dzsentrifikációnak köszönhetően viszont aztán jó pár házat megmentettek a teljes pusztulástól és szépen felújították azokat. A legtöbb esetben az egykori viktoriánus díszítések is visszakerültek az emelt szerkezetes faházak tornácaira.

Still (or always) a bit spooky in #nola **

kimberly *** (@risingcrescent) által közzétett fénykép,

A shotgun házak nagy szerepet játszanak a déli kultúrában és folklórban. A babona ugyanis úgy tartja, hogy a kísértetek és a szellemek különösen vonzódnak ezekhez a házakhoz, mivel a két egymással szemben lévő bejárati ajtónak köszönhetően egyenesen át tudnak haladni a házon, míg vannak olyan házak, amiket szándékosan úgy építettek, hogy megakadályozzák a szellemek ki-be járkálását. De a déliek gyakran a kényelmes élet szimbólumaként is tekintenek ezekre a házakra.

A magával ragadó környéket és a hozzá tartozó építészeti stílust több zenész is feldolgozta már az utóbbi években, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen házban született Elvis Presley, shotgunban nőtt fel a 74 éves R&R énekes, Aaron Neville, shotgun házban halt meg David „Honeyboy” Edwards és shotgun házat bérelt röviddel a halála előtt Jeff Buckley is Memphisben. A Talking Heads is tett utalást a shotgun házakra, ezt a stílust éltette a „Once in a Lifetime” című slágerében a nyolcvanas években. John Mellencamp a „Pink Houses” című dalával emlékezett meg a shotgunról, míg Bruce Springsteen „We Take Care of Our Own” című számában tisztelgett a kunyhók előtt, amelyek egyébként úgy épültek, hogy lehetővé tegyék a későbbi generáció számára az esetleges változtatásokat. A legrégebbi shotgun házak például még vízvezeték nélkül épültek, fürdőszoba sem volt bennük, majd pár évtizeddel később az igényeknek megfelelően alakították át a felújítások során.

New Orleans építészet történésze, Samuel Wilson szerint ezek a házak eredetileg a város külvárosaiban voltak jellemzőek az 1800-as évek elején, a shotgun pedig konkrétan azt jelentette, hogy simán át lehetett lőni a házon, ha annak mindkét bejárati ajtaja nyitva volt. Wilson feltételezésének valamelyest ellentmond John Michael Vlach tanár és népzenekutató, aki szerint az épületek stílusa és neve a 18.századi vagy még annál is korábbi haiti és afrikai kultúrára vezethetőek vissza. Szerinte ez a kifejezés a Dahomey Fon területről származik, ott használják a „to-gunt” ami „gyülekezési helyet” jelent. Valószínűleg ezt értették félre az afro-haiti rabszolgák és „shotgunnak” értelmezték újra. 

A wikipédia.org információi szerint a shotgun ház kifejezést legkorábban egy Atlanta Journal-Constitution reklámban használták 1903 augusztusában. A circaoldhouses.com oldala szerint maanpság egy jó állapotban lévő, 1890-ben épült shotgun házért 145 ezer dollárt, azaz körülbelül 42 millió forintot kell fizetniük a stílus szerelmeseinek. Ide kattintva több ezer ilyen épületet talál az Instagramon.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta