LÁJFHEKK

Nem próbált még metszeni? Itt az ideje!

2015. november 20., péntek 10:29

Az őszi szüretek lecsengésével a gondos kertész arra is gondol, hogy jövőre ugyanilyen szép termést hozzanak a növényei. Ehhez azonban az kell, hogy ügyesen metssze meg őket, ami azonban nem is olyan egyszerű feladat.

Nem mindegy a kor

Metszeni mindenki tud, gondolná, elvégre csak le kell vagdosni az ágakat. Persze, ha így tesz, akkor nemcsak a jó termésről és a szép koronaformáról mondhat le, de akár azt is kockáztatja, hogy a nem jól metszett fa megbetegszik és elpusztul.

Érdemes tudni, hogy a fák életének is három szakasza van: a fiatal kor, az „aranykor” és az időskor, és mindegyik szakaszban más és más metszést igényelnek. Míg fiatalon a fát alakító metszéssel nevelgeti, addig aranykorban fenntartó, később pedig fiatalító metszés ajánlott.

„Az úgynevezett alakító metszést a gyümölcsfa termőre fordulásáig lehet végezni. Egészen pontosan addig, amíg a fa virágot nem kezd hozni. Természetesen ez fajtától függően eltérő kort jelent, egyes gyümölcsfák az első pár évben még nem hoznak termést. Az alakító metszések időszaka után a karbantartó metszések következnek. Ennek célja a termőegyensúly fenntartása, azaz a lehető legtöbb egészséges gyümölcs nevelésének biztosítása. Az alakító és a karbantartó metszésnél a rügyállásra kell figyelnie, hiszen ez jelz, merre nő majd tovább a fa. Amerre a rügy áll, arra fog terjeszkedni, így megfelelő metszéssel egészen ügyesen lehet majd alakítani a fa koronájának későbbi formáját. Ezen felül érdemes mindig az alul lévő és a kifelé álló rügyekre visszavágni az ágakat. A vesszők erőssége is számít, ugyanis a gyenge vesszőt mindig rövidre, az erőset mindig hosszúra célszerű visszavágni. Ezzel elkerülhető hogy a fa féloldalas legyen” – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis Kertészet munkatársa.

A termésért

A fenntartó metszéssel a jó termés is könnyebben érhető el. bár egyes gyümölcsfák esetében az optimális metszés eltérő is lehet, de alapvetően néhány szabályt betartva a fa szépen fog teremni. Ahhoz, hogy a formáját is tartsa, mindenképpen figyeljen a rügyek imént már említett állására, hiszen arra növekszik majd az új ág, amerre a rügy áll. Ugyancsak alapszabály továbbra is, hogy az erős vesszőket hosszúra, míg a gyengéket rövidre kell vágni. Így ugyanis előbbi megerősödik, míg utóbbi nem nö olyan erősséggel, vagyis a lombkorona nem lesz féloldalas.

„A fagyérzékeny mandula, az őszibarack, vagy kajszi metszhető rügyfakadás után is, de a legtöbb gyümölcsfa ősztől tavaszig - a zord téli fagymentes időszakokat leszámítva - végig metszhető. A okosan elvégzett metszés pozitív hatással van a fa alakjára, koronájára, és a gyümölcshozamra is. A fás szárak metszését a nyugalmi időszakban kell elvégezni, vagyis nagyjából novembertől márciusig, de csak a fagymentes napokon. Az úgynevezett zöldmetszések a vegetáció időszakában végezhetők el, amikor a fa lombos állapotban van.

Az ügyetlen mozdulattal, nem megfelelő eszközzel vágott sebek, nehezebben gyógyulnak be a fákon, és ez komoly fertőzések, illetve különböző kórokozók táptalaja lehet. Fontos hogy jó minőségű szerszámokat - metszőolló, ágvágó, fűrész - használjon, mert egy életlen penge csak szétroncsolja az ágakat, kárt tesz a gyümölcsösben. Az éles penge ugyanis nem roncsol, hanem a lehető legkisebb felületen okoz csak sérülést. A legjobb, ha a vágás gyorsan, könnyedén történik, a fának és nekünk is. Ha a metszőollót, nehezen tudja összenyomni, húzni, tépni kell, hogy elhasítsa az ágat, akkor valószínűleg már nem elég éles (vagy eleve rossz minőségű volt). Az is szempont, hogy ne legyen kényelmetlen, fárasztó a metszőolló használata, ezért fontos a megfelelő ollóméret, fogás, vágási technika. A kertészetekben lehet kapni professzionális, áttétes rendszerű, forgónyelű ollókat, ezek ára persze 5-10 ezer forint felett is lehet, de már egy 3-4 fás kis gyümölcsösnél is megéri. A saját kezünk, szemünk védelme sem utolsó szempont, az ilyen munkáknál viseljen kertész kesztyűt és védőszemüveget!” – fűzi hozzá a szakértő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta