LÁJFHEKK

Ezért egyen édesvízi halat!

2015. szeptember 4., péntek 11:02

Túlhalászott tengerek, hatalmas haltenyészetek, műanyagfoszlányok a táplálkozási láncban, hosszú utat bejáró termékek. Számos ok van arra, hogy egyre többen szeretnének jól ellenőrzött halat fogyasztani - írja a Test magazin.

A természetes vizekben élő helyi halak többnyire időjárásfüggőek és szezonálisak, ezért nem találhatóak meg a szupermarketek polcain. Németország, Hollandia és Dánia halászai szervezetet alapítottak, hogy közös összefogással Sylt szigetén hoztak létre egy központot, illetve egy tájékoztató oldalt is készítettek, hogy informálják a kereskedőket és az érdeklődőket a Keleti-tengeri lehetőségekről, rákfogásokról, vagy épp arról, hol mekkora mennyiséget halásznak.

Egyre több halászati cég értékesít online

Az ENSZ illetékesei szerint a világszerte fogyasztott 168 millió tonna halból 78 millió tonna származik aquakultúrás tenyészetekből. Az európán kívülről érkező halak tenyésztése gyakran nem felel meg a szigorúbb gyógyszerfelhasználás, fenntarthatósági és fajta sajátosságnak megfelelő európai előírásoknak. Kb évi 90 millió tonnát halásznak a tengerekből. A VWF és a Greenpece szakértői szerint sok fajtát pl. a tonhalat és a vörös sügért veszélyezteti a túlhalászás, és egyik német kutatóintézet szerint vannak már más kihalás közeli fajták is, mint pl. az európai angolna. További problémát jelent mind a tenyésztett, mind a természetes vizekből halászott halak hosszútávú szállítása, és a hűtőláncok fenntartásának nagy energiaigénye. A hajókból szárazó sok millió tonnányi nehézolaj terheli a környezetet.

 6000 aquakultúra Németországban, itthon jóval kevesebb

A természetes édesvizekből származó halak kevesebb jódot és Omega-3 zsírsavat tartalmaznak , mint a tengeri halak, de ezzel együtt igen értékes fehérjeforrások. Komoly bevételi forrás lehet hogy Az európai unió tagállamai kötelezték magukat arra hogy stratégiai tervet készítenek a honi aquakultúrás haltenyésztés fejlesztésére, Németországban ma már 6000 haltelep létezik, melyek jelenleg még csak a fogyasztás 3 százalékát biztosítják, de ez is csak 26000 tonna halat és kagylót jelent. Itthon  már db magyar halneveldében pont, harcsa, pisztráng, fogas és csukatenyésztés folyik. Itthon a tógazdaságokból lehalászott, valamint az intenzív üzemekben előállított halmennyiség 2012-ben összesen 21 460 tonna volt, melyből 15 133 tonna került közvetlen étkezési felhasználásra. A hazai fogyasztási mennyiség elhanyagolható, mindössze évi 4,4 kg, ehhez képest az átlagos EU fogyasztás 15 kg körül mozog. 

Ma már sokan odafigyelnek arra, hogy honnan érkezik a hal, amit vásárolnak, legyen szó frissről vagy konzerv verzióról. A két legismertebb jelölés az MSC, és az ASC.

Az MSC (Marine Stewardship Council) jelölésű termékek fenntartható forrásból származnak, egy kritériumrendszer alapján lehet megszerezni. Ha a cég alkalmas rá, 5 évre kapja meg a jelölés jogát. 

Az ASC (Aquaculture Stewardship Council) 2010-ben jött létre. A  felelős és fenntartható tengerihal halászatot jelöli, a vásárló az ASC-logó láttán is biztos lehet, hogy a hal- és tenger állatainak tenyésztésére és a feldolgozása során környezetvédelemre és szociális sztenderdekre vonatkozó szigorú előírásokat betartották, hasonlóan, mint az MSC esetében.

Az itthon tenyésztett halak közül a legismertebbeket vettük sorra, bár nem vagyunk biztosak benne, hogy mind megfordul a magyar háziasszonyok lábosaiban.

Pisztráng - éves mennyiség 71 tonna 

Som omega-3 zsírsavat tartalmaz, ráadásul nagyon finom is. Feldolgozva és frissen egyaránt kapható.Elkészítés egyben, sütve párolva, vagy ecetes vízben kékre főzve Nem szálkás, a gerinc könnyen eltávolítható.

Ponty - éves mennyiség 15150 tonna 

A legrégebben tenyésztett halfajta, könnyű a tartása, növényevő. Feleannyi Omega-3-at tartalmaz, mint a pisztráng, elég sok szálkája van, de irdalással csökkenthető. Számtalan elkészítési módja ismeretes, sütve rántva, halászlének fogyasztjuk, nem csak ünnepi alkalmakkor.

Harcsa -  éves mennyiség 312 tonna

Ennek van az összes édesvízi hal között a a legnagyobb omega-3 tartalma (870mg/100g) . Kevés a szálkája, de néha zsíros lehet. Sütve, rántva, paprikásnak készítjük.

Busa (pettyes és fehér) - éves mennyiség 1978 tonna 

A Kínából származó halfajta tartalmazza a legnagyobb mennyiségben az omega-3 zsírsavakat. Halhúsa közepes minőségű, laza, szálkája több, mint a pontyé, de ez irdalással csökkenthető.

Afrikai harcsa - éves mennyiség 2080 tonna

Az afrikai harcsa 1984-ben jelent meg itthon a halgazdaságokban, és gyors karriert futott be, elsősorban annak köszönhetően, hogy nem pikkelye és szálkája sincs. Ha egészet venne, itt egy nagyképes bemutató a pontos feldolgozásáról, a tisztítástól a belezésig. A harcsa sokoldalúan használható, a pörkölttől a grillezett verzióig. 

Harcsa - éves mennyiség 312 tonna 

A hatamasra megnövő ragadozó húsa sok zsírt tartalmazhat, pont ezért lehet belőle mindenféle finomságot készíteni. A harcsapaprikás alap, de a halászlé, vagy a sörtésztás panírozott verzió is nagyon ajánlott.

Süllő/fogas - éves mennyiség 88 tonna

A jó ízű hal kisebb példányai süllő, nagyobbra nőtt társai pedig fogas néven futnak. Roston és egyben szokták elkészíteni, de párolva is nagyon finom, pont amiatt, mert nagyon jó íze van a húsának, ráadásul a szálkáktól sem kell tartani. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta