6+1 épület a Rubik-kocka jegyében

Idén ünnepli negyvenedik születésnapját a világ egyik legismertebb 3D-s logikai játéka, a Rubik-kocka, amit Rubik Ernő talált fel 1974-ben. Az addiktív puzzle meghatározó inspirációforrást jelentett az elmúlt években több kreatív területen, mint például az építészetben is, aminek köszönhetően több olyan épület is felépült, mely a bűvös kocka forma- és színvilágát idézi. 2014-ben, a kerek évforduló kapcsán a nagyvilág is tisztelgett előtte, New Jersey államban például a Liberty Science Center és a Google szervezett egy nagyszabású vándorkiállítást, melynek koncepciójáért a harvardi matematikus, Daniel Goroff felelt. Az eseményen felbuzdulva az io9.com szerkesztői összeállítottak egy listát arról, hogy milyen épületek emlékeztetnek legjobban a Rubik-kockára világszerte. Íme!

Florida: Disney Pop Century Resort

A Buena Vista tó partján található üdülő komplexumot 2003-ban adták át, aminek egyik különlegessége, hogy az üdülőhely a 20.századi amerikai pop kultúra témái köré épült fel. Az egyik ilyen tematikus szálló egyik szárnyának a lépcsőházát képezi az eredeti kocka színeit idéző három emeletes Rubik-kocka is, mint turistalátványosság.

Stuttgart: Városi könyvtár

Nemrég nyitotta meg kapuit Stuttgart legújabb büszkesége, a Városi könyvtár, azaz a Stadtbücherei, ami a megrendelők és az építészek szerint sem egy átlagos középület. Az Eun Young Yi építésziroda által tervezett épület ugyanis kívülről úgy néz ki, mintha két Rubik-kockát gyúrtak volna egybe a tervezők, ezzel szemben az épület belső, néhol túl steril terei egészen másról árulkodnak.

Szöul: Emeletes ház

Összeállításunk egyik kakukktojása az 1961-es születésű Dél-koreai építész és dizájner munkája, Choi Jeong-Hwa ugyanis több ezer színes ajtóval borította be egy tíz emeletes épület homlokzatát a koreai köztársaság fővárosában, a több, mint 10 millió lakost számláló Szöulban. Első látásra talán még van benne valami Rubik-kockaság, de második ránézésre már egyáltalán nem tűnik annak. Ennek ellenére több oldal is Rubik-kockaként emlegeti a művet.

Waterford: Önkormányzati Hivatal épülete

A színes kockára emlékeztető épület Délkelet-Írország egyik legnagyobb városában, Waterfordban található, ami a megye közigazgatási központja is egyben. A város egyébként híres üvegkészítő mestereiről és kristályüzeméről is, melyet a Franciaországból menekülő hugenották ismertettek meg a lakossággal a középkor végén.

Melbourne: Gyerekmúzeum és galéria

A vidám színeket kapott kortárs épületet Bauldestone Hornibrook alakította ki és kapcsolta Ausztrália egyik legnagyobb múzeumához, aminek első épületét 1854-ben adták át. A 2000-ben megépített nyolcadik épületszárnyat kifejezetten gyerekek, elsősorban 3-8 évesek számára hozták létre, ezért különösen ügyeltek annak kialakítására és színvilágára egyaránt.

Wednesbury: Raktár épület

Az átadás előtt volt egy kisebb cicaharc a vörös, szürke és fehér négyzet alakú, Rubik-kocka stílusban tervezett raktár körül, ugyanis a környékbeliek egy petícióban tiltakoztak az önkormányzatnál ellen, arra hivatkzva, hogy a feltűnő épület problémákat okozhat és elvonhatja a figyelmet, mikor a járókelők átkelnek a Wood Green Road-on. Ennek ellenére az épület megkapta a szükséges engedélyeket és 2013-ban átadták az Opus Land tulajdonában lévő, 112 ezer négyzetméteres épületet.

Budapest: Kiállító Központ – egyelőre nem épült meg

Bár egy szándéknyilatkozattal már megerősítették a Rákóczi híd budai hídfőjéhez, a Nemzeti Színházzal szemben található területre tervezett Rubik-kocka formájú épületet, azóta is mélységes a csend körülötte. Bár megnyitójára a tervek szerint 2017-ben kerülne sor, de egyenlőre még nem kezdték el a 30 ezer négyzetméteres kiállító központ megépítését.

Oszd meg másokkal is!
Mustra