LÁJFHEKK

Itt az útmutató, melyik kód mit takar a tojásokon

2014. november 27., csütörtök 09:56

Nyilván önt is befolyásolják tojásvásárlás során a csomagoláson gondosan elhelyezett „bio”, "házi", "friss" vagy a "farm" feliratok - pedig ezek önmagukban még nem garantálnak semmit. Csak ez alapján még ne higgye el, hogy valóban bio tojást vagy szabadon tartott, a mezőkön boldogan rohangáló tyúkok tojását eszi, mert ezek igazságtartalma nem a dobozfeliratokon múlik. Sokkal fontosabb a tojáson lévő kód, ez alapján ugyanis biztos lehet benne, hogy azt kapja, amire számít. Ha a karácsonyi süteményekbe már ilyet tenne, nyomtassa ki a táblázatot, amit összeállíttounk, hogy annak segítségével, ki tudjon igazodni a tojások között!

Tipp: hiába árulja kendős néni a piacon mélyalmosként a tojást, ha a kódja 3-as számmal kezdődik, az ugyanaz a ketreces tojás lesz, ami a hiperben is van. Ne hagyja magát átverni!  

IMG 4512

Ha megnéz egy tojást, egy több számból és betűből álló hosszú kódot talál héjára nyomva: ezek igazolják a tojások valódi származását. Ebből a kódból akár azt is ki lehet például olvasni, hogy melyik országból, sőt, melyik városból érkezett a tojás,  és azt is, hogy milyen körülmények között tartják a tojókat. Hogy egyszerűen meg tudja fejteni ezeket a kódokat, készítettünk egy táblázatot, amit könnyűszerrel kinyomtathat és magával hordhat, hogy mindig kéznél legyen. A táblázathoz az infókat a Baromfi Terméktanács oldaláról gyűjtöttük.

A kód első része (számjegy): tartásmód Ezt a legfontosabb figyelni!
0 ökológiai (bio) tartásban élő, szabadtartású állatok tojásai. A tyúkokat, ellenőrzött táplálékkal etetik.
1 tanyasi szabadtartású, ahol az állatok nagyobb mozgástérrel rendelkeznek.
2 az állatok egy csarnokban élnek, sűrűn vannak, de van valamennyi mozgásterük. Ez az alternatív vagy mélyalmos tartás.
3 a tyúkok kis ketrecekben élnek, amelyben nem tudnak mozogni.
A második része: ország   
HU  Magyarország
PL  Lengyelország
G Németország
SK  Szlovákia
A harmadik része (számjegy): megye-, városkód (Magyarország)   
1 Baranya
2 Bács-Kiskun
3 Békés 
4 Borsod-Abaúj-Zemplén 
5 Csongrád 
6 Fejér 
7 Győr-Moson-Sopron 
8 Hajdú-Bihar 
9 Heves 
10   Komárom-Esztergom
11 Nógrád 
12 Pest 
13 Somogy 
14   Szabolcs-Szatmár-Bereg
15   Jász-Nagykun-Szolnok
16  Tolna 
17   Vas
18 Veszprém 
19  Zala 
20 Budapest
A negyedik része: állat-egészségügyi kerület sorszáma   
Az ötödik része: tojó jelölése T: tojó tyúk
A hatodik része: állattartó telep (kétjegyű sorszám)   
A hetedik része (perjel után): istálló szám   

A hiperekben és szuperekben legsűrűbben a 2-es és 3-as kódkezdetű (tehát mélyalmos és ipari tartású) tojóktól származó tojásokkal lehet találkozni, de szerencsére már egyre több helyen van lehetőség a bio, azaz az 0-ás kódszámmal jelölt tojás megvételére is. Az 1-es sajnos nagyon ritka, leginkább piacokon lehet ilyet találni – ha esetleg ön már látott, vásárolt ez utóbbiból, megírhatná nekünk, hogy hol, így készíthetnénk egy listát a bevált tojásbeszerző helyekről.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta