LÁJFHEKK

Hagymás növények tárolása télen

2014. október 28., kedd 19:54

A hagymás virágok a kert legszebb díszei közé tartoznak, azt azonban tudnia kell, hogy ezeket nem minden esetben lehet kint hagyni télire a kertben, hiszen vannak köztük olyanok, melyeknek a fagyok megártanak, tönkreteszik a növényt.

„A dáliát, kardvirágot, csillaghagymát, üstökliliomot, díszhagymát és a kánnát fel kell szedni minden évben, ellenkező esetben sajnos a téli hideg és a fagyok kárt tesznek benne" – figyelmeztet Ónozó Krisztián, az Evergreengarden kertészmérnöke.

Bár tény, hogy a hagymás, gumós növények legtöbbje télálló, így a talajban is kibírják a hidegebb hónapokat, ám a trópusi származásúakat ilyesmivel nem érdemes kockáztatni. Ilyenek például a dáliák és a kardvirágok is. ezeket a hagymákat az őszi időszakban érdemes kiszedni a földből, és hűvös, száraz helyen, homokkal fedve átteleltetni. A tavasz beköszöntével azután újra kiültetheti őket a kertbe.

Szintén külön odafigyelést érdemelnek a csak feltételesen télálló hagymások. Ezek a fajok elméletileg kibírják a telet, ám azzal számoljon, hogy ha Ön nem egy enyhe mikroklímájú területen (például borvidéken) él hazánkban, akkor nem sok esélye lesz a faggyal szemben a növényeinek. Ilyenkor inkább ezeket is szedje ki, hogy biztosan életben maradjanak. Szintén ne kísérletezzen ilyeneket teraszon, ládában átteleltetni, a kisebb mennyiségű föld ugyanis hamarabb átfagy.

Kiemelt hagymák tárolása

Míg egyes hagymásokat ilyenkor kell ültetni, addig másokat ki kell szedni a földből. Ám ahhoz, hogy biztosan megmaradjanak, és szépen virágozzanak a következő évben is, alapos odafigyeléssel kezelje őket.

„Ahogy az időjárás hidegebbre fordul, szedje fel a hagymásokat, és nyugodtan vágja le a leveleiket, mert ekkorra már a tápanyag jelentős része elraktározódott a hagymában. A gyökereket nyugodtan hagyja rajta, mielőtt elrakja őket télire, hagyja egy kicsit száradni. Szárítani annyira kell, hogy a hagyma felülete ne legyen nedves, mert bepenészedhet. Rakja őket egy rekeszbe, ami jól át tud szellőzni, majd rakja a rekeszt száraz, hűvös, sötét helyre. Nem kell letakarnia se földdel se homokkal. A hagymákat szelektálhatja is, csak az egészséges és nagy hagymákat ültesse el következő évben, a kicsiket távolítsa el róluk.”

Ha Ön is olyan szerencsés, hogy több virághagymája van, mint a kiültetéshez rendelkezésre álló hely, és emiatt nem tudja azokat a kertbe kiültetni, akkor két választása van: vagy elajándékozza a felesleget, vagy megoldja hosszabb időre a szakszerű tárolásukat. Szerencsére ennek módja megegyezik a télre eltevéssel: „Száraz, hűvös sötét helyen, jól szellőző rekeszben tárolhatóak a hagymák hosszabb ideig is” – mondja a szakértő.

Ha szeretné, akkor egy kis pluszmunkával, cserépben virágzásra bírhatja a hagymások egy részét karácsony környékén is. Ehhez a kiválasztott hagymákat csak sekélyen, 4-5 centi mélyen ültesse el laza, rostos talajba. A cserepet 8-16 hétig hidegben kell tartania, és a fényt is meg kell vonnia, amit újságpapírral történő letakarással is elérhet. Fontos, hogy fagymentesen, de hűvösen tartsa a cserepeket addig, amíg a hajtások 2-2.5 centisek lesznek. Akkor hozza be őket, de még ilyenkor is tartsa nagyjából 10°C-on, amíg 10-15 centisre cserepednek. Ha ez is megvan, akkor állítsa őket fényes helyre, és a bimbók nemsokára megjelennek majd.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta