Olcsó nedves háztartási törlőkendők közt találtuk meg a legjobbat

Sokáig ódzkodtam a nedves háztartási törlőkendők használatától, és nem azért, mert rossz ötletnek tartom, hanem mert próbálok környezettudatosan élni – pontosan emiatt hagytam el a konyhai papírtörlő használatát is. Így hősiesen kitartottam a sima mosogatószivacs és fertőtlenítőszer kombó mellett – míg nem kaptam egy csomag nedves törlőkendőt. (És tisztázzuk azonnal, a nedves háztartási törlőkendő nem összekeverendő a higiéniai vagy kozmetikai, illetve babapopsi törlőkendőkkel, ezek takarításhoz használatosak).

És kénytelen voltam elismerni, környezettudatosság ide vagy oda, ezek bizony rendkívül meggyorsítják (és sokkal kényelmesebbé is teszik) a takarítást, szóval bár egyáltalán nem gazdaságosabb, mindenképpen könnyebb és nagyon hatékony elvégezni ezt a házimunkát. (Persze azon is elgondolkodhatunk, hogy mi a gazdaságos, hiszen a törlőkendő segítségével egy csomó vizet, energiát, valamint időt megspórolhatunk, ami aztán egyéb tevékenységekre fordítható.)

Így elkezdtem felmérni a kendők kínálatát. Szerencsére rengeteg van már belőlük a piacon, annyiféle, hogy most kizárólag a kereskedelmi láncok saját márkásait vettem górcső alá. Ez ugyanis az az árkategória, amit tényleg bárki meg tud fizetni, míg a nagyobb cégek márkás termékeiért akár 300 százalékkal is többet elkérnek az üzletekben. Külön öröm volt számomra, hogy az Auchanban lehet kapni olyan saját márkás törlőkendőt, ami környezetkímélő, ami már a lelkiismeret megnyugtatására is alkalmas, de erről részletesebben a hajtás után olvashat.

A termékteszten figyelembe vettem a kendők minőségét, méretét, anyagát, nedvességtartalmát, árát és hatékonyságát, az pedig már csak bónusz volt, ha esetleg klórmentesen fehérítették, illetve, ha környezetkímélő csomagolásban van.Tesztfeladatként pedig a fürdőszobai szanitereket kezdtem el velük takarítani, ami egyébként nagy kihívás, mert rendszeresen öntök dióolajat a fürdő vízébe. Ez rendre megtapad a kádban mindenhol és nagyon nehéz onnan eltávolítani, tehát kíváncsian vártam, hogyan birkóznak meg ezzel a feladattal a versenyzők.

Összesen hatféle saját márkás felülettisztító törlőkendőt teszteltem. Íme az eredmény:

Aldi

Ebben a csomagolásban 80 darab alkoholmentes(!), alma illatú kendő van. A csomagolása átlagos, vastag műanyagzacskós, és a tetejét átlátszó újrazárható ragasztószalaggal zárták le – ami nagyon jól ragad, ezért sokadik leragasztás után sem szárad ki a csomagolásban lévő törlőkendő. Nagyon tetszik benne, hogy az átlaghoz képest sokkal nagyobb lukon lehet kivenni a kendőket belőle, ami nagyon hálás, mivel így a kihúzott kendő biztosan nem ránt magával továbbiakat, ezért nem kell különböző praktikákat sem kitalálni arra, hogy miképpen gyömöszöljük vissza a fölöslegesen kiemelt további kendőket.

A törlőkendő nagyon kellemes tapintású, puha, az illata egyáltalán nem tolakodó, az anyaga rendkívül nedves(!), és a mérete is megfelelő. Sajnos az olajfolt túl nagy kihívás volt neki, viszont a többi kosszal – pl. kifolyt tusfürdő, sampon, szappanlerakódás – szépen elbánt. Kellemesen csalódtam ebben a termékben és az ára is jó: 7 forintra jön ki egy darab kendő.

Auchan

„Madaras” törlőkendő: ez az egyetlen olyan a teszteltek közül, amelyiknek nem csak sima zárószalag van a tetején, hanem egy műanyag zárófedele is. Ez ötletnek ugyan zseniális, de funkcionálisan nem kellően kidolgozott, hiszen sajnos nem zár megfelelően; a két elem (az alja és a teteje) nem illeszkedik egymáshoz megfelelően. Valószínű, mire legalább a kendők fele elfogy, a maradék megszáradhat. Ami még negatív, hogy túl kicsi nyíláson kell kibányászni a kendőt a csomagolásból, így lehet tömködni vissza a felesleget. Tapintásra nincs vele gond, bár az illata kicsit émelyítő, a nagysága rendben van.  

Csakhogy: a kádra száradt olajfoltot egyszerűen eltávolította. Jó, persze ezt nem úgy kell elképzelni mint a reklámban, amikor egyetlen könnyed érintéstől máris ragyog minden, de kisebb erőfeszítés árán sikerült ledörzsölnöm a foltot, ami nagyon nagy szó – ugyanezt ugyanis eddig csak hideg zsíroldóval tudtam megoldani. Szóval a hatékonysága remek, erős tisztító. Megjegyzem, ha ön is kád sikálásához vagy nagyobb felület tisztításához használná, nem árt gumikesztyűvel dolgozni, mert a tisztítószer, amivel átitatták, könnyen kimarhatja a kezet!

„Fehér csomagolású, környezetkímélő”: Bár még sosem próbáltam ezt a kendőt, azonnal a szívembe zártam a csomagolása miatt, mivel könnyen újrahasznosítható fehérített polipropilén mono anyag. Persze, ehhez az is kell, hogy valaki szelektíven gyűjtse otthon a hulladékot, majd megtalálja a megfelelő helyet, ahol leadhatja! A benne lévő törlőkendők pedig klórmentesen fehérítettek, biológiailag lebomlók és komposztálhatók, illetve a viszkóz kendő anyagának egy része felelős és fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Ezek miatt hatalmas bónusz pont jár az Auchan termékének!

Egy kicsit féltem attól, hogy mivel „bio” termék a tisztítási hatásfoka nem lesz kiemelkedő, de szerencsére erre is rácáfolt: akárcsak a "nagy testvérnél", kis erőkifejtéssel az olaj itt is eltűnt. Elképesztően jó anyaga van, megfelelően nedves is, engem teljes mértékben meggyőzött. Igen, drágább, mint a többi tesztelt kendő, de jó tudni, hogy ezzel nem adom fel az elveimet, amikről már a bevezetőben írtam, miközben még így is olcsóbban jövök ki, mintha valamelyik hájpolt cég termékét vásárolnám. 

Lidl

Nagyon erős ragacsos zárószalag van a tetején, biztosan könnyedén lehet majd zárni a csomagolást anélkül, hogy a kendők bármennyit is veszítenének nedvességtartalmukból. Persze, ez csak akkor igaz, ha minden egyes becsukás előtt szépen gondosan visszaigazgatja a kiemelt kendő által kirántott következő kendő csúcsát a csomagolásba, mivel ha arra simítja vissza a zárószalagot, az idővel elveszti ragacsosságát. Így egy idő után már nem zár hermetikusan, a kendők kiszáradhatnak, és hiába a kiváló zárhatóság.

Hatásfoka közepes, minden lerakódást szépen eltávolított különösebb erőfeszítés nélkül - az olaj kivételével. Tapintásra rendben van, ahogyan a mérete is és az illata szintén. Ez a termék jó lehet a vécé- és mosdókagyló tisztításánál, de jobb, ha a konyhát egy kicsit erősebb szerrel törli át, főleg, ha a tűzhelyet is takarítani akarja. 

Blik, Penny Market

Pontosan ugyanazt tudom elmondani ennek a csomagolásáról, mint az előzőéről, úgyhogy ezt nem is ragoznám tovább. A törlőkendőben csalódtam: bár jó nedves, egyáltalán nem erős, ezért kevésbé hatékony. 

Persze, azért nem annyira siralmas a helyzet, de egyáltalán nem voltam megelégedve a tisztítás eredményével. A port szépen összehúzta a kád széléről, de ezért nem adnék pénzt. Olyan kevésbé szennyezett felületek takarítására tudom elképzelni, mint amilyen a tükör, a bútor, a hűtőszekrény vagy a csapok. 

Tesco

Szintén a szokásos, túl kis nyílású csomagolás, ahol bár a kendők nem kukucskálnak ki, de az simán előfordul, hogy egy helyett kettőt ránt ki az ember. Ennél a terméknél az első észrevételem az volt, hogy elképesztően jó, friss illata van, az anyaga viszont a többinél műszálasabb, ami nekem nem kifejezetten tetszik. A hatékonysága rendben van, bár ez sem annyira erős, mint az auchanos, de némi erőfeszítéssel lejött az olaj is a kádról, és jó nedves is. A mérete egészen jó, főleg, hogy nyúlik az anyaga. 

Felülettisztító törlőkendő Ár (kiszerelés/forint) Fajlagos ár (forint/darab) Darab/kiszerelés Tapasztalat Értékelés (0-5)
Aldi 559 7 80 Az olajat nem szedte le, de minden mást szépen lehozott.  4
Auchan (sima) 429 8,58 50 Tökéletesen távolított el minden szennyeződést, egyedül a csomagolása nem tökéletes, pedig lehetne az! 5
Auchan (fehér csomagolású) 439 12,47 40 Bio is, jó is, biztosan ezt fogom használni a jövőben. 5*
Lidl 559 7 80 Az olajat nem szedte le, de minden mást szépen lehozott.  4
Penny Market 559 7 80 Nem annyira nedves, mint a többi kendő és nem is tisztít olyan hatásfokkal. 3
Tesco 699 8,74 80 Az olajat is leszedte de nem annyira simán, viszont jó az illata. 4,5
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek