LÁJFHEKK

Helytakarékos és adósságmentes élet miniatűr-házban

2014. június 3., kedd 20:21

Életstílusunk és az életünkkel kapcsolatos elvárásaink évről évre változnak, ezzel párhuzamosan pedig az ideális otthonról kialakított képünk is folyamatosan formálódik. A miniatűr ház-mozgalom körülbelül öt éve kezdődött, egyelőre pedig csak az USA-ban nagyon népszerű, de a jövőben nagy valószínűséggel máshol is el fog terjedni. A mozgalom lényege a praktikus, helytakarékos, környezetbarát lakhatás, melyet a kilenc-harminchét négyzetméteres alapterület közt mozogó mini lakások tesznek lehetővé.

Mi az a miniatűr-ház mozgalom?

A tipikus amerikai otthon körülbelül 240 négyzetméteres, ezzel szemben egy mini-ház 10-37 négyzetméter közt mozog - írja a whydon'tyoutrythis.com. Ezek a miniatűr otthonok mindenféle formában, méretben és alakban kaphatóak, mindegyikben közös a leegyszerűsített térhasználat és az elképesztő dizájn.

A miniatűr otthonok gyártására szakosodott Four Lights Tiny House Company alapítója, Jay Shafer szerint a nagy házakkal ellentétben ezek a kisebb életterek megkövetelik, hogy lakóik a lehető legjobban lecsökkentsék az egyes szekciókra jutó helyet, miközben mindenből a maximumot hozzák ki. "Minden olyan ház, amelyben maximálisan kihasználják a teret, helytakarékos háznak számít. Ugyanez érvényes akkor is, ha két ember 27 négyzetméteren él, vagy ha nyolcan kétszázon. A mini házak koncepciója az egyszerűségen és a praktikusságon alapszik, na meg persze az anyagiakon: ki akarna már a fiatal éveiben masszív adóságokba temetkezni egy pénznyelő, ráaádul kihasználatlan lakás miatt? Ingatlanba fektetni sosem hülyeség, de a gazdasági válság miatt lehetetlen jó áron hozzájutni vagy megszabadulni ingatlanoktól, és a  legtöbbeknek ez egyáltalán nem is opció. Többek között nekik (is) ajánlom a miniatűr-házakat" - írja Shafer.

A mini házak nagyon jó alternatíváját biztosítják az élhető életnek, amiből nem csak a ház tulajdonosa, de a bolygó is profitál. Egy ilyen kis ház megépítéséhez és fenntartásához sokkal kevesebb alapanyagra van szükség, a közművek költsége pedig sokkal olcsóbb a jelenlegi árakhoz képest. A maximális helykihasználás kétségtelenül a jövő útja: lehetővé teszi az adósság nélküli életet, megszabadítja az embert a rossz szokásoktól, miközben a kisebb alapterületnek köszönhetően a számlák is csökkennek.

A miniatűr házak nagy előnye, hogy az ember rengeteg felesleges kacattól megszabadul. Vége a befőttesüvegek, tejfölös dobozok és műanyag zacskók gyűjtögetésének: ezekben a kicsi házakban ugyanis nem engedheti meg a lakó azt a luxust, hogy mindenféle felesleges kacattal telítse az egyébként másra szükséges teret, ezért a spejzolási és gyűjtögetési szokásoktól szükségszerűen megszabadítja a ház a tulajdonosát. Másik nagy plusz pont, hogy ezekben az otthonokban szabadjára engedheti a kreativitását: gyakorlatilag bármit elkészíthet, amit kigondol a polcba fordítható ágytól kezdve a rejtett fiókokig. Ráadásul rengeteg dizájn koncepcióból válogathat, melyek mindegyike egyedi külső és belső tulajdonságokkal rendelkezik.

Harmadannyiba kerül, mint egy belvárosi lakás

Egy miniatűr ház ára 15-80 ezer dollár, azaz három és tizennyolc millió forint között mozog, viszont ha ismer egy tapasztalt építőt - aki lehetőleg minőségi anyagokkal dolgozik -, és még a barátai is be tudnak segíteni a készületekben, akkor egy egyszerű struktúrájú házat már hárommillió forintnyi dollárból kihozhat. Persze egy dizájnjában és szerkezetében személyre szabott mini otthon ennek akár ötszörösébe is kerülhet, de a The Tiny Life felmérése szerint átlag 23 ezer dollárból már meg lehet úszni egy jó minőségű mini otthon felépítését.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta