LÁJFHEKK

Az 5 legfontosabb tavaszi munkálat a kertben

2014. március 21., péntek 11:33

Ahogy beköszönt a tavasz, a családi házban élők szép lassan kivonulnak a kertbe, hogy elvégezzék az ilyenkor kötelező tavaszi munkálatokat. Ehhez nem kevés erőfeszítés szükséges, Ónozó Krisztián kertészmérnök, illetve az Evergreen Garden külső szakértője, Tóth Attila szerencsére szépen végigvezet bennünket a legfontosabbakon.

 

Elhalt ágak eltávolítása, metszés 

A bokrok és a fák metszése, a téli viharok során letöredezett ágak eltávolítása az első feladatok közé tartozik. Ezeket le kell vágni, majd utána érdemes sebkezelővel is bekenni, hogy elkerülhetőek legyenek a fertőzések. 

A gyümölcsfák, valamint a néhány bokor metszését is célszerű a kora tavaszi időben elvégezni: ilyenkor kedvére alakíthatja, formázhatja sőt, akár még vissza is vághatja őket. Márciusban ebből a szempontból a legnagyobb figyelmet a rózsák kapják, hiszen ez tökéletes alkalom arra, hogy a száraz, vagy a „rossz” helyen nőtt ágakat eltávolítsa. Jótanács: ne sajnálja megkurtítani, a rózsa nagyon gyorsan nő, ha jól érzi magát!

"Fontos, hogy az előző évben nem szakszerűen eltett szerszámait fertőtlenítse le, még mielőtt dolgozna vele. Célszerű növényenként is fertőtleníteni, ugyanis így meg tudja előzni a különböző fertőzések átvitelét másik növényre. Ezt tíz százalékos hypó oldattal vagy alkoholos vegyületekkel teheti meg"- tanácsolja a szakember.

"Metszésnél arra viszont ügyeljen, hogy vannak olyan növények, melyeket csakis virágzás után lehet visszavágni, máskülönben idén nem fognak virágozni. "A gyümölcsfákat mindig nyugalmi időszakban, rügyfakadás előtt metssze, míg a különböző díszcserjéket a virágzást követően."

Permetezés

Még a rügypattanás előtt érdemes elvégezni a lemosó permetezést a gyümölcsösnél, hiszen egyrészt így kevésbé károsodik a növény, másrészt a kártevők már éledeznek. A műveletet a metszés és a sérült ágak eltávolítása-lekezelése utánra célszerű időzíteni, és fontos, hogy ne spóroljon a permetszerrel, valamint a növény alatti részt se hagyja ki, hiszen ott is megbújhatnak a kórokozók.

Ónozó Krisztián hozzáteszi, hogy rézhatóanyag csak bizonyos állapotig használható adott kultúrákban: az őszibaracknál például rügyfakadásig, kajszibarackban piros bimbós állapotig. Permetezéskor mindig használjanak megfelelő védőfelszerelést, azaz maszkot, kesztyűt, és védőruházatot.

Trágyázás

Ha szeretné, hogy a növényei jól érezzék magukat, akkor ne feledkezzen el a megfelelő összetételű trágyázásról sem. Mind a pázsitot, mind a dísznövényeket szükséges időközönként trágyázni, hogy gyorsan és szépen fejlődjenek (bár a pázsit esetében elég ritkábban is elvégezni).

„Hogy hova, milyen trágyát használunk, arra nincs külön szabály, ám gyepfelületeken általában komplex műtrágyát használunk, amiben a fontosabb tápelemek megtalálhatóak (jellemzően 3 fő elem a nitrogén, foszfor, kálium van itt jelen). Tavasszal nitrogéntúlsúlyos tápanyagot juttatunk ki, ami a zöld színért, illetve a jobb növekedésért is felel. Gyümölcsösökben, zöldséges kertekben használunk jellemzően szervestrágyát (komposztált szarvasmarhatrágya formájában). Zöldséges kertben a magvetés előtt kell beforgatni a talajba, míg gyümölcstermő növényeknél a növények tövéhez, fák csurgójáig célszerű beforgatni úgy, hogy a gyökerekre természetesen közben vigyázni kell!”- figyelmeztet a szakember.

Gyepszellőztetés

Ahhoz, hogy irigylésre méltó füve legyen, nagyon fontos, hogy a növény levegőhöz is jusson a sok-sok tápanyag és víz mellett, ezért elengedhetetlen a márciusi-áprilisi időszakban a gondos gyepszellőztetés. Hogy ez mire jó, és miért nem jut elég oxigénhez nélküle a pázsit? Röviden azért, mert a téli, elszáradt szálakból egyfajta filcréteg alakul ki, ami akadályozza a kellő mennyiségű levegő bejutását. A legjobb, ha még a fű növekedésének kezdetekor végzi el, méghozzá külön erre a célra kifejlesztett géppel, de ha van elég ideje és ereje hozzá, akkor gereblyével is nekiláthat

Zöldségek, virágok

A tavaszi kerti munkák legélvezetesebb része kétségkívül a virágültetés és a veteményes rész feltöltése mindenféle zöldségekkel. Persze nem mindegy, mikor mit vet, vagy ültet, márciusban például a következőkre koncentráljon:

Zöldségek: borsó, hónapos retek, hagymafélék, gyökérzöldségek.

Virágok: nárcisz, lila akác, tulipán, jácint, gyöngyvirág, krókusz

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta