LÁJFHEKK

Így lesz tiszta az autója!

2014. február 27., csütörtök 17:59

Lassan vége a sosemvolt télnek, a kocsikat azonban így is megviselte a sár, a sok eső, a rég ottfelejtett papírokról, chipses zacskókról, morzsákról és mindenhová betömködött zsebkendőkről nem is beszélve. A kocsit időnként érdemes kiglancolni, amire egy tavaszi nagytakarításnál nincs is jobb apropó: egyrészt mert a komfortérzetünket erőteljesen növeli a tiszta autó, másrészt a kocsi is boldog lesz, ráadásul tényleg nem tesz rosszat neki, ha néha le van pucolva.

Focus.de egy autótakarító céget keresett meg, akik mozgóképen mutatják meg, hogy lehet a legjobb eredményt elérni.

Eszközök

Nagy szivacs

Mikroszálas törlőkendő

Ecset

Tisztító gyurma

Porszívó különböző fejekkel

Ha nem megyünk el a mosóba, ahol 700-1200 Ft-ért lemossák az autót, akkor egy puha szivaccsal és enyhe mosogatószerrel vagy autósamponnal érdemes nekilátni a munkának. Nagyban könnyíti a helyzetet, ha előtte végigmegyünk rajta a magasnyomású gőzborotvával, főleg a kerekek környékén. A fényszórók mattulása elleni küzdelemben a Totalcaros kollégák mélyültek el, náluk jobban mi se mondhatnánk, kattintson át hozzájuk nyugodtan egy tuti trükkért.

A mosás során be lehet vetni a tisztító gyurma névre hallgató eszközt, mely a kátrányfoltokat és egyéb szennyeződéseket szedi le a kocsiról. A lemosás után töröljük tisztára egy kendővel az ajtók belső felületét, és nézzük végig, elkezdett-e valahol rozsdásodni az autó. A szakértő szerint egy nedvesen tartott bőrkendő a tökéletes választás, de egy jó nedvszívó mikroszálas kendő is megteszi.

A belső takarításhoz nem kell sok minden. A szemetet értelemszerűen szedjük össze, és amit mindenképp az autóban akarunk tárolni, az is kerüljön ideiglenesen egy zacskóba, hogy mindenhol gondosan ki tudjunk takarítani. Ha gyerek van, jó eséllyel bukkanhatunk csokipapírra, cukorkára, ételmaradékokra, ipari mennyiségű morzsára és egyéb finomságokra a zsebek és tárolók környékén, valamint az ülés és a támla találkozásának mélységeiben.

Egy erős porszívó csodát tehet, főleg ha vannak olyan fejeink, amikkel a szűk helyekre is be tudunk nyúlni, ahová a porszívó csöve nem fér be. Ilyen a kézifék környéke, vagy a vezetőülés és az ajtó közti rész.

Az alapos porszívózás után jöhet a kézbe az ecset. Ennek segítségével lehet ugyanis az olyan neuralgikus pontokról eltávolítani a port, mint például az apró mélyedések, a légbeömlő nyílások, vagy bárhol, ahová a rongy nem fér be.

A kendő megnedvesített részével lehet letörölni a sáros, koszos foltokat a műanyagokról. Ha régi a kocsi, vagy csak megviseltek a műanyagok, egy jobb minőségű műanyag tisztítóval kicsit látványosabbá tehetjük a látványt. A tisztítót egy rongyra hordjuk fel, és úgy kenjük el, mert az üveg nincs jó viszonyban ezekkel a szerekkel. A szilikonos tisztítókat illetően állandó viták dúlnak az autós fórumokon, mindenesetre sokan kerülik ezeket.

A gumitömítéseket is érdemes áttörölni, bár már szerencsére már nem fognak befagyni. Ha a kocsiban gumiszőnyegek vannak, azokra tökéletes a magasnyomású mosó (másik variáció lehet a fürdőkádas takarítás, ami azért jóval koszosabb meló). Ha textilszőnyegről beszélünk, egy kirázás után jöhet a porszívózás.

Ha szoktunk állatot szállítani a kocsiban, jól jön a szöszleszedő henger, amivel eltüntehetjük a kutyaszőrt, A kárpittisztításhoz mindenképp szükség van valamilyen kárpittisztítóra (ez lehet spray, folyadék vagy por), és piszok erős elszántságra, hogy az összes foltot kiszedjük az ülésekből, ráadásul a végeredmény sem biztos, hogy annyira sikeres lesz, mint amit ígérnek.

Érdemes a tavaszi nagytakarításkor kipakolni a kocsiból a téli autózáshoz szükséges dolgokat, mint a jégkaparó, a hólánc, seprű. A polírozás - bár nagyon jót tesz az autónak -, inkább szakemberes munka, csúnyán el lehet rontani, és akkor csak a szentségelés marad.Ha mindezt elkerülnénk, választhatjuk a szakemberek által elvégzett külső-belső takarítást, vagy a nagygenerált, bár utóbbi ára meglehetősen borsos.

Az általános külső-belső takarításba az alábbiak tartoznak bele: külső mosás, külső műanyag elemek tisztítása, ápolása, alufelni vagy dísztárcsa tisztítás, ülés és padlókárpit porszívózás, csomagtartó és kalaptartó porszívózás, műanyagápolás , gumi- és textilszőnyegek ápolása, belső üvegfelületek tisztítása, belső tükrök tisztítása. Ezekért nagyjából 3000-4500 forintot kell fizetni: találtunk olyan céget, aki az Ázsia Centerben már 3350-ért megcsinálja, ha viszont a Mammutba akarunk menni, akkor 4500 forintot kérnek érte. Az extra szolgálatatások persze felárasak, a teljes glancolás vége 30000-40000 forint is lehet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta