Megéri 45 ezer forintért a hajvasaló? Nem.

Az ember azt hihetné, hogy hajszárító vagy hajformázó vásárlásakor nem ütközik nehézségekbe, hiszen nem a legbonyolultabb számítástechnikai eszközökről van szó. Ugyanakkor az elektronikai boltok hatalmas kínálata és ezek árfekvése miatt mégis könnyen elbizonytalanodik bárki, ezért egy fodrászt hívtunk segítségül, mondja el, mire figyeljünk oda, mikor ideális hajformázó eszközt szeretnénk vásárolni. A galériában azt is megmutatjuk melyek azok a termékek, amiket a profi fodrász is jóváhagyott.

Hajszárítók

Teljesítmény
Alapvetően az alacsony teljesítményűnek mondható, 1200 W közeli hajszárítók voltak a legolcsóbbak. Ezek a kis méretük miatt vagy kimondottan utazáshoz lettek kitalálva, ahol nem feltétlen szeretne mesés hullámokat szárítani, vagy férfiaknak, akik gyorsan megszárítják a rövid hajukat.  A magasabb teljesítményűek közül keressünk olyat, ami 1800 W-nál többet tud, a legideálisabbak otthoni használatra a 2000-2100 Wattos hajszárítók.

Fokozatok és a hőmérséklet beállítása
Nagyon fontos, hogy a hőmérsékletet lehessen állítani: minél több fokozatban használja, annál jobban tudja védeni a haját. Olyan hajszárítót keressen, ami hideg levegőt is tud fújni. Ez nem csak azért fontos, hogy nyáron kényelmesebb legyen a hajszárítás, hanem egyrészt azért, mert a hideg levegő nem roncsolja annyira a haját, másrészt, mert a frizura fixálásához is ideális. Vegye figyelembe azt is, milyen intenzitással fújja a levegőt a hajszárító, itt is érdemes odafigyelni arra, hogy több fokozat legyen rajta.

Szűkítő / diffúzor
Ennek lényege, hogy annak segítségével sokkal egyszerűbben és gyorsabban egyenesre tudja szárítani a haját. Fontos, hogy minél koncentráltabban érje a levegő a hajat, ezért válassza a legkeskenyebbet. Körképünk alatt elég kevés jónak mondható szűkítővel találkoztunk, volt ami formára ugyan jó lett volna, de mindenfajta design megoldás miatt mégsem ért semmit.

A diffúzort a göndör haj rendezettebb szárításához használják. Itt nem az a lényeg, hogy milyen sűrű és mekkorák a diffúzor fogai, még csak az sem számít, hogy milyen színű és milyen vélt vagy valós extrákat tud. Az egyetlen fontos dolog, hogy minél ívesebb legyen maga a tányérja, azaz minél több haj férjen alá. Ilyenből viszont nem találtunk megfelelőt, sőt olyannal is találkoztunk amit még fodrászunk sem tudott igazán értelmezni.

Ionizálás / szaténfény és társai
Bár egyre több hajszárítóban megtalálható ez a viszonylag új funkció, mi még nem biztatnánk senkit, hogy ezek miatt döntsön egy magasabb árkategória mellett. Az ionizáló hatás lényegét mindenfajta fizikai szakszavak és törvények kíséretében szokták szemléltetni, mi ezt leegyszerűsítjük: nem töltődik fel a haja. Persze ugyanezt a hatást sokfajta balzsammal vagy hajápoló krémmel is el lehet érni, talán pont azzal is, amit egyébként is használ. Szóval, ahogy a szaténfény és a selyemragyogás, úgy ez is egy nehezen értelmezhető és mérhető kifejezés, ami miatt ne érezze, hogy pluszpénzt kell költeni.

Hajvasalók

A választék igencsak széles, de összefoglaljuk mire figyeljen oda, és mi miatt ne csábuljon el. Alap: fém melegítőlapos hajvasalót ne válasszon, inkább a modernebb, kerámialapos változatokat keresse. Higgye el, teljesen mindegy, hogy piros, zöld vagy sárga a lap színe, és abban sincs összefüggés, hogy a keskenyebb jobb volna, mint a szélesebb. Az egyetlen ésszerűségi szempont, hogy a rövidebb hajúak keskeny típust válasszanak, a hosszabb hajúak szélesebbet. Azt viszont felejtse el, hogy gyönyörű, lány esésű hullámokat fog a hajába varázsolni egy egyenesítővel. Mielőtt meglepődne: fodrász tanácsadónk elmondta, hogy sajnos nagyon sok kollégánál is látja ezt a módszert. Ugyanakkor nem kell ahhoz tűéles logika, hogy olyan eszközzel, ami szögletes (hiába van olyan fajta, amiben a külső borítása henger formájú, a kiegyenesítést végző lap ettől még egyenes és sima) sosem fog tudni természetesnek ható szép hullámokat sütni a hajba.

Itt a szabályozható hőmérséklet a legfontosabb. Láttunk olyan szerkezetet, aminél még a haj színét is be lehetett állítani, hogy eszerint szabályozza a hőmérsékletet. Mivel mindez 44 ezer forintba kerül, ezért mi ingyen elmondjuk a titkot: a világos haj jobban roncsolódik a melegtől, ezért alacsony hőmérsékleten egyenesítse vagy göndörítse (ez egyébként a hajszárításra is vonatkozik). Színtől függetlenül fontos azonban, hogy ne égesse sokáig a haját, és a lehető legkevesebbszer menjen át rajta.

Hajsütő

Nincs benne nagy ördöngösség, a vastagabb fajtával vastagabb hullámokat kap, a vékonyabbal vékony hullámokat. A klasszikus fém sütővas helyett itt is érvényes, hogy válasszon modernebb bevonatút. Figyeljen arra, mennyire stabil a nyomókarja, mert a legtöbb hajsütő gyengesége, hogy ezek hamar letörnek, sőt az is előfordulhat, hogy a műanyag bevonat megolvad.

Hajformázó

Az olyan meleg levegős hajformázók, amik egy hajszárítóval keresztezett hajkefére emlékeztetnek, megosztják a fodrászok és a felhasználók véleményét is. Vannak akik imádják, mások el sem tudják képzelni milyen frizurákat lehet velük készíteni. Nagyon különböző kefékkel találkoztunk, ezekből próbáljon olyat keresni ami vagy sörtés, vagy könnyebb műanyag. A lehető legrosszabbak, amiket ezekből választhat, a tüskeszerű, tömör műanyag fogakkal rendelkező darabok.

Hajvágó

Azt hittük ez lesz a legegyszerűbb, de fodrászunk szerint ebből a legnehezebb jót találni. Fontos, hogy hálózatról működtethetőt vegyünk, mert az akkumulátoros verziók hosszú távon gyorsabban adják meg magukat, hamar tönkremegy a tölthető akkumulátor. Nehéz olyat találni, aminek jók a pengéi, szerinte a legtöbb pont ezen vérzik el. Márpedig, ha a penge elkopik, akkor húzza és tépi a hajat. Figyeljen oda, hogy inkább cserélhető fejes változatot vegyen, ez sokkal biztonságosabb mint az, ahol a hajhossz álítható. Elég egy rossz és óvatlan mozdulat, hogy a szépen és gondosan 6 centire beállított fej megcsússzon, és a frizurába pár centis kopasz csíkot vágjon. Nem találtunk egyébként az üzletben egyetlen olyan haj- és szakállvágót sem, amit nyugodt szívvel tudna ajánlani egy profi.

Oszd meg másokkal is!
Mustra