no

Epret vett? Átverték

A piacokat, de a nagy bevásárlóközpontokat is elárasztja az eper. Mindegy, hogy magyar vagy külföldi, mézédes vagy csak szimplán édes, és hogy szór-e rá cukrot. Egy biztos, eddig hazugságban élt, mert nem epret eszik.

Az eperfa (a Dunántúlon szederfa), latinul Morus
Az eperfa (a Dunántúlon szederfa), latinul MorusDea Picture Library

A minap a piacon járva gondoltam, gyümölcsöt is veszek, és kissé kétségbeesetten tapasztaltam, hogy míg az egyik rekeszben szamócát árultak, mellette a másikban néhány száz forinttal drágábban, de látszólag teljesen ugyanazt, eper néven. Önök tudják mi a különbség a kettő között?

Röviden: semmi és minden. Semmi, mert az általam látott két rekesz gyümölcsben nem csak szemrevételezés alapján, de valójában sem volt az égvilágon semmi különbség. Ugyanakkor minden, mert egyik sem volt eper, hanem szamóca.

Eper

Az eper eperfán terem, és vagy fekete, vagy fehér. Hasonlít a málnához vagy a szederhez. Régebben egyébként sokkal népszerűbb volt, ma már vélhetően a hulló termése miatt csak néhány helyen találkozhatunk eperfával. Sőt, a leszedett gyümölcs nagyon hamar tönkremegy, igaz fagyasztva vagy egyéb felhasználásra (gyümölcslevek, pálinka, lekvár, szörp, szószok, gyümölcsbor készítésére) alkalmas.

Illustration Morus nigra0
Wikipedia

Szamóca

Ezzel szemben a szamóca az, amit mindenki ismer, csak rosszul, eperként. Ráadásul, az igazi eperrel ellentétben a szamóca eláll azután is, hogy leszedték, és a felhasználása is nagyon széleskörű. Méretre, formára, ízre igen különböző változatokban ismert, melyekből a nagyobb fajták általában a piacra kerülnek, a közepes vagy kisebb méretet pedig a konzerv- és hűtőipar látja szívesen, valamint remek lekvárok, szörpök, szószok vagy gyümölcsbor készíthető belőle.

Szamóca, földieper (Fragaria)
Szamóca, földieper (Fragaria)Bugány János

Piaci kofák

Gyors teszt eredményeképpen a piacon is megkérdeztem a kofákat, hogy mi a különbség az eper és a szamóca között, gondoltam ha valakiknek, hát nekik tudniuk kell. Az eredmény elég megdöbbentő. A legtöbben méretbeli különbségre fogták a két nevet, a szamóca kisebb, a nagy érett gyümölcs pedig az eper. Volt, aki azt mondta, hogy a szamóca erdőben terem (van erdei szamóca, de nem hatalmas kereskedelmi mennyiségben), de a kedvencem az a fiatal lány volt, aki elmondta, hogy most olyan hülyeséget kérdeztem, mintha azt a kérdést tettem volna fel, hogy mi a különbség az alma és a szőlő között, majd a két teljesen egyforma láda szamócára mutatott, hogy nézzek rá, két különböző gyümölcs. Egy idős néni volt mindössze, aki elmondta, hogy itt aztán egy darab eper sincs, ugyanis mind szamóca. Elmesélte, hogy fiatalkorában még két különböző dolog volt ez, aztán divat lett a szamócát földi epernek hívni az egyszerűség miatt, ezzel jelezve, hogy ez nem ugyanaz az eper, nem a fáról van. Majd később a földi szó kezdett lemaradozni, és mára nem sokan írják ki, hogy szamóca, mert az emberek tudatába belevésődött, hogy az a kisebb fajta eper, ezért nem is nagyon veszik.

Huber István saját termésű szamócát árul Fegyvernek-Örményesen szamócaföldje közelében
Huber István saját termésű szamócát árul Fegyvernek-Örményesen szamócaföldje közelébenBugány János
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra