A nagy málnaszörpkóstolás

Már régóta dédelgetett álmunk volt egy málnaszörpteszt, így most már nem is halogattuk tovább. A Tescóból és az Auchanból próbáltunk begyűjteni egy párat a kínálatból, de pechemre a málna- és szamócaszörp-sűrítmények keverve találhatók a polcokon, ezért a csomagomba kettő szamócalé is került. Ha már így alakult, úgy döntöttem, megviccelem a kóstolókat, és mindkettőt becsempésztem a szomjoltó vaktesztbe. Minthogy a szörp többnyire gyermekek itala, a hitelesség kedvéért a tesztbe bevontam egy kétgyermekes családot is.

divany

Pölöskei Fruit Gold, málna gyümölcsszörp, 2,25 pont

Ez volt az a szörp, amelyikről a kóstolók előzetesen a legjobb véleménnyel voltak – legalábbis addig, amíg ki nem derült az eredmény.

A Pölöskei már-már fogalommá vált a kóstolót segítő családban, mert ez a kedvencük. Ezért is volt nagy meglepetés, hogy a vakteszten eléggé lepontozták a kedvenc szörpjüket. Az utóíze fanyar, maga a szörp viszont borzasztóan édes, tehát legalább gazdaságos. Eléggé műszíne van, az íze leginkább a jól ismert piros gumimaciéhoz hasonlítható. A gyerekeknek persze egyöntetűen ez volt a favorit! Amiért mindenképpen megéri megvenni, az az, hogy nem tartalmaz tartósítószert és mesterséges színezéket sem, ellenben 33% gyümölcssűrítményből hígítják, és színezőanyagnak karamellt tesznek bele.

Auchan málnaszörp,  2,75 pont

Ez az a szörp, aminek egyáltalán nincs illata, viszont íze annál inkább! Borzasztó édes, szirupos és nincsen semmilyen utóíze. Ezek után meglepő volt, hogy 33 százalékban valóban tartalmaz gyümölcssűrítményt. Sajnos a csomagolásról az nem derül ki, hogy ebből mennyi a málna, az viszont látszik, hogy bodza- és málnaaromát is csempésztek bele. Ahhoz képest, hogy saját márkás készítmény, nem csalódtunk benne! (Pedig a saját márkás cuccok általában nem szokták elnyerni a tesztelők tetszését; gondoljunk csak a párizsi- vagy a virslitesztre.) Ez a szörp simán helyet kaphat a vasárnapi ebédnél, és remek hűsítő koktélok alapanyaga is lehet. Arról nem is beszélve, hogy olcsó, és ez sem tartalmaz mesterséges anyagokat!

divany

SZOBI Málna,  3 pont

Nagyon finom az illata, és elképesztően kellemes, savanykás utóíze van, ami nem feltétlenül pozitív: az egyik tesztelő meg is állapította, ha mondjuk, a színe piros helyett sárga lenne, még azt is elhinné, hogy limonádé. Mindenképpen zsíros ételek mellé ajánlott a fogyasztása, mert savat csinál, és nem édes. Gyerekek elkápráztatására nem ideális, húzni fogják a szájukat! Erről a szörpről is el lehet viszont mondani, hogy nincsen benne tartósítószer, színező és ízfokozó. 23 százalékban tartalmaz almalevet, 10 százalékban málnát és bodza-, valamint szőlőmagkivonatot. Egészen jó pontszámmal végzett, mert a gyerekeken kívül nem volt édesszájú a tesztelőcsapatban!

Yo Fruchtsirup Erdbeere, 4,75 pont

Nagyon szép színe és amolyan "nagyi házi málnaszörpje" illata van, az íze is leginkább arra emlékeztet. Három óriási hibája viszont van: az első, hogy EZ NEM MÁLNASZÖRP (az Erdbeere magyarul szamócát, földiepret jelent). A második, hogy egyáltalán nem gazdaságos, mert szinte alig kellett vízzel hígítani a megfelelő íz eléréséhez, és a harmadik, hogy ciki vagy nem, ilyen ár mellett több gyümölcstartalomra számítottunk. Amikor felfedtem a titkot, hogy ez nem is málnaszörp, nagy volt a csodálkozás a tesztcsapatban, majd azonnal repetázott mindenki, hogy immár az új infó tudatában hogyan viszonyulnak az italhoz. Sok változás nem történt, ami jó, az jó. A címke szerint minimum 20 százalék a gyümölcstartalma, de elárulni csak azt árulják el, hogy ebből 10 százalék a szamóca. Nyilván a maradék 10 százalékban osztozik a fekete berkenye-, bodza- és az almalé. Tartósítószer- és mesterséges színezőanyag-mentes.

divany

Sláger málnaszörp, 2,75 pont

Illata és íze nem nagyon van, viszont ecetes utóízt hagy maga után. Sokat segíthet rajta négy-öt jégkocka és pár citromkarika, esetleg még négy cent vodka is! Nem valószínű, hogy hű lesz a nevéhez: kicsi az esélye, hogy ez lesz a nyár slágere… Mellette szól, hogy mesterséges színezőanyagot nem tartalmaz, viszont mesterséges tartósítószert igen: ammónium-szulfitos karamellt. Minimum 25 százalékban tartalmaz szőlő- és bodzalevet, valamint málnaaromát. Tehát erről nyugodtan el lehet mondani, hogy túl sok gyümölcsöt sem látott, hát még málnát!

Piroska Málna gyümölcsszörp, 4,75 pont

Tessék, kérem szépen, ízre megvan a nyertes! A tesztelők egyöntetűen ezt a szörpöt tüntették ki győztesnek. Nem túl gejl, se nem túl savanyú, és ez nem csinál savat. Szőlőlékivonatot, málnalé- és bodzaaromát tartalmaz, és szerencsére ebben sincsen tartósítószer, illetve mesterséges színezőanyag, viszont a 33 százalékát gyümölcs teszi ki.

Rózsika néni Málna ízű szörp, no gyümölcs 1,25 pont

Egyértelmű buliital! Hogy miért? Mert olcsó, és elképesztő jó neonszíne van. Ennyi. A többi olyan, mint halottnak a csók: köze épp annyira nincs a málnához, ahogyan illata és íze sem. Ami viszont van, kesernyés utóíze. Kicsiknek kiváló csak akkor lehet, ha éppen elfogyott otthon a piros vízfesték. Valójában gyümölcstartalma egyáltalán nincsen, viszont annál több benne a mesterséges íz- és színfokozó. Valószínű azért kapott az egynél egy kicsivel több pontot, mert a csajoknak tetszett a most oly menő neonszín. Ebben a műanyagitalban nincs gyümölcs, csak mesterséges anyagok.

Nagymama Szörpje málna ízű szörp, 1 pont

A tesztelőknek olybá tűnt, hogy a „nénis” és a „nagymamás” szörpöt ugyanaz a cég gyártja, mert ugyanazt el lehet mondani erről is, mint a másik versenyzőről. A névválasztás mindkét esetben kiszúrás minden nagymamával, mert mindkét termék leginkább színezett cukros víz. Egyik tesztelőnk ezt úgy fogalmazta meg: "ez lehet a málnaszörpök tablettás bora." Amit nem árt megemlíteni, hogy eszméletlen savat csinál, úgyhogy csak óvatosan vele. Ebben a löttyben sincsen gyümölcs, csak mesterséges anyagok: Na-ciklamát, Aszpartám, Aceszulfám-K (édesítőszerek), Na-benzoát (tartósítószer) és Fenil-alanin.

d’arbo Reform Himbeer sirup, 4,875 pont

divany

Amikor kitettem a poharakat az asztalra, az egyik kóstoló hangosan megjegyezte: „Ez mi?!” – annyira meglepő vörösborszíne volt a szervírozott málnaszörpnek. Egy másik kóstoló szerint teljesen meggyíze és -színe van, harmadikuk szerint pedig egy jó aromás, fűszeres gyümölcsborra hasonlít. Ez a termék is elnyerte az összes szörpivó kegyét, és még az az úriember is öt pontot adott rá, akinek a pontszáma a négyet sohasem haladta meg! Igaz ugyan, hogy az íze nem kifejezetten málnalére hasonlít, de ha nem annak veszi, nem fog csalódni benne! Amiért bónuszpont jár neki: cukorbetegek is fogyaszthatják, és ebben van a legtöbb gyümölcstartalom – 37 százalék, és kizárólag természetes anyagokat tartalmaz. Egy dolog van, amiért nem lesz mindennapjaink része: az ára 2276 forint, és ezért ráadásul csak egy félliteres palackot kapunk (wtf?!).

Sió szörp szamócalé, 2,75 pont

Ez a teszt második kakukktojása, és ami érdekes, itt sem tűnt fel senkinek, hogy ez nem málna, hanem szamócaszörp. Igaz, hogy a két gyümölcsnek teljesen eltérő az íze, de szörpben eléggé csalóka az ízvilág. Bár az illatuk alapján nehezen különböztethetők meg, azért az észrevehető, hogy valami nem stimmel. Fura volt ebben a szamócában, hogy rendkívül habzott, és még öt-tíz perc elmúltával sem oszlott el a hab az ital tetejéről. Az illata kellemes, de ettől még a szörp maga a "csak a legritkább esetben veszem" kategória, mert csípősen citromos mellékíze van és kaparja a torkot. Az egyik tesztelő szerint egyenesen szörnyű az íze, "olyan, mintha gázolajos hordó mellett tárolták volna évekig". Nem is csoda, hogy szinte mindenki leminősítette. Állítólag 33 százalék a gyümölcstartalma, ám ez egyáltalán nem érezhető rajta. Azért annyi dícséret jár neki, hogy tartósítószermentes termék.

 
Szörp Mennyiség (liter=flakon) Ár (forint,flakon) Fajlagos ár (forint,liter) Pontszám (1-5)
Pölöskei Fruit Gold, málna gyümölcsszörp 0,7 549 784,28 2,25
Auchan málnaszörp 0,7 379 541,42 2,75
SZOBI Málna 0,5 319 + üveg 70 638 + 70 3
Yo Fruchtsirup Erdbeeregyümölcstartalom 0,7 829 1184,28 4,75
Sláger málnaszörp 0,7 329 470 2,75
Piroska Málna gyümölcsször 0,7 489 + üveg 75 698,57 + 75 4,75
Rózsika néni Mélna ízű szörp no gyümölcs 2 170 85 1,25
Nagymama Szörpje málna ízű szörp 1 149 149 1
d’arbo Reform Himber sirup 0,5 2276 4552 4,875
Sió szörp szamócalé 0,7 585 835,71 2,75

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra