LÁJFHEKK

A nagy málnaszörpkóstolás

2012. augusztus 15., szerda 11:01

Már régóta dédelgetett álmunk volt egy málnaszörpteszt, így most már nem is halogattuk tovább. A Tescóból és az Auchanból próbáltunk begyűjteni egy párat a kínálatból, de pechemre a málna- és szamócaszörp-sűrítmények keverve találhatók a polcokon, ezért a csomagomba kettő szamócalé is került. Ha már így alakult, úgy döntöttem, megviccelem a kóstolókat, és mindkettőt becsempésztem a szomjoltó vaktesztbe. Minthogy a szörp többnyire gyermekek itala, a hitelesség kedvéért a tesztbe bevontam egy kétgyermekes családot is.

Fotó: divany

Pölöskei Fruit Gold, málna gyümölcsszörp, 2,25 pont

Ez volt az a szörp, amelyikről a kóstolók előzetesen a legjobb véleménnyel voltak – legalábbis addig, amíg ki nem derült az eredmény.

A Pölöskei már-már fogalommá vált a kóstolót segítő családban, mert ez a kedvencük. Ezért is volt nagy meglepetés, hogy a vakteszten eléggé lepontozták a kedvenc szörpjüket. Az utóíze fanyar, maga a szörp viszont borzasztóan édes, tehát legalább gazdaságos. Eléggé műszíne van, az íze leginkább a jól ismert piros gumimaciéhoz hasonlítható. A gyerekeknek persze egyöntetűen ez volt a favorit! Amiért mindenképpen megéri megvenni, az az, hogy nem tartalmaz tartósítószert és mesterséges színezéket sem, ellenben 33% gyümölcssűrítményből hígítják, és színezőanyagnak karamellt tesznek bele.

Auchan málnaszörp,  2,75 pont

Ez az a szörp, aminek egyáltalán nincs illata, viszont íze annál inkább! Borzasztó édes, szirupos és nincsen semmilyen utóíze. Ezek után meglepő volt, hogy 33 százalékban valóban tartalmaz gyümölcssűrítményt. Sajnos a csomagolásról az nem derül ki, hogy ebből mennyi a málna, az viszont látszik, hogy bodza- és málnaaromát is csempésztek bele. Ahhoz képest, hogy saját márkás készítmény, nem csalódtunk benne! (Pedig a saját márkás cuccok általában nem szokták elnyerni a tesztelők tetszését; gondoljunk csak a párizsi- vagy a virslitesztre.) Ez a szörp simán helyet kaphat a vasárnapi ebédnél, és remek hűsítő koktélok alapanyaga is lehet. Arról nem is beszélve, hogy olcsó, és ez sem tartalmaz mesterséges anyagokat!

Fotó: divany

SZOBI Málna,  3 pont

Nagyon finom az illata, és elképesztően kellemes, savanykás utóíze van, ami nem feltétlenül pozitív: az egyik tesztelő meg is állapította, ha mondjuk, a színe piros helyett sárga lenne, még azt is elhinné, hogy limonádé. Mindenképpen zsíros ételek mellé ajánlott a fogyasztása, mert savat csinál, és nem édes. Gyerekek elkápráztatására nem ideális, húzni fogják a szájukat! Erről a szörpről is el lehet viszont mondani, hogy nincsen benne tartósítószer, színező és ízfokozó. 23 százalékban tartalmaz almalevet, 10 százalékban málnát és bodza-, valamint szőlőmagkivonatot. Egészen jó pontszámmal végzett, mert a gyerekeken kívül nem volt édesszájú a tesztelőcsapatban!

Yo Fruchtsirup Erdbeere, 4,75 pont

Nagyon szép színe és amolyan "nagyi házi málnaszörpje" illata van, az íze is leginkább arra emlékeztet. Három óriási hibája viszont van: az első, hogy EZ NEM MÁLNASZÖRP (az Erdbeere magyarul szamócát, földiepret jelent). A második, hogy egyáltalán nem gazdaságos, mert szinte alig kellett vízzel hígítani a megfelelő íz eléréséhez, és a harmadik, hogy ciki vagy nem, ilyen ár mellett több gyümölcstartalomra számítottunk. Amikor felfedtem a titkot, hogy ez nem is málnaszörp, nagy volt a csodálkozás a tesztcsapatban, majd azonnal repetázott mindenki, hogy immár az új infó tudatában hogyan viszonyulnak az italhoz. Sok változás nem történt, ami jó, az jó. A címke szerint minimum 20 százalék a gyümölcstartalma, de elárulni csak azt árulják el, hogy ebből 10 százalék a szamóca. Nyilván a maradék 10 százalékban osztozik a fekete berkenye-, bodza- és az almalé. Tartósítószer- és mesterséges színezőanyag-mentes.

Fotó: divany

Sláger málnaszörp, 2,75 pont

Illata és íze nem nagyon van, viszont ecetes utóízt hagy maga után. Sokat segíthet rajta négy-öt jégkocka és pár citromkarika, esetleg még négy cent vodka is! Nem valószínű, hogy hű lesz a nevéhez: kicsi az esélye, hogy ez lesz a nyár slágere… Mellette szól, hogy mesterséges színezőanyagot nem tartalmaz, viszont mesterséges tartósítószert igen: ammónium-szulfitos karamellt. Minimum 25 százalékban tartalmaz szőlő- és bodzalevet, valamint málnaaromát. Tehát erről nyugodtan el lehet mondani, hogy túl sok gyümölcsöt sem látott, hát még málnát!

Piroska Málna gyümölcsszörp, 4,75 pont

Tessék, kérem szépen, ízre megvan a nyertes! A tesztelők egyöntetűen ezt a szörpöt tüntették ki győztesnek. Nem túl gejl, se nem túl savanyú, és ez nem csinál savat. Szőlőlékivonatot, málnalé- és bodzaaromát tartalmaz, és szerencsére ebben sincsen tartósítószer, illetve mesterséges színezőanyag, viszont a 33 százalékát gyümölcs teszi ki.

Rózsika néni Málna ízű szörp, no gyümölcs 1,25 pont

Egyértelmű buliital! Hogy miért? Mert olcsó, és elképesztő jó neonszíne van. Ennyi. A többi olyan, mint halottnak a csók: köze épp annyira nincs a málnához, ahogyan illata és íze sem. Ami viszont van, kesernyés utóíze. Kicsiknek kiváló csak akkor lehet, ha éppen elfogyott otthon a piros vízfesték. Valójában gyümölcstartalma egyáltalán nincsen, viszont annál több benne a mesterséges íz- és színfokozó. Valószínű azért kapott az egynél egy kicsivel több pontot, mert a csajoknak tetszett a most oly menő neonszín. Ebben a műanyagitalban nincs gyümölcs, csak mesterséges anyagok.

Nagymama Szörpje málna ízű szörp, 1 pont

A tesztelőknek olybá tűnt, hogy a „nénis” és a „nagymamás” szörpöt ugyanaz a cég gyártja, mert ugyanazt el lehet mondani erről is, mint a másik versenyzőről. A névválasztás mindkét esetben kiszúrás minden nagymamával, mert mindkét termék leginkább színezett cukros víz. Egyik tesztelőnk ezt úgy fogalmazta meg: "ez lehet a málnaszörpök tablettás bora." Amit nem árt megemlíteni, hogy eszméletlen savat csinál, úgyhogy csak óvatosan vele. Ebben a löttyben sincsen gyümölcs, csak mesterséges anyagok: Na-ciklamát, Aszpartám, Aceszulfám-K (édesítőszerek), Na-benzoát (tartósítószer) és Fenil-alanin.

d’arbo Reform Himbeer sirup, 4,875 pont

Fotó: divany

Amikor kitettem a poharakat az asztalra, az egyik kóstoló hangosan megjegyezte: „Ez mi?!” – annyira meglepő vörösborszíne volt a szervírozott málnaszörpnek. Egy másik kóstoló szerint teljesen meggyíze és -színe van, harmadikuk szerint pedig egy jó aromás, fűszeres gyümölcsborra hasonlít. Ez a termék is elnyerte az összes szörpivó kegyét, és még az az úriember is öt pontot adott rá, akinek a pontszáma a négyet sohasem haladta meg! Igaz ugyan, hogy az íze nem kifejezetten málnalére hasonlít, de ha nem annak veszi, nem fog csalódni benne! Amiért bónuszpont jár neki: cukorbetegek is fogyaszthatják, és ebben van a legtöbb gyümölcstartalom – 37 százalék, és kizárólag természetes anyagokat tartalmaz. Egy dolog van, amiért nem lesz mindennapjaink része: az ára 2276 forint, és ezért ráadásul csak egy félliteres palackot kapunk (wtf?!).

Sió szörp szamócalé, 2,75 pont

Ez a teszt második kakukktojása, és ami érdekes, itt sem tűnt fel senkinek, hogy ez nem málna, hanem szamócaszörp. Igaz, hogy a két gyümölcsnek teljesen eltérő az íze, de szörpben eléggé csalóka az ízvilág. Bár az illatuk alapján nehezen különböztethetők meg, azért az észrevehető, hogy valami nem stimmel. Fura volt ebben a szamócában, hogy rendkívül habzott, és még öt-tíz perc elmúltával sem oszlott el a hab az ital tetejéről. Az illata kellemes, de ettől még a szörp maga a "csak a legritkább esetben veszem" kategória, mert csípősen citromos mellékíze van és kaparja a torkot. Az egyik tesztelő szerint egyenesen szörnyű az íze, "olyan, mintha gázolajos hordó mellett tárolták volna évekig". Nem is csoda, hogy szinte mindenki leminősítette. Állítólag 33 százalék a gyümölcstartalma, ám ez egyáltalán nem érezhető rajta. Azért annyi dícséret jár neki, hogy tartósítószermentes termék.

 
Szörp Mennyiség (liter=flakon) Ár (forint,flakon) Fajlagos ár (forint,liter) Pontszám (1-5)
Pölöskei Fruit Gold, málna gyümölcsszörp 0,7 549 784,28 2,25
Auchan málnaszörp 0,7 379 541,42 2,75
SZOBI Málna 0,5 319 + üveg 70 638 + 70 3
Yo Fruchtsirup Erdbeeregyümölcstartalom 0,7 829 1184,28 4,75
Sláger málnaszörp 0,7 329 470 2,75
Piroska Málna gyümölcsször 0,7 489 + üveg 75 698,57 + 75 4,75
Rózsika néni Mélna ízű szörp no gyümölcs 2 170 85 1,25
Nagymama Szörpje málna ízű szörp 1 149 149 1
d’arbo Reform Himber sirup 0,5 2276 4552 4,875
Sió szörp szamócalé 0,7 585 835,71 2,75

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.15 11:23:32eßemfaßom meg áll

  Kár, hogy csak tescosen volt a válogatás helye, penimarkec sajátmárkás szörpjei pl szuperfinomak 30% gyümölcslével, jol hígithatóan 400Ft/l (gyakran akciozzák 350 körülre) áron.

 • 2012.08.15 11:32:39Csiribá

  azért hiányos egy kicsit a termékpaletta:
  Méhes Mézes
  mézes Málna szörp nekem maximálisan 5 pont!

 • 2012.08.15 11:39:23K professzor

  A Yo-nak a szamóca mellett van málnaszörpje is. Nem gondolom, hogy a szörp hibája lenne, hogy nem a málnát kóstoltátok... :)

 • 2012.08.15 11:57:51Fekete Mamba

  Tévedés, hogy a málna és az eper ÍZE teljesen eltérő, az aromaanyagok nélkül mindegyik semlegesen édeskés, alig lehet megkülönböztetni, feldolgozott állapotban főleg a szaguk, illatuk alapján lehet különbséget tenni köztük.
  Ezért lehet nagyon "szamócás" kutyulmányokat készíteni hozzáadott, akár mesterséges aromával.

 • 2012.08.15 12:16:43dagby

  Ahogy K professzor írja a Yo-ról, a Sió-nak is van málnaszörpe, jobb lett volna a teszt, ha azokat kóstoljátok meg a szamóca helyett:P A körtét összehasonlítani az almával tök fölösleges:) (egyébként a Sió szamóca tényleg nem túl finom:)

 • 2012.08.15 12:38:39csodalovacska

  Ez is csak egy nick
  Sztem a tegnapi hogyan spóroljunk időt jobban fájt......

 • 2012.08.15 13:04:43juleee

  az Ági szörp is kimaradt:(

 • 2012.08.15 13:53:04krisz-nagy

  sió szamóca tényleg nem túl jó, a málna viszont igen. nem lehetett kapni?
  amúgy meg sok múlik az aromákon, a tényleg jó aroma lényegesen drágább a simán jónál. Ezért is az árkülönbség. Ami meg a gyümölcstartalmat illeti, vagy benne van vagy nincs...van példa mindegyikre a piacon.

 • 2012.08.15 14:09:14Eyesis

  Méhes Mézes Málnaszörp is kimaradt, pedig a legeslegjobb!

 • 2012.08.15 14:20:05Cpt. Flint

  Spar málnaszőr se rosszabb a Piroskánál. Meg az Ági, az is van már újra.

 • 2012.08.15 14:23:42strogg

  Sima márka málna, vagym eggy izben. Tökéletes, én 6os kiszerelésben szoktam vásáorlni, mert nagyon finom, és mindenki szerette aki vendégségbe jött. (egy vendégségkor 2-3 palack el is szokott fogyni)

 • 2012.08.15 14:29:07kis_bálna

  Hé gyerekek. Nem kóstoltátok még tán a Pölöskei málna szörpöt??Naon is finom de érdekes módon csak a Pölöskei fruit gold van csak ide biggyesztve ami igazán csak megtévesztő.

 • 2012.08.15 14:50:11R2D2 & C3PO

  Jaj, a Mézes Málnaszörp borzasztó. Bodza-ízű, nagyon drága és savanyú... És ha felöntöd szódával, akkor nem jó a habja.

  A legjobb a házi. Az összes többi adalékmentesben kicsit kevés a málna - kellene mindbe némi málnaaroma. ;-DDD

  Bolti málnából szerintem az "ízű" megjelölésűek azok, amik legalább hasonlítanak a házihoz. Csak gyereknek nem adnám egyiket sem. .. Ezek málnaízűek, nem savanyúak, a színük sem rossz és a habjuk is megfelelő. Furcsa paradoxon, hogy minél gagyibb egy málnaszörp, annál inkább megkapod a feelinget.

  A tesztből alapvetően hiányzik az állag minősítése. Biztos azért, mert már ritka a szódásszifon. ;-D

 • 2012.08.15 15:46:47Cecan Basescu

  Nem tudom kell-e ezt erőltetni. Nagy málnaszörp teszt, rendes pölöskei nélkül?! Még jó, hogy a piroskából nem csak bodza volt a teszkóban...

 • 2012.08.15 18:25:06wowerman

  én a meggyszörpöt jobban szeretem

 • 2012.08.15 18:56:43félázsiai fakocka hegggesztő

  ha legközelebb sörtesztet csináltok, ne tegyetek a sörök közé megylevet, mert lehet, hogy valamelyik tesztelő észre fogja venni, ha másról nem, a színéről.

 • 2012.08.15 19:06:51Mr. Waszabi

  Ahhoz képest hogy az Auchant és a Tescot is említi a cikk, pont a Tesco-s málnaszörp maradt ki "véletlenül" a repertoárból. 2,75 pontot az is kaphatott volna pedig simán, a maga 370 Ft(+67 Ft üveg) áráért. Egyébként nem tudom, hogy milyen alapon pontozták, mivel a Piroska és a Pölöskei vagy a Tesco-s Málna között nincs sem ízre, aromára, sem minőségre (gyümölcstartalom pl.) lényeges különbség, annyi biztosan nincs, mint az árak között (Piroska 680.- immáron). A édesítőszeres meg -ízű cuccokat nem ajánlanám élőlényeknek fogyasztásra, mivel az ehhez használatos aszpartam nagyon káros az egészségre.
  Kiegészítve az egyik hozzászóló írását, megjegyzem, hogy a Piroskáról akkor orientálódtam a Pölöskei felé, amikor elkezdtek trükközni a vegyítéssel, azaz a vevőhülyítéssel, rendes szörp gyártása helyett (bodzabiszbaszizű akármiket értem ezalatt). Aztán eltűnt a Pölöskei a tesóból, viszont helyette rendes tesós málnaszörpöt árulnak (33% málnalé, nem ízű!).

 • 2012.08.15 19:11:10Mr. Waszabi

  Most szólok, hogy a Coronita az sör,nehogy "véletlenül" kimaradjon a megmérettetésből, ha esetleg bele mertek vágni:)

 • 2012.08.15 21:16:10jozso929

  Mr. Waszabi: ha jól megnézed a Piroska szörp kínálatát komolyabb boltokban, láthatod hogy van kék feliratos és piros feliratos Málnaszörp. A kék az ami málna ízű (de bodza meg ilyenek vannak benne), az is 33%-os de mindenféle málnán kívüli gyümölcsből áll össze. A piros feliratos pedig a hagyományos, ami 33% málnából készül: ezt hiányoltam is a cikkből, a 33% gyümölcs nem mindegy hogy málnaszörp esetében micsoda, nem árt ha például pont málna....
  A Spar, (és mintha a Tesco szörp is) pedig egy az egyben Piroska piros cimkés gyártmány, mint tudható ezek a cégek nem rendelkeznek üzemmel, hanem gyártatnak saját márkanévvel máshol, jelen esetben pont a Piroskánál. Meg lehet nézni a cimkét, pontosan ugyanazok az összetevők. A Spar szörp kicsivel olcsóbb is, ezért azt szoktam venni, de pontosan ugyanaz mint a Piroska.
  Kár hogy a cikkben nem a piros cimkéset tesztelték, az az eredeti, ezer éve ismert Piroska recept, mi csak olyat veszünk mert a nagy málnatartalom miatt kevés aromát kell hozzáadni, nem úgy mint az 33% almából készülthöz....

 • 2012.08.15 23:18:26Elli Vízel - The Ultimate Survivor

  jozso929

  Hogy lenne már egy cca. 700 ft kisker árú gyümölcsszörpben 33% málnalé? A málna nagyker ára jóval több mint 2000 ft/kiló, ha leszedtél már 1 kilót életedben tudod miért. És akkor még sehol a bér és energia, szállítás, nagyker kisker árrés és a gyártó nyeresége. Ne csapjátok be magatokat, egyikben sincs málna....de attól még lehet jó.

 • 2012.08.16 09:59:05Yo! Maaan!

  Nincs benne az Ági málnaszörp. :/ Finomabb, sűrűbb, mint a Piroska, nem műanyag, mint a Yo. Hát ennyi.

 • 2012.08.16 21:52:40pc guru-e vagyok

  @Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
  Jesszus, hát éppen te vagy az, aki nem látott még málnát, csak mirelit tasakban. Én málnás vagyok, megsúgom, mi 600 Ft-ért adtuk bárkinek,mi szedtük hajnaltól délig. A piacon már 1000 Ft-ért árulták tovább, Budapesten. Idén ennyi volt, ráadásul ritka szar (értsd, kevés) volt a termés.

 • 2012.08.16 21:58:41biohouse

  Miért nem kóstoltatok meg legalább egy igazi házi málnaszörpöt is? Lehet, hogy soha többet nem vennél boltban!

 • 2012.08.24 12:32:58dr. nomac

  A slager, es az auchan szorp ugyanaz, csak a cimke mas. De ahogy latom, pontban is ugyanaz lett.

 • 2016.03.20 15:18:47Jerryco

  [link]
  A "Nagymama szörpje" tényleg borzalmas.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta