LÁJFHEKK

Abortusztabletta = hat nap kényszerszabi!

2012. augusztus 9., csütörtök 13:04 |

Rengeteg rémhír terjeng a világhálón az abortusztablettával és annak mellékhatásaival kapcsolatban, és soha nem lehet tudni, hogy éppen kinek/minek higgyen az ember. Nyilván már az is óriási teher egy nőnek, ha ezt a megoldást kénytelen választani, és ha ezt a leghumánusabban szeretné intézni, körbenéz, hogy mik a lehetőségei. Persze az normális, hogy ilyen kérdésekről – különösen egy egyelőre nem túl ismert eljárás esetében – mindenki először tájékozódni szeretne, és erre bevált módszer az internet. Nemrégiben felröppent a hír, hogy hazánkban is engedélyezik az abortusztablettátde aztán szinte azonnal jött is a válasz, hogy nem, nem lesz forgalomban még jó pár évig. A tilalommal kapcsolatban csak hazánk ilyen konzervatív, hiszen Európa más országaiban már évek óta bevált módszer a tablettás terhességmegszakítás: Franciaországban például 1988 óta létezik.

1308067
Fotó: Bill Greenblatt

Egy olvasónk azonban a közelmúltban azzal jelentkezett, hogy tanulságképp szívesen megosztja velünk a tapasztalatait, mert mégiscsak van egy hely Magyarországon, ahol legálisan alkalmazzák a tablettát.

Egyedi engedéllyel legális a beavatkozás

Mégis hogyan lehetséges az, hogy itthon elvégzik a tablettásabortuszt? A válasz roppant egyszerű: a beavatkozásához szükséges – az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI) által kiadott  –  egyedi gyógyszerimport engedélyeket  szerez be a klinika, amivel legálisan hajtható végre az effajta terhességmegszakítás  –  állítják.

Megkérdeztük a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézetet (GYEMSZI) is, ők hogyan vélekednek a dologról.

"Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV.28.) ESzCsM rendelet 3. § (5) bekezdésében, valamint 4. § -ában foglaltaknak megfelelően lehetőség van a Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszerkészítmények külföldről való behozatalára. Az alkalmazni kívánt gyógyszer igénylését a kezelőorvosnak egyedileg kell kérelmezni" – mondta el a Díványnak az intézet.

Amikor olvasónk megtudta, hogy babát vár, nem tudta teljesen átadni magát az idilli hangulatnak, mert sejtette, hogy a barátja nem lesz annyira boldog ettől a dologtól. Arra viszont egyáltalán nem számított, hogy milyen szenvedésekkel jár az abortusz.

Ahhoz, hogy valakinek terhességmegszakítása legyen Magyarországon, át kell esnie pár procedúrán. Az egyik ilyen például a védőnő felkeresése. (Ami ugye azért is kellemetlen, mert kétszer kell meglátogatni a védőnőt, aki végül kiállítja a papírt arról, hogy el lehet vetetni a gyereket. Nem mellesleg a két időpont között minimum három napnak el kell telnie.)

77159243
Fotó: Scott Olson

Már az első körben fizetni kell a klinikán

Az első lépés az időpont-egyeztetés, amikor a nőgyógyász szakorvos megállapítja a terhességet és ezt megerősíti papíron is. Ezzel a papírral lehet aztán elmenni a védőnőhöz, aki hosszas győzködéssel próbálja lebeszélni az anyukát az abortuszról. Ez a rész borzasztóan megterhelő lelkileg, és jobb, ha az ember még időben felkészül a megaláztatásra. Már ha erre egyáltalán fel lehet készülni.

Második lépés: irány a védőnő

A törvény azt írja elő, hogy egy nő csak akkor mehet abortuszra, ha ellátogat egy védőnőhöz, aki elbeszélget vele, ami annyit tesz, hogy próbálja ilyen-olyan módon lebeszélni a nőt arról, hogy elvetesse gyermekét. Így lett volna ez S. ügyében is, ő azonban az egészségügyben megszokott trükkhöz folyamodott. „Sok pletykát hallottam arról, hogy a védőnő hogyan próbálja megalázni a terhes nőt, és rábeszélni arra, hogy tartsa meg a gyerekét. Elébe akartam menni ezeknek a dolgoknak, ezért már az első találkozás alkalmával egy borítékban ötezer forintot csúsztattam a védőnőnek. Ezzel le is volt zárva az ügy" – mondja S. Nyilván már a telefonban elég egyértelmű és határozott volt, így sikerült szereznie már másnapra időpontot a védőnőhöz, aki miután meglátta a borítékot, nem kérdezett semmit. „Simán ment minden, és ahogy sejtettem, nem vájkált az életemben, és nem volt undok sem. Három nappal később újra találkoztam vele. Csak annyit kérdezett, hogy nem gondoltam-e meg magam, de amint rám nézett, tudta a választ, és már töltötte is ki a papírokat, amikkel már elmehettem az elit budai klinikára" – folytatta S.

Innen már nincs visszaút

Amikor megérkezik az engedély a klinikára, a nővér telefonál időpont-egyeztetés céljából. Itt nagyon fontos tudni, hogy ez a dátum lesz az, amikor a tényleges vetélés elkezdődik, de az ez előtti napon kell bevenni azt a tablettát (Myfegyne), ami megállítja a magzat növekedését. Tehát az abortusz előtti napon be kell menni a klinikára ezért a tablettáért, antinbiotikumért, és természetesen leperkálni a 98 ezret a folyamatért. Ha ez mind megvan, még rábíznak az emberre egy borítékot, amiben ott lapul az a két kapszula (Prostaglandin), ami a méh összehúzódásait idézi elő.

„Kiváltottam az antibiotikumot (egy levélen két tabletta van), hazamentem, és bevettem a tablettát. Este bevettem az egyiket, reggel a másikat. Másnap kilenckor már a 'vetélőszobában' ücsörögtem."

Meddig végezhető el a tablettás abortusz?

A gyógyszeres terhességmegszakítást a terhesség ötödik hetéig, illetve a menstruáció kimaradásától számított hét hétig lehet elvégezni – kizárólag egészségügyi intézményben. A jelenlegi gyakorlat szerint kórházban az abortusztabletta a terhesség nyolcadik hetéig alkalmazható hazánkban.

Előkészületek az abortuszra

A magánklinika recepciója melletti székeken lehet helyet foglalni addig, amíg a segítőkész nővér be nem tessékeli a pácienst egy vizsgálóba. Itt, igen pontos információt ad arról, hogy mi fog történni a vetélés alatti időszakban: „Mivel minden nő szervezete máshogy reagál a teblettákra, nem lehet megmondani pontosan, hogy ebben az esetben mi fog történni. Előfordult olyan is, aki járkálva végigcsinálta az egészet, de volt olyan is, aki az elejétől kezdve hányt."

„A nővér arra kért, szopogassam el a borítékba zárt tablettákat egymás után, mivel ezek nyálkahártyán át felszívódó szerek. Szörnyű volt, hogy semmi nyálam nem volt, inni nem ihattam, de szopogatni kellett a keserű cuccot. Közben a nővér elmondta, hogy ettől a tablettától hányhatok is, úgyhogy miután mind a kettőt benyeltem, gyorsan, mielőtt még széthányhattam volna magam, megmutatta a szobát, ahol a nap hátralevő részében vetéltem."

Hasznos tippek, ha az abortusztabletta mellett dönt!

Az abortusz rendszerint erős vérzéssel jár (de ez nyilván egyénfüggő is), ezért nem árt erre felkészülni. Célszerű venni valamelyik drogériában egyszer használatos, 100 százalékos polipropilén anyagú bugyikat (minimum egy ötös kiszerelést), legalább két csomag szuper, de inkább maxi vastagságú inkontinenciabetétet (ilyenkor még a szuper hosszú, vastag éjszakai betét sem elég) és tisztasági törlőkendőt, valamint nem árt kényelmes váltóruhát vinni, amit a vetélés ideje alatt visel. Időben írasson fel görcsoldó és fájdalomcsillapító tablettákat, amiket be tud venni a vetélés másnapján! Jót tud tenni, ha hideg vízben lezuhanyzik, mert az állandó hőhullámok miatt többször le fogja verni a víz! Emiatt sem árt beszerezni nedves törlőkendőt is.

Így zajlott a vetélés

809817
Fotó: Andy Rain

Egy steril kétágyas szobában, amihez nagyon igényes/tiszta zuhanyzós fürdőszoba tartozik várhat arra a páciens, hogy elkezdjen menstruálni. Természetesen ez nem jár kellemetlenségek nélkül: alkati kérdés, de a legtöbb esetben alhasi görcsök és öklendezések kísérik végig a folyamatot. Szerencsére az orvos nem hagyja szenvedni a „beteget", és az választhat, hogy milyen formában szeretné megkapni a görcsoldót vagy a hányingercsökkentőt. Az esetek ötven százalékában injekció formájában kérik (így gyorsabban hat, és az esetleges hányásnál nem jön vissza, mint a tabletta), a többiek a kúpot vagy a szájon át szedhető gyógyszereket választják. A reggeli tabletta bevételétől számított negyedik órában meg kell ismételni ugyanazon két tabletta elszopogatását. Általában itt már annak a nőnek a szervezete is megtörik, aki addig jól viselte az abortuszt. Ha nem merül fel semmilyen komplikáció, körülbelül nyolc-kilenc óra után el lehet hagyni a klinikát a zárójelentéssel együtt. Természetesen a távozás előtt még a szakorvos vet egy pillantást a páciensre, és hasi, illetve hüvelyi ultrahangot is készít. Ez azért fontos, hogy megbizonyosodjon arról: tényleg kiürült a méh. „Mivel egész gyorsan elkezdtek hatni a gyógyszerek, azonnal a vécén találtam magam. Öklendeztem és már a  menstruációval járó enyhe görcseim is lettek. Kaptam egy hatalmas dózisú, az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapítót, és vártam. Aztán ahogyan jött, úgy el is múlt a rosszullét, és három órán keresztül nem történt semmi. Aztán elkezdtem egy kicsit szédelegni, és jöttek a rosszullétek meg a vérzés. Pont ebben az időszakban nézett be újra a szobába a nővér, és arra kért, hogy a reggel bevett tablettából még kettőt szopogassak el. Ezután jött a neheze: konkrétan olyan volt, mintha bedrogoztam volna (ebben tapasztalatom nincs, csak gondolom hasonló lehet): ha becsuktam a szemem, furcsa képek jelentek meg; szédültem, émelyegtem, többször kivert a víz, halálfélelmem volt és öklendeztem. Ez kitartott másnap délig."

Abortusz utáni első nap

Sokkal kellemesebb, mint az előző nap, de azért még távolról sem mondható a legjobbnak. A sok tabletta annyira kiüti a szervezetet, hogy egy igen erős másnapos érzésre/tünetekre lehet számítani ébredéskor. Ennél több nem fog történni. A görcsök és a vérzés nagy valószínűség szerint még nem lépnek fel. „Amikor reggel felébredtem, úgy éreztem magam, mint amikor erősen másnapos vagyok, enni nem tudtam, inni meg nem mertem, nehogy visszajöjjön. Egész nap csak aludtam."

Második nap

A második napra úgy tűnhet, minden a legnagyobb rendben van, de még csak innen jön a neheze: szédülés, hányinger, hőemelkedés, menstruációs görcsök és fejfájás. Az orvos szerint ezek ilyenkor még teljesen normális tünetek! „Másnap reggel csodásan éreztem magam: semmi szédülés, hányinger! Már kezdtem örülni, hogy a híresztelésekkel ellentétben megúszom az abortusz utáni tüneteket, és belevetettem magam a munkába. Három óra elteltével olyan alhasi görcseim lettek, hogy szinte mozdulni sem bírtam, és jöttek a hőhullámok is. A vérzés még mindig nem indult be rendesen. Bevettem egy vény nélkül kapható, menstruációs görcsökre szedhető gyógyszer-kombinációt, de nem hatott semmit. Aztán bevettem még egyet, aztán megint, de csak nem hatott. A második nap szörnyű volt, és estére elkezdett dőlni belőlem a vér."

Harmadik nap

Folytatódnak az előző napi események, csak sokkal durvábban: elképesztő görcsök és baromi erős vérzés. A szédülés még itt is kitart. „Reggel már arra ébredtem, hogy ha nem múlik el a görcs, biztosan belepusztulok. Felhívtam a kórházat, és megkérdeztem, normális-e, hogy ennyire fáj, és hogy ilyen erős a vérzésem. Szerencsére ez a normális folyamat – mondták –, és felírtak receptre egy erős görcsoldót, meg egy szintén bikaerős fájdalomcsillapítót (azért az továbbra is aggasztott, hogy ennyi vér jött ki belőlem)."

Negyedik nap

Az erős gyógyszerek hatására már nem annyira érezhetőek a görcsök, de a vérzés továbbra sem csillapodik. Sajnos a szervezet nehezen viseli a folyamatosan nagy dózisban bevett tablettákat, ezért kóros fáradtság, szédülés is kísérheti a folyamatot. „Reggel már enyhén görcsöltem, ezért azonnal bevettem a fájdalomcsillapítót meg a görcsoldót, de csak feküdni tudtam. A vérzés továbbra sem csillapodott, de ahogy korábban is, estére jobban lettem."

Ötödik nap

Az ötödik napon az is előfordulhat, hogy a nő rosszabbul érzi magát, mint az előző napokon, de nem kell megijedni, ez még mindig az abortusz velejáró folyamata, legalábbis a klinika dolgozója szerint. Azért azt gyorsan hozzátette, hogy ha ez huzamosabb ideig kitart, be lehet menni kontrollra. „Több gyógyszert kellett bevennem, mert kettő már nem volt elég. Kétségbeestem: miként fordulhat elő, hogy az abortusz utáni ötödik napon rosszabbul vagyok, mint az előzőkön, de a klinika dolgozója a telefonban megint megnyugtatott, hogy ez ilyen. Azért azt hozzátette, ha marad ez a rosszullét, menjek be és megnéznek ultrahanggal. Azt is felajánlotta, ha már nem bírom ezt az állapotot, művi úton is befejezhetik a vetélést. Na azt már nem, köszönöm! Nem azért szenvedtem végig ezt a pár napot, hogy aztán mégis altassanak és kaparjanak!"

Hatodik nap

Elképzelhető, hogy ez lesz az első olyan nap, amikor csak enyhe görcsök jelentkeznek, és nem lesz szükség a fájdalomcsillapítókra. Az viszont biztos, hogy fellép egy enervált állapot, álmosság és kimerültség jellemzi ezt az időszakot. „Éreztem, hogy lassú vagyok, és állandóan ólmos fáradtság volt rajtam. De minden rosszat feledtetett a boldogító érzés, hogy nem görcsöltem annyira, hogy gyógyszert kelljen bevenni rá!"

A folyamat összefoglalva

 • Időpont-egyeztetés a klinikával, hogy elkezdődhessen a folyamat.
 • Ultrahangos felvétel és orvosi szakvélemény arról, hogy tényleg terhes. Az okirattal lehet menni a védőnőhöz.
 • Névre szóló engedélyt kérni az abortusztablettára (ezt a magánklinika intézi).
 • Időpont-egyeztetés a védőnővel. Itt mindenképpen számolni  kell azzal, hogy kétszer kell elmenni, és nem árt azt is figyelembe venni, hogy előfordulhat, hogy nem kap azonnal időpontot.
 • Vércsoport meghatározása.
 • Vissza a klinikára a védőnői papírokkal, időpont-egyeztetés arról, hogy mikor legyen az abortusz.
 • Az abortusz előtti napon (általában ez délelőttre tehető időpont) ismét irány a klinika, egy gyógyszer bevétele.
 • Aznap este még egy antibiotikum tabletta is, majd másnap reggel még egy.
 • Reggel nyolctól már kezdődhet is a beavatkozás: további két tablettát kell bevenni, és ha a páciens vércsoportja Rh negatív, további 20 ezer forintot kell kifizetni, az anti-D injekcióért.
 • További két tabletta elszopogatása, négy órával az első kettőt követően.
 • Megindul a vetélés.
 • Ha nem lép fel komplikáció, négy hét múlva kontrollvizsgálat.
Ennyibe került az abortusz és a vele járó költségek, forintban
   
Első vizsgálat 13000
Vércsoport megállapítása 12000
Antibiotikum tabletta 2700
Abortusztabletta+kórházi ellátás 98000
Betétek, bugyik, törlőkendők 10000
Görcsoldó és fájdalomcsillapító tabletta 2600
Utolsó vizsgálat, az abortusz után négy héttel 11500
Összesen: 149800

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.09 22:47:39Gamma Leonis

  Csicsóka: "Én úgy tudtam eddig, hogy teherbe eséshez kell egy nő is. Akinek jó esetben nem csak két agysejtje van. Tévedek a fenti két kitétel közül valamelyikben?"

  Igen, ott a nő is, és ha a védekezés mellett mégis megtermékenyül, akkor a több agysejtjével felelősségteljes döntést tud hozni, hogy fel tudja/akarja nevelni a megfogant életet, ha megszüli, vagy nem.

  Semmiképpen sem venném el a nőktől a törvényes jogukat, hogy 3 hónapos magzati kor előtt megszakíthassák a nem kívánt terhességüket.

 • 2012.08.09 23:18:08blue angel

  Akik elleneztek, h elerheo legyen a rabi es ne vezessek be, most latszik, h el sem olvastak, h zajlik ify a veteles. A nonek rosszabb! Az egyetlen elonye, amiert valasztjak, h nem kell a mehszajat tagitani igy a kihordani kivant kov. terhessegnel.jobb a gyerek eselye, h nem jon koran.
  Nem konnyebb ezzel! Sok hulye.ajtatos ferfi dontese, akik a faradtsagot se vettek, h informalodjanak.

 • 2012.08.09 23:19:49blue angel

  jav: tabletta; h zajik igy egy veteles

 • 2012.08.09 23:31:54ubu1

  Azért ez a 150k elég gázos. Tudja valaki, hogy hagyományos eljárásnál mennyi a tarifa?

 • 2012.08.10 00:26:25Tímár Mihály

  Azt megértem, ha valaki nem akarja megtartani a gyereket. De könyörgöm, családok ezrei várnak örökbefogadható csecsemőkre, mert saját gyerekük nem lehet! Ha már így alakult, inkább szülte volna meg a posztoló a gyereket és adta volna örökbe egy szerető családnak! Ennyit nyugodtan meghallgathatott volna a védőnőtől is!

 • 2012.08.10 02:01:26Joe84

  A vetélés biztos nagyon szar dolog, de van erre, meg az egész abortusz témára egy baromi jó megoldás. Aki nem akar gyereket, az NE csináljon. Millió módszer van ennek az elkerülésére, erre akkor kell gondolni, nem amikor már "becsúszott".

  És nem kell ez az ostoba liberális szöveg, hogy de ez a nő teste és azt csinál vele, amit akar. Igen, a nő teste és azzal bújik ágyba akivel akar és úgy ahogy akar. Idáig a nő döntése, szabadon eldöntheti, hogy úgy csinálják, hogy akarnak-e gyereket, vagy úgy, hogy nem. Másik ember élete viszont nem lehet egyszerű döntés tárgya, csak azért, mert valaki felelőtlen volt.

 • 2012.08.10 02:53:09Rigor_mortis

  .

 • 2012.08.10 02:54:47Rigor_mortis

  Döbbenetes, hogy sokan még mindig a sötét középkorban élnek! :( Azzal egyetértek, hogy az abortusz szükségmegoldás, de ez a fröcsögés meg átkózódás (gondolom, főleg "keresztény", magukat jó embernek tartó emberek tollából) egészen elrettentő. Amúgy meg - ha nem vennétek észre - a Földön 50 év múlva nem férnek el az emberek (már most is csak szűkösen), tehát ez a "minden nő egyetlen célja a gyerekvállalás" szöveget ideje lenne elfelejteni. Mellékesen még hozzátenném, hogy Isten (ha van) a legnagyobb gyilkos, mert a megfogant magzatok akár 50 százaléka is elpusztul a terhesség korai szakaszában, többségük úgy, hogy észre sem veszik a létüket...

  Joe84, neked meg azt üzenem, hogy a legbiztosabb módja a gyerekcsinálás elkerülésének, ha nem kefélsz, hanem csak kivered magadnak!

 • 2012.08.10 06:43:36bes3

  Nagyon jó hogy végre olvasható magyarul is, plasztikus leírással, mégis mit jelent az "abortusztabletta".

  Az volt az érzésem elég sokan az abortusz könnyebbik fajtájának képzelték, "beveszem a tabit és elmúlik a terhesség mint a láz vagy fejfájás...".

  Hát nem.

 • 2012.08.10 06:47:21énésénke

  Nem vagyok védőnő, nincs védőnő rokonom-barátom, sőt, kifejezetten nem bírom a sajátom, de hogy a tarka faszba lehet megalázni valakit 5ezer forinttal?
  Barátom, ha már adsz, adjál, ne csak hőbörögj!

 • 2012.08.10 08:12:27johevi

  Miért kényszerszabi? Írjon ki a körzeti.

 • 2012.08.10 08:37:57cafrinka

  micsoda baromsag ez az egesz cikk... kicsit tul van parazva ez az abortusztabletta.
  2 nap es kesz... tul van rajta az ember. legalabbis a fizikai reszen... az erzelmi resze meg mas kerdes.
  ez egy negativ propaganda az abortusztablettaval szemben.
  az R.-né Kerrigan Sára-tipusu hozzaszolok meg frocsogjenek mashol. az emberi butasag hatartalan... ... ohh.. istenem:(

 • 2012.08.10 08:43:34O.Triznyák

  Védekezés melletti teherbeesésre itt a (nem is olyan ritka) példa:
  Kollégám, Peti itt ül mellettem, kislánya 4 éves, az anyuka tabletta szedése mellett esett teherbe (óramű pontossággal szedte, nem felejtette el....), ráadásul utsó egyetemi félévév-államvizsga várta, abszolút nem akart még terhes lenni.. Utána kötelező házasság stb. Sajnos azóta elváltak, most ott van annak a gyereknek egy csonka család..marha jó..

 • 2012.08.10 08:49:31Joe84

  Rigor_mortis: Ha nem tűnt volna fel a Földnek ebben a régiójában éppen elfogyni készülünk. Azért kellene itt több abortusz, mert Afrikában, meg Ázsiában túlszaporodják magukat? Normális vagy te?

  Ezzel a viccesnek szánt megjegyzéseddel, meg gondolom arra akartál utalni, hogy a legtöbben mindent megtesznek a terhesség elkerülésére mégis "becsúszik". Az ajánlott fogamzásgátlási módszerek 97-98%-osak, úgyhogy egyértelmű, hogy nem figyelnek erre oda. Pedig olyan sok ész nem kell ehhez, a terherbeesésen az "akció" előtt kell gondolkodni, hogy akarjuk-e, vagy nem. Ebben semmi középkori nincs.

 • 2012.08.10 09:28:30Hkd90

  minden kedves kommentelőnek üzenem, akik azzal érvelnek, hogy megszakításra csak felelőtlen, lelketlen nők képesek, hogy a legjobb barátnőm 17 évesen gyógyszer mellett lett terhes! És bizony, amikor el kellett mennie a védőnőhöz, ahogy meglátta sütött róla a megvetés, amiért ezt az utat választja. Persze ítélkezik úgy, hogy a dolog hátterét nem ismeri. szóval azt gondolom, lehetne kicsit árnyaltabban is nézni a dolgot, nem minden fekete vagy fehér a mai világban!
  És igen, inkább szakítsa meg a terhességet, mint kidobja a kukába, vagy verje az apja, vagy csak nyomorítsa meg azzal, hogy képtelen felnevelni.

 • 2012.08.10 09:37:16Men

  Már bocsássa meg a világ te mindenki úgy éli az életét és olyan döntéseket hoz amilyeneket helyesnek lát, és ha valaki számára ez a helyes döntés, akkor felesleges pampogni.
  O.Triznyák és Joe84 korrektül leírték a választ.
  Azzal hogy a gyerek később csonka családba nő fel, azt lelkileg megsínyli, szorongásokkal teli lesz, azzal nem foglalkozik a sok abortuszellenes majom, mellesleg könnyű pálcát törni mások felett.

 • 2012.08.10 09:50:18"Leona"

  Szeretnék leírni egy igazi humánus megoldást, az abortuszra.
  Aki ilyen helyzetbe kerül, bíztatom, hogy szerezzen pénzt és inkább ezt válassza.

  Terhességi teszttel bebizonyosodott a terhesség, direkt nem mentem magyar orvoshoz, hanem egy Bp-től mindössze 2 órás vonatúttal elérhető külföldi rendelőbe kértem időpontot. Meg is kaptam. Ennyi. A rendelő szép és barátságos. Elsőként befizettem a pénzt (kb. 140 ezer forint.)
  Utána egy kedves hölggyel beszélgettem, de nyelvi nehézségek miatt ez formai volt. Szóval ki is hagyható. Majd egy HASI uh., igen: 7 hetes terhesen is, majd egy elszeparált részben levetkőztem, felvettem egy köntöst és lefeküdtem. Kaptam egy intravénás injekciót és kb egy -másfél óra múlva arra ébredtem, hogy ugyanott és ugyanugy (köntösben) fekszem, nellettem egy keksz és tea. Amikor jeleztem felébredtem, akkor véryomás mérés, én kértem enyhe görcsoldót. Majd még 10-15 perc pihenés és vonattal visszutaztam Budapestre. Az egész kb 2-3 óra, amíg a rendelőben tartózkodtam. Egyszer sem kellett mások előtt ébren levetkőznöm. Teljesen rendben voltam utána, másnap dolgozhattam és max 150 ezer is, utazással együtt. Nincs védőnő, nincs fájdalom, nincs vájkálás sem lélekben, sem testben (van, de arról nem tud az illető). Sajnos ez nem Magyarország, de elérhető. Aki ilyen helyzetbe kerül, annak ajánlom. Testi és lelki sérülés nlkül megúszható az egész, ha már egyszer valaki biztos a döntésében.

 • 2012.08.10 09:58:28Nazareus

  Rosie McGann: Nem igaz, hogy egyik védekezési módszer sem 100%-os. Pl. a petting az.

  Én úgy állok hozzá, hogy gumit használok, ami ugyan nem 100%, de ha bejön az a 0.1%, akkor lesz egy +gyerekem :)

  Mondjuk még sose kényszerült egy nö sem abortuszra miattam, pedig 40 felett vagyok. Ugyanakkor az abortuszt se itélem el, de azt mondom, mint sokan mások, hogy nem szabad ilyen helyzetbe kerülni.

 • 2012.08.10 12:26:07Mrs. Shaphraneck

  "Leona": Dr. B.?

 • 2012.08.10 12:49:21lioliom

  Gyönyörűek a hozzászólások egy része!Nem mindenki ribanc ,felelőtlen,stb.aki erre kényszerül.a többség nem jó dolgában megy abortuszra.Van aki nem is szedhet gyógyszert,az eü állapota,a kora,stb.miatt.A gumi meg ugye nem a legbiztosabb.Papol itt a sok álszent a gyerekszülésről bármi áron,a népességfogyásról,stb.Én úgy gondolom ehhez senkinek semmi köze,kizárólag a nőnek.A posztoló sem a lelki részéről írt,hanem csak be akarta mutatni,hogy a tabletta sem olyan egyszerű,mint amilyennek első hallásra gondoltuk.Vagy az is ribanc akinek van 2-3 felnevelt gyereke,esetleg 40-50 körüli és így jár?Még mindig jobb,mintha a kukában vagy a fagyasztóban végezné a gyerek!

 • 2012.08.10 13:16:10Nazareus

  lioliom: A gumi a legbiztonságosabb - a többihez képest.

  Azt irod, ehhez senkinek semmi köze, kizárólag a nönek? Akkor viszont a védekezés is csak és kizárólag a nök feladata legyen! Ha már másnak nincs beleszólása.

  A többire inkább nem is irok....

 • 2012.08.10 13:30:21bohemian27

  Az irományról az jutott eszembe, hogy ezt csak egy idétlen újságíró barkácsolhatta össze, mert - legalábbis nekem - nem elég hiteles a személyes tapasztalatról szóló rész. Azt bárki le tudja írni, hogy milyen feltételek szükségesek az abortuszhoz, a tabletta beszerzéséhez, és mi a menete az alkalmazásának, és az az érzésem, a "cikk" írója próbált ehhez kanyarítani valamilyen mesét, az egyik olvasó szájába adva a mondatokat. Ha mégsem így van, akkor bocs, de hihetetlenül érzelemmentes beszámoló.
  Mondom ezt azért, mert már volt egy otthoni vetélésem, és az korántsem úgy zajlott, ahogy fent szerepel... Pár nap vérzés után egész napos fájdalmaim lettek, reggel még ritkán jöttek, estére egyre sűrűbben és erőteljesebben. Rázott a hideg, feküdni és járkálni nem bírtam, úgy ahogy ülve elviselhető volt. Hogy ne vérezzek mindent össze a lakásban, a wc-re ültem le, a férjem párnát hozott, amit szoríthattam, amikor úgy éreztem, hogy szétszakad a méhem. Hallottam, ahogy folyik belőlem a vér, az egész lakásban terjengett a vérszag, hányingerkeltően. És egyszer csak, amikor meg akartam törölni magam, láttam, hogy kiesik a hüvelyemből valami, a petezsák. Sikítoztam a látványtól, nemsokára pedig kiesett a méhlepény is. Ezzel a görcseim elmúltak, és azt hittem, megúszom az egészségügyi kaparást, de a vérzés továbbra sem állt el (méhlepénydarabok maradtak a méhemben), ami miatt sort kellett keríteni a küretre.
  Ez a tapasztalatom röviden, de őszintén...

 • 2012.08.10 13:31:12bohemian27

  Annyit elfelejtettem megírni, hogy nálam a vetélés természetes úton indult be, de nem hiszem, hogy sokban különbözne (pláne a látvány) azzal, amit gyógyszerrel segítenek elő.

 • 2012.08.10 13:37:57Augustin

  "minden kedves kommentelőnek üzenem, akik azzal érvelnek, hogy megszakításra csak felelőtlen, lelketlen nők képesek, hogy a legjobb barátnőm 17 évesen gyógyszer mellett lett terhes!"

  Nekem meg egyetlen védekezős teherbeesős ismerősöm sem volt. Olyan volt, aki coitus interruptust nevezett védekezésnek....
  A barátnőd rendesen szedte a gyogyszert? Elolvasta részletesen a használatiját? Nem kellett mást valamit is szednie? Nem ivott egy hétvégi bulin?...etc. Sokszor a gyógyszer nem elég, kell még a gumi is. Nagyon sajnálom a lányt, de hidd el, nem az az általános, hogy a védekezők kerülnek ilyen helyzetbe. Én inkább azt tapasztaltam az ismeretségi körben, hogy akik sokáig szedtek gyogyót, nehezebben jön össze a kívánt baba, akkor is, ha már abbahagyták a szedést.
  Ja. Nem vagyok elszánt abortuszellenes, de szerintem indokolatlanul sok az abortusz.

 • 2012.08.10 13:47:48aranea

  Tehát bármennyire is elborzasztó: ez az éves 38.000 eset még csak nem is sok!
  Abszolut belül marad a különböző fogamzásgátló módszerek hatástalansági arányán.

 • 2012.08.10 13:48:43aranea

  Na, úgy tűnik, nem ment el a kommentem - még1x :((
  Alapfelállásként 2 dolog hangzott el itt mindkét tábor részéről:
  - évi 38.000 abortusz nagyon sok, csökkenteni kellene az arányát
  - a csökkentés módszere a védekezés (valamilyen formája)
  Mindenfelöl közelítettétek már itt ezt a támát, matematikai szempontból is - csak egy maradt ki: a számítások visszafelé történő ellenörzése. Így megcsináltam. Számomra is meghökkentő eredményt hozott, nézzétek át, lehet, h kifelejtettem valamit belőle.
  Tehát Adott az évi 38.000 abortusz, ami kb. 30%-a az éves élveszületésnek.
  A Pearl indexet gondolom minden hozzászóló ismeri, alapvető tudás egy kommenthez: azt jelzi, hogy az adott védekezést használó nők közül hány esik teherbe évente.
  folyt

 • 2012.08.10 13:49:27aranea

  folyt
  Na most, az itt a kérdés, hogy hány szexuálisan aktív nő lehet ma magyarországon? 10 millás népességgel és 50%-os nőaránnyal kalkulálva 5.000.000 nő lehet az országban: ebben az egyenletben nem játszanak a klimaxon túliak, és mondjuk a 14 év alattiak. Marad 2.500.000 nő a témánk szempontjából.
  Most már csak annyi a dolgunk, hogy ezt az évi 38.000-et elosszuk a 2.500.000-el, és máris megkapjuk a nem kívánt terhességek számát, amit elvetettek. És itt tessék fogódzkodni: !!!!!!!!!!! 1,5 % !!!!!!!!!!!!!
  Annyira alacsony szám jött ki, hogy utánaszámoltam annak, hogy mi van, ha úgy számolunk, hogy a nem tervezett terhességek 50%-át vetetik csak el, a többit megtartják - így !!!!!!!!!!!!!! 3% !!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ez iszonyatosan kevés, ha összehasonlítjuk néhány közismert módszer Pearl-indexével:
  (1 év folyamatos, védekezés nélküli szexuális élet után 100 nőből 85 esik teherbe)
  Megszakított közösülés: 8-38
  óvszer (spermiciddel) 4-12
  óvszer (hagyományos) 3-28
  naptármódszer 9
  hüvelyi spermiumölő anyag 0,7-7
  hormonális fogamzásgátló tabletta 0,1-2,5
  hormontartalmú injekció 0,2-2,6
  méhen belüli fogamzásgátló eszköz 0,5-5
  műtéti sterilizáció: 0,1

 • 2012.08.10 13:55:23aranea

  Még egy érdekesség: az elmúlt években kivétel nélkül mindenütt azt a furcsaságot tapasztaltam, hogy éppen az abortuszt ellenzők azok, akik legjobban visítanak/felháborodnak/stb. a művi meddővététel (legbiztosabb védekezést nyújtó!) lehetőségén.... most akkor hogyan is vagyon...?!

 • 2012.08.10 14:02:45fizetekmegegysort

  Álszent egy bagázs, kedves magzatvédők! Ítélkezni, nőket szidni, gyilkosozni, ab tablettát elítélni megy, igaz? Gondolkozni nem? Igen, a magzatnak vannak jogai, meg a nőnek is. Per pillanat a nő a cselekvőképesebb. Ő dönt. Ennyi.
  Mióta világ a világ, van abortusz, korábban belehaltak a nők, vagy egy életre meddővé váltak, ma túlélik. A pasik meg gond nélkül megússzák, pedig ennyi erővel ők meg gyilkos apák.
  Hagyjuk már meg mindenkinek, hogy átlássa a saját életét, és döntsön. Ne akarjunk már olyan baromira erkölcsösek meg okosak lenni, hogy még azt is tudjuk a posztból, hogy a hölgy nem védekezett.... És ha igen?!
  Annyira gáz más életében, döntéseiben okoskodni, pláne megítélni, nem gondoljátok?
  Én nem tenném meg, de ettől még nem gondolom szarembernek azt, aki megteszi.

 • 2012.08.10 14:51:27"Leona"

  Nem tudom ki az a Dr. B.
  Nem tudom ki volt az orvos, mert ez egy rendelő, több orvossal , de ahogy írtam: külföld.

 • 2012.08.10 14:55:05"Leona"

  Nem értem, hogy minek itt trollokhoz illő etikai vitát vívni. Ez egy egzakt leírása volt a tablettás abortusznak, ami szerintem tényleg informatív volt.

 • 2012.08.10 15:42:40missmiss

  Elolvastam a cikket, mert érdekesnek tartottam a címét...elolvastam néhány hozzászólást is, de aztán abbahagytam a sok fröcsögés miatt... Fogadja el mindenki, hogy vannak nők, akik egyáltalán nem akarnak szülni egész életükben. Lehet, hogy megbánják később, amikor unokáik lehetnének, amikor a szomszéd Erzsike néni mesél az unokáiról, de lehet, hogy sosem fogják bánni, hogy nem vállaltak gyereket, mert az ő életük anélkül is egész és boldog, másnak meg a gyerek ellenére sem az. És vannak olyan élethelyzetek, amikor nem megfelelő az időzítés és a gyereknek is jobb, ha nem születik meg... Azon nem vagytok felháborodva és fröcsögtök, amikor egy nő, vagy egy pár munka, egzisztencia, pénz, lakás, jövő és minden nélkül, de bevállalja az első...ötödik, hatodik... gyereket is a nagy semmire?? És az adófizetők adóforintjaiból és segélyekből nevelik fel?! És az ilyen gyerekek egész életükben hátrányban lesznek?! Egy pár hetes sejtnövekmény a nő hasában még nem érez,még nem gondolkodik.

 • 2012.08.10 16:51:15Tiltsuk Bea

  Érdekes, hogy egy két kivételtől eltekintve senkinek nem jutott eszébe az örökbeadás,
  Ezért durva ez az egész téma, mert amíg rengetegen elvetetik a gyermeküket - most ne is boncolgassuk tovább, de szerintem is az élet elvétele - addig legalább annyian várnak arra, hogy örökbefogadhassanak egy-egy gyermeket: mert nekik valami miatt nem lehet.
  Iszonyat egy élmény az ilyen és elképesztően sokáig kell általában várni (még sok pénzzel megtámogatva is) amíg összejön egy kisbaba valahonnan.
  Mások meg eldobják, pedig legalább odaadhatnák valakinek, aki vágyik rá.
  Ezt nem figyelembe venni hogy lehet?
  Önzőség? Az én gyerekem ne legyen másé?
  Vagy csak a szüléstől félnek?

 • 2012.08.10 16:59:09ancsamancs

  Fúúj de nehéz néha felnőttnek lenni. Nem akarok felnőni. Nem akarok közel menni senkihez. Mert baj lehet belőle. Mert megítélnek.
  Csak akkor állok szóba férfival, ha már gazdag vagyok. Rég elmúlok 30 addigra. (most 20) Megtervezem az életem hidegfejjel. Inkább élek szenvtelenül, minthogy aztán egy életen át sírjak.
  Elérhetetlen vagyok......

  Állítólag szeretetlen családban nőttem fel. Szerintem ez praktikus. Nem szeretem, ha megölelnek vagy megfognak. Olyankor belül tombolok. Hülye nagybátyám pedig szelidít, csak azt éri el, hogy azért se...

  Soha nem hagyom, hogy mások hülyeségei megnyomorítsanak, épp elég a sajátom.

 • 2012.08.10 20:14:57NNC

  istenem a sok károgó unatkozó istenfélő komolyan mondom...igen,vedekezhetett volna, DE meg akkor is osszejohet,es ha mar osszejott, igenis az o szive joga eldonteni h ez neki jo vagy rossz. es ha ugy iteli meg,h rossz, akkor joga van elvetetni is, nehogy mar masok mondjak meg neki mit kotelezo kezdenie az eletevel ezekutan... es az meg egy faszsag h "de mar egy eloleny, dobog a szive,stb." majd akkor ha szepen onallo eletre kepes,kifejlett szervekkel...es ha amiatt rinyaltok h "gyilkos",akkor jusson eszetekbe a kozepkori vadkatolikus mantraitok egyike, h amit a joisten adott,azt el is veheti...hat ugyanigy,kerem,eletet adhat neki es el is veheti.hihetetlen h a mai vilagban ilyen beszukult tudatu emberek elnek.

 • 2012.08.10 20:37:52patuha

  Nem lett volna egyszerűbb felhúzni gumit? Vagy netán eleve fogalmazásgátlót szedni? Mondjuk a partner is komoly lehet, ha "nem örült volna neki".

 • 2012.08.10 20:45:44Rebelde

  tiltsuk bea,

  igen, örökbefogadás, jól hangzik, hogy jobb megszülni és lemondani valaki javára akinek nem lehet, ezzel is együtt kell élni, meg az abortusszal is
  az élet igazságtalan...

  ancsamancs, ne dramatizáld túl a helyzeted:)

 • 2012.08.10 20:49:43Kelly és a szexi dög

  legközelebb majd csak szopni fog!

 • 2012.08.10 22:30:20Sierrababa

  Szörnyen hangzik az egész procedúra, de...igazság szerint aki ezt megcsinálja, egy percig sem vagyok képes sajnálni...egy gyerek összehozásakor, extrém kivételektől eltekintve ott van a nő, felelősségének teljes tudatában...szóval ugyebár...mindenki vállalja a következményeit a tetteinek. Szülje meg és nevelje fel tisztességben. Szülje meg és adja örökbe, örömet szerezve ezzel egy gyerektelen párnak. Vetesse el, hisz "joga" van rá, de akkor egyetlen percig ne várjon sajnálatot, megbecsülést, tiszteletet...nem más, mint egy rongy ember

 • 2012.08.10 22:32:25kismorgó

  mennyi indulat.... szerintem ez legyen magánügy. Most megosztotta velünk a tapasztalatait. Ki vagyok én hogy ítélkezzem? És a többiek? Kedves Sára, és társai?? A stílusotok minősíthetetlen! Nagyon buták vagytok.
  De azt vettem észre, hogy az az általános vélekedés, hogy aki nem tartja meg a babáját, az gyilkos ribanc, ő a hibás - egyedül, pasi sehol!!!! - aki meg megtartja, az azért ribanc, mert belekényszeríti szegény (!!!!) pasast egy ilyen helyzetbe....
  Hát, lenne mit átgondolni szerintem. De nem kellene ilyen durván ítéletet mondani felette.

 • 2012.08.10 23:49:58kovacs.deneske

  Csak a hozzászólókat figyelem.

  Háromféle nő van. Az egyik, aki még nem esett teherbe. A másik, aki már teherbe esett, de elvetette. A harmadik pedig az, aki teherbe esett, és kihordta a gyerekét. A három közül az elsőnek nincs joga megítélni valakit ilyen helyzetben, de valószínűleg a dolog ismeretlensége miatt nem is nagyon hangoskodik. A második nem ítéli el a posztban szereplő nőt, hiszen a ló azonos oldalán ül. Marad a harmadik. Ő megszülte a gyermekét, és azt mondja, a másiknak se legyen jobb. Hát, ezért a gyűlölködés. És ehhez pajzsként tartja maga elé a zigótát…

 • 2012.08.11 10:15:31Anne1526

  Tulajdonképpen hol szolgálja ez a nő érdekét? A pasi érdekét szolgálja ez is. A nőt fel lehet csinálni, majd a csaj szed vagy olyan fogamzásgátlót, ami felborítja a hormonháztartását, vagy abortuszra megy. A lényeg, hogy a hapsinak annyi kényelmetlensége se legyen, hogy egy gumit húzzon a farkára. Miért álltok össze ilyenekkel? Miért hagyjátok, hogy így bánjanak veletek? Könyörgöm lányok ne legyetek már ilyenek!
  Arról nem is beszélve, hogy,aki átesik egy ilyen beavatkozáson, azt lelkileg nagyon megviseli, és a felett, akinek megborul a lelki egyensúlya, még könnyebb uralkodni, még könnyebb elhitetni vele, hogy: "anyukám, nálam jobbat úgyse kapsz, el kell tőlem viselned mindent!"

 • 2012.08.11 11:02:16bravura

  egy koton miért is nem ad 100%-os biztonságot? vagy még jobb: fogamzásgátló szedése gumival kombinálva? felelőtlen volt a poszt írója.

 • 2012.08.11 11:28:00janper

  Kivancsisagkeppen megneztem hasonlo temakorben kulfoldi oldalakat. Angol, amerikai, stb.

  Mindenhol elsosorban az empatia, a nem-eliteles dominal, kiveve itt, ahol reflexbol gyulolkodik, elitel majd' mindenki. Dobbenetes, nagyon sajnalom a hozzaszolok nagyreszet, meg ezzel egyutt az orszagot is.

  - kapasbol feltelelezik tobben, hogy nem vedekezett
  - hogy gazdag (a szemet g*ci, 150e forint?), ami miatt rohadjon meg
  - hogy ossze-vissza k*rogat (mintha tobb partnernel nagyobb lenne a teherbeeses eselye)

  Blablabla. Elkepeszto, tenyleg.

 • 2012.08.11 15:41:03mirx

  Veszélyesnek tartom ezt a tablettás abortuszt, ha valami a méhben marad, abból nagyon csúnya dolgok kerekedhetnek, fertőzés, sokk, kóma, szepszis, halál... nem vagyok benne biztos, a posztoló tudta-e, mit csinál.

 • 2012.08.11 17:20:08Augustin

  "De azt vettem észre, hogy az az általános vélekedés, hogy aki nem tartja meg a babáját, az gyilkos ribanc, ő a hibás - egyedül, pasi sehol!!!! - aki meg megtartja, az azért ribanc, mert belekényszeríti szegény (!!!!) pasast egy ilyen helyzetbe...."

  Ja.És az emberek többségének véleménye annak függvényében változik, hogy milyen helyzetben van. :DDD Az emberek általában önigazolni akarnak.

 • 2012.08.25 12:08:41Troll Tihamér

  [link]

 • 2012.10.08 15:12:42pupak25

  Én végigcsináltam, és nem teljesen így zajlik... Nem önszántamból, én szerettem volna megtartani. Azóta sem dolgoztam fel. Életem legerősebb fizikai fájdalmát éltem át órákon át, a szó szoros értelmében minden résemen jött valami. Egyszerre volt hányás, hasmenés, hidegrázás, verejtékezés, őrületes vérzés és nagyon erős görcsök. A legsokkolóbb pillanat a pici távozása, ez beleég az ember elméjébe. Elhagytam azóta a "páromat", de nem is tudtam volna élni vele tovább ezek után. Ez az ő döntése volt, nem az enyém. Nem hibáztatom, mert igen, akkor felnevelhettem volna egyedül is. De egy pici emberke ne úgy jöjjön az amúgyis szaros világra, hogy van egy ember, aki nem hogy sosem várta, hanem egyenesen gyűlöli az élete első percétől kezdve. Az ellenségemnek sem kívánom azt a napot és amit akkor átéltem, egyedül.

 • 2012.10.08 15:16:37pupak25

  Egy kis információ, mielőtt mindenki leribancoz: védekeztünk, fogamzásgátló kúppal. Éreztem, hogy nem biztos, hogy aznap 100%-os volt a kúp, így bevettem még 24 órán belül esemény utáni tablettát is. És tessék, megfogant a pici.

 • 2012.10.08 15:19:30pupak25

  bohemian27, ott az igazság. Szívesen elmesélem bárkinek, hogyan zajlik ez valójában, hogy csinálták a kórházban és bennem mi zajlott le, a de a cikk sajnos nem teljesen valós.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta