KULTÚR

Tökös ünnepek

2009. november 2., hétfő 08:55

halloween-leadAmikor fellebben a fátyol a való világ és a túlvilág között, a földieket védi a jelmez, amely megtéveszti a rossz szellemeket – eredete az őskelta rituáléhoz vezethető vissza.

cikk-tipus-altalanos

Halloween Amerika egyik legkedvesebb ünnepe, ilyenkor elmaradhatatlan a pumpkin (tök) -leves, -kenyér vagy lepény, amelyek a Thanksgiving (Hálaadás) ünnepén (minden év november negyedik csütörtökén) is nélkülőzhetetlenek az asztalról.
 

halloweenMaskara és tisztítótűz 

Amúgy, Halloween erdete az őskelta Samhain rituáléhoz vezet vissza, mely a nyár végét és az év sötetebb felet jelezte, és egyben a kelta Újév kezdetét is hozta. A fesztivál főleg Irországban és Skóciában volt népszerű, de az ősbritonok is megemlekeztek róla, majd az angolszász kultúraként otthont talált az Egyesült Államokban.

A jelmezviselet ugyanígy a Samhain szokásokhoz vezethető vissza, ezekben a maskarákban a kommunikációt a túlvilagiakkal könnyebbnek tartották. Ilyenkor felrebben a fátyol a két világ között, megadva a lehetőséget arra, hogy a jó és rossz szellemek átlépjenek e határon. Az álca arra volt jó, hogy megtévesszék a rossz szellemeket és így megóvják magukat a negativ hatásoktól.

A Samhain ünnepkor nagy tábortüzet is raktak a kelták. Számba vették az élelmiszerkészleteket, a lemészárolt állatok csontjait ilyenkor a tűzbe dobták, minden más lángot kioltottak az otthonokban, és a nagy tábortűzből gyújtottak be ismét. Néha két tábortüzet is gyújtottak egymás mellett, majd a kettő közötti résen az emberek és állatok rituálisan, a megtisztulás jegyében átvonultak. A jóslások is a ceremoniához tartoztak. 
 

A fejvadász múltból fakad

A használatban lévő angol “Halloween” szó az All Hallows Even kifejezés rövidítése,  amely mindenszentek estét jelenti.  “E’en” eredetileg az “even” szó röviditese, mely az “evening” (este) szó régi használatához tartozik, íme: Halloween. 

A régebbi tarlórépa vagy a sárga karorépa lampionokká faragása, olykor kis arcocskákkal, valószinűleg szintén a keltáktól származik, még a fejvadász múltjukból, amikor szentélyüket az ellenségük koponyáival diszítették. A mondák szerint a nagy tiszteletben tartott harcosaik fejét is ilymódon magasztalták, mert az elhunyt hősök haláluk után is közvetitteték bölcsességüket. Az északamerikai tökfaragás hagyomanya innen fakad.  
 

Hárítsd el a gonoszt!

Napjainkban sok családban szokás rémisztő vagy mulatságos arcokat faragni a tökökbe, és sötetedéskor egy gyertyával a közepén az ajtóba tenni őszi termésekkel, dióval, gesztenyével, kukoricával és lehetőleg madárijesztővel. 

A modern Halloween jelképei általában a halál, gonoszság, okkultizmus, varázslat vagy a mesebeli szörnyekhez kapcsolódik. Igy a jelmezek is ezeket jelkepezik — ördög, halál, szellemek, fekete macska, pók, denevér, démon, boszorkány, vampír, zombi — , hogy a gonoszt elhárítsák. A Halloween két fő szine a narancssárga (tök, őszi levelek) és fekete (ej, ördög).

 

cikk-tipus-linkek

Pálmalevél a sírra, narancs- és datolyaevés a sír mellett, majd egy kis kergetőzés és labdázás a sírok körül – emlékezés Egyiptomban. | Foci és piknik a halottnál

 

Sokaknak bűntudatot okoz és nem értik, hogyan lehetnek képesek szeretkezni a gyászidőszakba. | Szex és gyász, avagy élet a halál után

Segíthet, ha el tudtunk búcsúzni szerettünktől – a hirtelen halál más. | Miattam halt meg!

Mexikóban több napos bulival ünneplik az elhunytakat. | Itt könnyezve, ott bulizva

 

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

A sütőtök fiatalon tart - 2010.10.13.
A húsa és a magja is ehető, de még a héját se dobd ki! Kiváló lámpás készíthető belőle, olaját a férfiak problémáinak megelőzésére ajánlják, nőknek kozmetikai célokra is alkalmas lehet.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta