Ötven éves lenne Kaszás Attila

kaszas_main2007. március 23-án az egész ország megdöbbent egy fiatal tehetséges művész, Kaszás Attila halálán. Kollégái, barátai, rajongói azóta sem feledték el a kiváló színészt, barátot, szellemisége nyomán rengeteg kezdeményezés indult el, és tart a mai napig. A Jászai Mari díjas színművész március 16-án lenne ötven éves.

Kaszás Attila legendás alakításai ma is élénken élnek tisztelőiben, és pályatársaiban. Legjobb barátjával, Szarvas Józseffel a „színészi pálya" hozta össze, és kapcsolatuk az évek során barátsággá alakult. „Én folyamatosan figyeltem őt, mint korának egyik legtehetségesebb, rivális színészét. Sokat dolgoztunk együtt, aztán a szakmai kapcsolatból lassan barátság alakult köztünk. A barátságtartásban én kicsit pontatlanabb voltam, de ha szarvaső úgy ítélte meg, hogy picit elkeveredtem, akkor rám telefonált, és azt kérdezte, hogy: mi van, hova tűntél? Mondhatom, hogy a legjobb barátom volt, aki hiányzik nekem, de máig velem van" - mondja a színművész, aki tagja annak az alapítványnak, amely Kaszás Attila halála óta működik, és rengeteg, a színész szellemiségével azonos kulturális rendezvényt támogat.

„Az elmúlt három évben jó néhány hiteles kezdeményezés indult el az országban. Zsigárdon Attila nevét őrzi egy kulturális fesztivál, és egy közösségi házat is működtetnek ott. Viszákon, az Őrségben kulturális rendezvényeket szervezünk, Komáromban versmondó verseny őrzi a nevét, a Kaszás Attila díjat évről évre egy- egy tehetséges kolléga kapja meg. A Kaszás Attila Alapítványnak idén már az adó 1%-át is fel lehet ajánlani, a bevételekből pedig kulturális rendezvényeket támogatunk." (Az alapítvány számlaszáma: OTP Bank Nyrt 11711003-20000741).


Kaszás Attila nagyon szerette a földet, a szőlőt és a bort is, olyannyira, hogy azt tervezte, idős korában borosgazda lesz belőle.

kaszas_12

„Attila nemcsak kiváló színész és barát volt, de csodálatos házigazda is, aki imádott főzni, és imádta a jó borokat. Úgy gondolta, hogy idős korában csopaki borosgazda lesz. Ő egy olyan helyet akart, ahonnan rálát a Balatonra, sőt már a pincét is eltervezte. Egy bio pincét szeretett volna kialakítani, de már nem élhette meg. A Jásdi pincészet leszüretelte a borát, amit bepalackoztak, és az árából befolyt összeget az Alapítvány számlájára utaljuk majd." meséli Szarvas József, aki idén március 16-án egykori barátjára emeli majd a poharát.

 

Kkaszas4aszás Attila
Jászai Mari díjas színművész
1960. 03. 16. - 2007. 03. 23.
Kaszás Attila 1960-ban született a felvidéki Vágsellyén. A Színház és Filmművészeti Főiskolán 1983-ban végzett. 1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, majd négy évig szabadúszóként tevékenykedett. 2003-ban szerződött a Nemzeti Színházhoz. Játszott a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, valamint Győrben, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden is.
A művész pályája során a fontosabb szerepek között volt Ambrus diák (Weöres: A kétfejű fenevad), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Macbeth (Shakespeare: Macbeth), Leonce (Büchner: Leonce és Léna), Jimmy (Osborne: Dühöngő ifjúság), Liliom (Molnár: Liliom), Mefisztó (Goethe: Faust), Edek (Mrozek: Tangó), Szvidrigaljov(Dosztojevszkij:Bűn és bűnhődés).Színpadra lépett továbbá Rádiós (Presser-Horváth-Sztevanovity: A padlás), Claude (MacDermott-Ragni-Rado: Hair), a Professzor (Schönberg-Maitby-Boublil: Miss Saigon), Miska (Szirmai: Mágnás Miska), Tony (Bernstein: West Side Story), valamint Joe (Styne-Merill: Van aki forrón szereti) szerepében. Színpadi szerepei mellett számos filmben szerepelt, többek közt az Érzékek iskolájá-ban, amelyben Gryllus Dorka volt a partnere, a Cha-cha-chá-ban és az Üvegtigrisben. 1988-ban Hegedüs Gyula-emlékgyűrűvel, 1990-ben Jászai Mari-díjjal, 1992-ben Ajtay Andor- és Ruttkai Éva-emlékdíjjal tüntették ki. Kaszás Attila a Tizenkét dühös ember című darab egyik esti előadása előtt lett rosszul, a színház konditermében. A színművész életének 47. évében agyvérzés következtében hunyt el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra