KULTÚR

Egy hónapig rajongj Budapestért!

2010. május 3., hétfő 09:14

urb_mÁprilis 30-án a Romkocsmák Éjszakájával vette kezdetét idén az Urbitális Majális programsorozat idei etapja. A nonprofit kezdeményezés célja bíztatni a fővárosiakat, hogy látogassák, használják, éljék meg a várost, és fedezzenek fel új helyszíneket.

A Studio Metropolitana által jegyzett, pár éve már hagyományosnak tekinthető májusi nagyvárosi fesztivál 30 nap alatt több mint 100 programmal csalogatja a szabadba és nem minden nap látható és látogatható helyszínekre a városlakókat.

A nyitóesten a hat budapesti romkocsma – Dürer kert, Szimpla, Kőleves, Instant, Tűzraktér, Kuplung, Corvin-tető – szállt be a programba, hogy egy kvízjáték keretében rendezettebben irányítsa egyik helyről a másikra a bulizókat. A pultban a rendelés mellé feltett kérdés helyes megválaszolásáért zseton járt, amiért a következő állomáson ingyen ital és még egy kérdés dukált. Londonból frissen hazaköltöztetett riksások járták az utcákat, és potom áron szállították a lelkesebbeket. Mások csak egy-egy belépős helyen vertek tanyát és az est zenei rendezvényein múlatták az időt.

Budapesti turista

A fesztivál egy hónapja alatt lesz nyílt nap az új metró építési területein, gerillakertészkedés a Moszkva téren és a Nyugatinál, Pesti Esti grillezés a Feneketlen-tónál és a Nemzeti Múzeumnál, vízi majális az Újpesti öbölben, ráadásul egyetlen alkalommal látogatható lesz Közép-Európa legnagyobb panelháza, az óbudai Faluház. Harmóniát kereshetünk a ferencvárosi kiserdőben, ami egy éjszakára Varázslatos erdővé avanzsál, és egész napos szabadtéri táncnap szerveződik a Gödör kertjeiben.

urb2

Újraindul a Stylewalker night, és a IX. kerületi Pipa utcában, egy lakóház udvarán közösségi bolhapiac nyílik. Más szokatlan helyszíneket is meglátogathatunk, hisz utcafesztivált rendeznek a Népszínház utcában, és körsétára invitálnak a Fiumei úti temetőkertben. Május 8-án – ami egyébként egybe esik az Európa nappal is – a Vörösmarty téren strandolásra kerül sor néhány gyerekmedence felállításával. Csak aztán az idő is jó legyen.

urb1

A város a játszótered

Az összes program szinte felsorolhatatlan. Az előző évek tapasztalata alapján lesznek programok, ahol tolonganak majd, de jó néhány helyszín is, ahol családias létszám várható. A nonprofit kezdeményezés számos programjával bíztatják a fővárosiakat, hogy látogassák, használják, éljék meg a várost. Menjenek a szabadba, és fedezzenek fel új helyszíneket, legyenek részesei a város hangulatának. A jelszó valami olyasmi, hogy: a város olyan, amilyenné tesszük.

Részletes programok és infó:
Urbitális Majális, május 1-30., Budapest
http://www.urbitalis.hu/hu/programok

Fotó: Schmied Juli

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta