KULTÚR

Kubaszov és igazi Űrcowboyok

2010. május 27., csütörtök 09:26

farkasb_mLegendás kozmonauták, kulisszatitkok az űrkabinból és Farkas Bertalan veszélyben forgó bajusza: két lábbal léptem a történelembe és a Magyar Tudományos Akadémia épületébe május 26-án, hogy részt vegyek az első magyar űrrepülés 30. évfordulójának az ünnepén.

Pontosabban egy alternatív történelembe kerültem, hisz a hangulat a keleti blokk barátságos miliőjét idézte, a hidegháború árnyoldala nélkül. A díszvendég természetesen Farkas Bertalan volt, akit számos orosz, bolgár, lengyel, cseh, szlovák és amerikai űrhajós társa köszöntött harminc évvel azután, hogy a köztudatban Berciként emlegetett férfi 1980. május 26-án elhagyta a Földet a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén Valerij Kubaszov parancsnokkal együtt. A Szaljut-6 űrállomáson már várta őket két másik kozmonauta, Leonyid Popov és Valerij Rjumin. A nyolc napos küldetés során Farkas több magyar kutatóintézet által tervezett orvosbiológiai, fémtechnikai és fizikai kísérletet, valamint megfigyelést hajtott végre. 1980. június 3-án tért vissza a Földre a Szojuz-35 fedélzetén.

Kubaszov tolmács nélkül is élvezhető

Amikor a vendégek szép sorjában belekezdtek Farkas Bertalan érdemeinek ismertetésébe, komolyan kezdtem sajnálni, hogy kimaradt az életemből az orosz nyelv. Én az ötödik általánostól igazoltan voltam távol az országból, a mellettem ülő Orgel Csilla pedig, akit még szakmai körökben is csillagásznak gondolnak, holott ő egy Nasa űrtábort is megjárt Mars-kutatással foglalkozó geológus hallgató, koránál fogva maradt le a szláv nyelvek királynőjéről. Ezzel akkor szembesültünk mindketten, amikor Valerij Kubaszov fess egyenruhájában kiállt a pulpitusra és beszélni kezdett. Hangja mély és öblös volt, mintha az orosz Sean Connery-t hallgatnám, vagy pont belecsöppentem volna a Vadászat a Vörös Októberre c. filmbe, csak itt nem tengeralattjárókról, hanem űrhajókról volt szó. Annyira lenyűgözött a dolog, hogy csak hallgattam a beszédet és nem is zavart, hogy nem értek egy szót sem. Mire felocsúdtam és elszaladtam a tolmácsgépért, Kubaszov helyét átvette Alekszej Leonov, aki magát Bercit kérte fel tolmácsnak mindenki nagy örömére.

03

Leonovról annyit tudni kell, hogy ő volt az első ember, aki kilépett a világűrbe, pontosan 1965. március 18-án. De ez csak ez egyik történelmi tette volt, a másik a részvétel az Apollo-Szojuz programban 1975. július 15-21 között, nem mellesleg Farkas Bertalan kiképzésében is közreműködött. Olykor komolyan küzdött a fordítással, nem mintha nem ismerné az orosz nyelvet hisz azt csodálatosan beszéli, hanem azért, mert Leonov és az őt követő felszólalók is gyakran dicsérték, s ő ezt szemérmesen csak egy mosollyal nyugtázta.
A nap üzenete mindenki számára az volt, hogy az emberiség álma a világűr megismerése, a siker záloga pedig a barátság és az együttműködés. Hisz eltelhetnek évtizedek, változhatnak rendszerek és kormányok, fent a csendes sötétségben pusztán emberek vagyunk a határok nélküli Földről.

Edzés a súlytalanságban

Farkas Bertalannal egyébként a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban találkoztam először, ahol a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) baráti beszélgetéssel egybekötött visszaemlékezést szervezett az űrrepülés 30. évfordulója alkalmából május 13-án. A rendezvényen pillanatok alatt a magyar űrkutatás krémje között találtam magam, hisz ott volt szinte mindenki, aki részt vett Farkas Bertalan missziójának szakmai előkészítésében és közvetítésében.
Rövid, de tartalmas előadása során a magyar űrhajós érdekes képeket és még jobb sztorikat osztott meg közönségével. A Szaljut-6 fedélzetén rögzített filmen láthattuk például, hogy kozmonauta társai mindenképpen meg akarták őt szabadítani bajszától, miközben az 1980-as Moszkvai Olimpia szimbóluma, Misa mackó lebegett át súlytalanul a kamera előtt. Többek közt azt is megtudhattuk, amit nyilván sejtettünk, hogy jóval nagyobb élmény egy űrállomás fedélzetén tekerni a szobabicikli továbbfejlesztett változatán, hisz edzés közben az ember az alatta lévő Föld szebbnél szebb tájaiban gyönyörködhet.

01

Az előadás után leültünk Farkas Bertalannal a múzeum előterébe, mivel pár kérdést igazán szerettem volna feltenni egy olyan embernek, aki már járt az űrben. Gyerekkorom óta engem is foglalkoztat a gondolat, de pár éve kialakult repülési félelmem miatt azt hiszem, e kívánságom kielégítetlen marad. Legalábbis addig, amíg az űrturizmus nem terjed el annyira, hogy egy jegy megvásárlása után már indulhatunk is a start helyszíne felé. Erre azonban pár évet még várnom kell.

Optimizmus és rakott káposzta

Első kérdésem az volt, hogy milyen vágya nem valósult meg a harminc év alatt. „Még egyszer repülni" - válaszolt mosolyogva, s a legnagyobb természetességgel. Arra a kérdésemre, hogy mit érzett a kilövés alatt, rögtön egy helyesbítéssel felelt. „Indításnak hívjuk, vagy startnak. S mivel az űrrepülés igen veszélyes műfaj, olyankor az ember minden túlélt másodpercnek örül, s mondogatja magában, hogy minden rendben. Csakis hihetetlen optimizmussal lehet nekivágni a dolognak."
Miközben mesélt, szinte láttam magam a kabinban, éreztem, ahogy minden rázkódik körülöttem, és számoltam a másodperceket, hogy a Szaljuzra jussunk végre.

farkas

Az űrállomáson rengeteg dolguk volt, ezért az előírtnál jóval kevesebbet, napi 3-4 órát tudott aludni. „Rengeteg volt a néznivaló - mesélte vidáman - a legnagyobb élmény pedig a súlytalanság. Az alvással egyébként nem voltak gondok, ugyanolyan, mint a Földön azzal a különbséggel, hogy az ember egy hálózsákban az űrállomás falához rögzíti magát." Hiányozni se hiányzott nekik semmi, mivel egyrészt nagyon le voltak kötve, másrészt pedig a fejlesztők nagyon odafigyeltek, hogy az űrhajósoknak mindenük meglegyen. Sőt, még annál is több, hisz Farkas Bertalan számos magyar specialitással lepte meg társait, többek között az alábbiakkal: rakott káposzta, füstölt marhanyelv aszpikban, vagdalt sertéshús, babsaláta virslivel, sonka, libamájpástétom, sertéspörkölt és sült csirke aszpikban. S mi ízlett legjobban a kozmonautáknak? „A káposzta, a magyar virsli, a sajt, szinte minden".
Természetesen kabala se hiányozhatott az űrhajós poggyászából. Kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját, illetve egy tévémacit vitt magával a mi Bercink, és ezek a tárgyak most a családi múzeumban őrzik élményeiket.

Fotó: Kováts Dániel

cikk-tipus-linkek Kozmikus séta - Nők a csillagok közt

Női rekord a csillagok közt

Trendikon a japán űrhajósnő

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta