A hétvége a tökölésé és kolbászolásé

Ezekben a napokban sokan a halloweenre izgulnak, így a mi ajánlatunkból sem marad ki, de nem feledkezünk meg az egyéb érdekességekről sem. Ha eleged van a tökből és az idétlen jelmezekből, nézz animációs filmeket látástól vakulásig, vagy tömd magad tele csabai kolbásszal.

Halloween vagy nem, ez itt a kérdés. Ha nem tudsz dönteni, összeállításunk segít, hogy a legmegfelelőbb programot válaszd.

Képzőművészet-orgia a Millenárison

A közép-kelet-európai régiót, ezen belül Magyarország művészetét egyre növekvő nemzetközi és hazai érdeklődés kíséri, de a megfelelő találkozóhely eddig hiányzott ahhoz, hogy kereslet és kínálat közvetlen kapcsolatba kerülhessen egymással. A Millenárison megrendezett Art Market Budapest kiállítás és vásár október 27-30-ig várja az érdeklődőket.

Az Art Market Budapest a közép-kelet-európai kortárs művészet és művészeti piac elismertségét szeretné előmozdítani, és erre minden esélye meg is van, elnézve a kiállítók listáját. A vásáron az összes fontosabb hazai galéria megjelenik – köztük a Mono, az acb, a Virág Judit Galéria vagy éppen a Kogart –, de art projektek, intézmények és kiadók is képviseltetik magukat. Érdemes végigsétálni a Millenáris B épületén, gyakorlatilag itt lesz a teljes hazai képzőművészvilág, csak éppen kicsiben.

Képlények a Tabánban

Aki inkább a filmekért, ezen belül is az animációért van oda, a Tabán moziban élheti ki magát október 29-30-ig. Az Animáció Nemzetközi Világnapjának alkalmából ugyanis az Animációs Filmművész Szövetség magyarországi csoportja, azaz az ASIFA Hungary három napon keresztül vetíti az elmúlt időszak legjobb hazai és nemzetközi animációit.

Egy kis adag halloween

A gyerekeseknek már ajánlottunk remek halloweeni programokat, de azért akad még egy-két töklámpásos rendezvény a tarsolyunkban.

Október 29-én, szombaton például Töklámpás fesztivált rendeznek 19 órakor a Hősök terén, ahova a saját, otthon készített töklámpásokkal érdemes érkezni. A szervezők lélegzetelállító látványt ígérnek, ha pedig a te lámpásod a legszebb, egy kiló csoki ütheti a markodat.

Az angolszász kultúrában, de Európa legtöbb részén is évszázadok óta kapcsolódnak a halottak napi hagyományokhoz jótékonysággal és adományozással összefüggő szokások is. A Töklámpás Fesztivállal ezt a szokást szeretnék újraéleszteni: minden résztvevőt arra kérnek, hogy hozzon magával 1-3 konzervet vagy bármilyen tartós élelmiszert, az összegyűlt ennivalót a Gyermekétkeztetési Alapítvány fogja eljuttatni rászoruló gyerekek részére.

A város másik frekventált pontján, a Vörösmarty téren is Halloween fesztiválra készülnek: az október 31-i eseményt az SoS WildLife Vadállatvédelmi Egyesület szervezi. A támogatóktól befolyó összeget a magyar vadállatok védelmére fordítják, nyugati mintára szeretnék megalapítani az Állatrendőrséget és létrehozni egy vadállatkórházat. 18:30-tól várják a fényképezkedni vágyókat, és ekkor lehet elhelyezni a töklámpásokat. 20:30-tól zajlik a legjobb tök, smink és jelmez kiválasztása, 21:00-kor pedig díjkiosztás.

Csabai kolbászevészet

Végül, de nem utolsósorban a fővároson kívül is ajánlunk egy remek, ráadásul végre nem a tökökről szóló eseményt: az október 28-31-ig zajló Csabai kolbászfesztivállal biztos, hogy nem nyúlunk mellé. A hungarikumot népszerűsítő feszt évről-évre több ezer külföldi látogatót is vonz, egyik fő programja az október 29-én 10 órakor kezdődő kolbászkészítő verseny. A tavalyi évhez hasonlóan idén is közel 500 csapat vesz részt rajta, a fesztivál történetében először egyetemista gyúrásra is lehet jelentkezni, amely október 30-án 10-kor kezdődik. (A félreértések elkerülése végett: kolbászgyúrás lesz, nem izomépítés.)

A koncertek és a kolbászkészítő verseny mellett disznóvágás, szárazkolbász-verseny, disznótoros ételek, bográcsos töltött káposzta, kolbászos-tarhonyás ételkészítési versenyek és zenés programok is lesznek, szóval lesz mit a tejbe aprítani – vagy máshova.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek