Bányabiciklizés és éjszakai barangolás a várban

Éjszakai várbarangolás Diósgyőrben, biciklizés a kivilágított bányajáratokban és felfedezőkörút a régiségek között – ezt ajánljuk a hétvégére. Programajánló.

Kaland, játék, kockázat – talán ezzel a három szóval tudnánk legjobban körülírni a ránk váró hétvége esszenciáját.

Régiség minden mennyiségben

Kezdetnek itt van például egy kis antik-kaland: az V. kerületben található Melange Galéria ismét megrendezte hagyománynak számító antik bazárját. A letűnt korszakokat idéző régiségek garantáltan nosztalgikus hangulatba hozzák a nézelődőt, aki az önfeledt keresgélés közben biztos talál valami kedvére valót a kínálatban. „Most is sikerült néhány igen igényes darabot begyűjtenünk, és a Galériát egy elegáns szalonná varázsolnunk, ahol jó lenni” – olvasható a galéria honlapján. Aki szeret a régiségek között matatni, vagy csak egyszerűen kedveli az őket körüllengő atmoszférát, február 20-ig vegye célba a Melange-ot.

Népzene és tánc hajnalig

A régiség után jöjjön egy kis hagyomány: február 5-én este tizenötödik alkalommal rendezik meg a Csángó Bált a budapesti Petőfi Csarnokban. A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület szervezésében megvalósuló esemény idén Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas magyar tanár, történész, néprajzkutató munkásságára alapszik, bemutatva a csángó hagyományokat, illetve a csángó-magyar kultúra és a vallásos irodalom évszázados kapcsolatait. A 19 órakor kezdődő műsorban hagyományőrző zenészek, táncosok és énekesek lépnek fel, akik többek közt Csíkfaluból, Külsőrekecsinből, Trunkból és Hidegségből érkeznek, a vendégek közt pedig Berecz András is felbukkan majd. A műsort követően a hajnalig tartó táncházban rophatja, aki még bírja szusszal.

Kalandok várban, bányában

A kalandosabb élményre vágyóknak is van ajánlatunk: 5-én este izgalmas éjszakai túrán vehetnek részt az éjszakai díszkivilágításban úszó Diósgyőri várban, ahol szombatonként 18-22 óráig óránként indulnak vezetések (az utolsó 21 órától). A sorozat egyébként Szent Borbála napján indult, aki az erődök és tornyok mellett a várak védőszentje is. Jó hír, hogy a legkisebbek (6 éves kor alatt) és a legidősebbek (65 éves kor felett) számára a belépés ingyenes.

Aki esetleg arra vágyna, hogy egy bányában biciklizhessen, annak nagy mázlija van: február 6-án ugyanis földalatti rendezvénnyel indul a McDonald's BringaMánia idei programsorozata. A Vakond futamon 9-17 óráig kicsik és nagyok, amatőrök és profik tekerhetnek egy használaton kívüli budapesti bányában. A föld alatt 10-30 méter mélyen kanyargó kivilágított járatokban az ovisok 100, a nagyobb gyermekek 300, a felnőttek pedig 1100 méteres körpályán tekerhetnek a bányában.

Az eseményre a Bringamánia és a Kerékpárinfo oldalán lehet nevezni, a részvétel - nézőként és versenyzőként is - előzetes regisztrációhoz kötött a bánya korlátozott befogadóképessége miatt. Nem árt szem előtt tartani, hogy a bánya talaja beton, amely helyenként csúszik, a föld alatti hőmérséklet pedig 5-8 fok. Éppen ezért olyan öltözet javasolt, ami egy kellemesebb száraz téli napon történő bringázáshoz való. (Helyszín: Budapest, X. kerület, Kőbánya, Bánya utca)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek