KULTÚR

Bányabiciklizés és éjszakai barangolás a várban

2011. február 4., péntek 16:59

Éjszakai várbarangolás Diósgyőrben, biciklizés a kivilágított bányajáratokban és felfedezőkörút a régiségek között – ezt ajánljuk a hétvégére. Programajánló.

Kaland, játék, kockázat – talán ezzel a három szóval tudnánk legjobban körülírni a ránk váró hétvége esszenciáját.

Régiség minden mennyiségben

Kezdetnek itt van például egy kis antik-kaland: az V. kerületben található Melange Galéria ismét megrendezte hagyománynak számító antik bazárját. A letűnt korszakokat idéző régiségek garantáltan nosztalgikus hangulatba hozzák a nézelődőt, aki az önfeledt keresgélés közben biztos talál valami kedvére valót a kínálatban. „Most is sikerült néhány igen igényes darabot begyűjtenünk, és a Galériát egy elegáns szalonná varázsolnunk, ahol jó lenni” – olvasható a galéria honlapján. Aki szeret a régiségek között matatni, vagy csak egyszerűen kedveli az őket körüllengő atmoszférát, február 20-ig vegye célba a Melange-ot.

Népzene és tánc hajnalig

A régiség után jöjjön egy kis hagyomány: február 5-én este tizenötödik alkalommal rendezik meg a Csángó Bált a budapesti Petőfi Csarnokban. A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület szervezésében megvalósuló esemény idén Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas magyar tanár, történész, néprajzkutató munkásságára alapszik, bemutatva a csángó hagyományokat, illetve a csángó-magyar kultúra és a vallásos irodalom évszázados kapcsolatait. A 19 órakor kezdődő műsorban hagyományőrző zenészek, táncosok és énekesek lépnek fel, akik többek közt Csíkfaluból, Külsőrekecsinből, Trunkból és Hidegségből érkeznek, a vendégek közt pedig Berecz András is felbukkan majd. A műsort követően a hajnalig tartó táncházban rophatja, aki még bírja szusszal.

Kalandok várban, bányában

A kalandosabb élményre vágyóknak is van ajánlatunk: 5-én este izgalmas éjszakai túrán vehetnek részt az éjszakai díszkivilágításban úszó Diósgyőri várban, ahol szombatonként 18-22 óráig óránként indulnak vezetések (az utolsó 21 órától). A sorozat egyébként Szent Borbála napján indult, aki az erődök és tornyok mellett a várak védőszentje is. Jó hír, hogy a legkisebbek (6 éves kor alatt) és a legidősebbek (65 éves kor felett) számára a belépés ingyenes.

Aki esetleg arra vágyna, hogy egy bányában biciklizhessen, annak nagy mázlija van: február 6-án ugyanis földalatti rendezvénnyel indul a McDonald's BringaMánia idei programsorozata. A Vakond futamon 9-17 óráig kicsik és nagyok, amatőrök és profik tekerhetnek egy használaton kívüli budapesti bányában. A föld alatt 10-30 méter mélyen kanyargó kivilágított járatokban az ovisok 100, a nagyobb gyermekek 300, a felnőttek pedig 1100 méteres körpályán tekerhetnek a bányában.

Az eseményre a Bringamánia és a Kerékpárinfo oldalán lehet nevezni, a részvétel - nézőként és versenyzőként is - előzetes regisztrációhoz kötött a bánya korlátozott befogadóképessége miatt. Nem árt szem előtt tartani, hogy a bánya talaja beton, amely helyenként csúszik, a föld alatti hőmérséklet pedig 5-8 fok. Éppen ezért olyan öltözet javasolt, ami egy kellemesebb száraz téli napon történő bringázáshoz való. (Helyszín: Budapest, X. kerület, Kőbánya, Bánya utca)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta