Wolf Kati: Nem fogok egy szál semmiben ugrálni a tengerparton

A későn érő énekesnő előbb családot szeretett volna, csak azután akart a karrierépítésbe belekezdeni. Az X-Faktor spotja be is szippantotta, a férje és a rokonai pedig mindent átvállaltak, hogy jelentkezhessen. Wolf Kati rádióbarát, érzelemdús zenét ígér, amire szerinte a férfiak is vevők lesznek. Interjú a kis Buddha édesanyjával.

Mi motivált arra, hogy aranytorkú családanyaként kilépj a vendéglátós zenei életből, és színpadi énekesnővé válj? Azért kérdezem, mert egy korábbi interjúdban arról beszéltél, hogy Magyarországon lenézik az előbbi műfajt, holott szerinted is sok tehetség van az éjszakában, sőt, sokuk gond nélkül felvehetné a versenyt néhány közismert előadóval.

Nem szeretem azt a szót, hogy vendéglátózás, én sem a klasszikus vendéglátózásban éltem, hanem rendezvényeken játszottam. Ez azt jelentette, hogy odamentünk egy bálra vagy utcabálra, esküvőre és tánczenét adtunk a közönségnek. Már délután öttől ott voltunk és hajnali háromig zenéltünk. Nem szeretem, ha ezt leszólják, mert ez egy nagyon kemény munka. Sok órán keresztül úgy kell zenélni, hogy az tetsszen a közönségnek, hiszen ott nem azért tapsolnak meg, mert ismernek egy műsorból, ott csak a produktum számít. Most sem a csillogás miatt énekelek, hanem azért, mert úgy érzem, remélem, a hangommal meg tudom érinteni az embereket. Azt szeretném, ha az emberek tudnák, milyen érzelmeket fognak kapni, ha eljönnek egy Wolf Kati koncertre.

Miért kellett ennyit várni, hogy a színpad dögös démona közismert előadó legyen?

Nem tudom. Eddig is jól éltem, meg kényelmesen, nagyon szerettem azokat a zenekarokat, amikkel együtt dolgoztam. Talán mostanra értem be, most alakult így. Nem vagyok egy korán érő típus. Az embernek nehéz olyan lépéseket megtenni, amik teljesen megváltoztatják az életét. Tudtam, ha ez összejön, sok minden megváltozik. Azt is tudtam, hogy már készen állok rá.

Lehet, hét évvel korábban könnyebb dolgod lett volna, hiszen nem voltál kétgyerekes családanya.

Igen. Hét évvel ezelőtt próbálkoztam egy ilyesmi jellegű műsornál, ahol bekerültem a legjobb ötvenbe, de nem vállaltam tovább a dolgot, mert nem voltam rá felkészülve, hogy megváltozzon az életem. Gyerekeket szerettem volna, inkább normálisan akartam élni. Éreztem, sokkal fontosabb a családalapítás.

Kicsit féltem is a celebdologtól, ami sajnos velejárója az ismertségnek. Nem tudtam, hogy bírnám. Megszülettek a gyerekeim, és később stabilizálódott bennem az az erős vágy, hogy körülöttem is legyen még zsongás-bongás, olyan, amiben én is felnőttem. Az édesapámnak fontos volt a hivatása, zenélt egész életében, még most is ezt csinálja. Anyukám egy igazi családanya, összetartja a családot. Ez a két dolog megvan bennem is, igyekszem jól összehangolni.

Gyakorlatilag az első harmincöt évben édesanyád mintáját követted.

Énekeltem is azért, mindig volt fórum, ahol ezt megtehettem. Nem voltam nyomulós típus, képtelen voltam menedzselni magam. Mindig voltak körülöttem olyan emberek, akik azt mondták: amit csinálok többre való, menjek és vigyem nagyobb közönség elé a dolgot. Sosem tudtam, hogyan kell nyüzsögni. Az X-Faktor azért volt jó, mert nekem oda csak az éneklést kellett hoznom.

Az édesapád szakmabeli. Miért nem segített neked – ahogy te fogalmaztál - nyüzsögni?

Külön akartuk választani ezt a két dolgot. Nem akartam az ő útját járni. Az ő fiatal korában egy darab tévé, egy darab rádió volt és egy táncdalfesztivál, amiben ki lehetett ugrani. Ő sem tudja, ma ez hogyan működik, nincs benne a celebvilágban. Már komolyzenével foglalkozik. Két éve csináltunk egy közös albumot, az ő dalai vannak rajta, ez volt az első lemezem.

Miért az X-Faktor mellett döntöttél? Szinte egyszerre indult a Megasztárral.

Mikor elkezdték az X-Faktort reklámozni, volt egy olyan pillanat, hogy megláttam a spotot, és tudtam, jelentkeznem kell. Nem tudom megmondani, miért. Korábban persze, amikor a Csillag születik elindult, már bennem volt, hogy én is szeretnék ott lenni.

A családodban kik vették át a szereped, amíg nem voltál otthon?

Eddig is fellépegettem, voltak civil munkáim, ültem irodában, dolgoztam, mint minden normális ember. A férjem mindig is szerette volna, ha nekem csak az ének lenne. Nagy rajongóm és kritikusom is egyben. A férjemtől, a gyerekektől és a nagyszülőktől is sok munkát és áldozatot követel, hogy jelentkeztem a műsorba. Eszméletlen sokat segítettek nekem. Leültünk és előre megbeszéltünk mindent. Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz, viszont tudtuk, hogy decemberben vége van.

Most már a karrierépítés részénél tartunk a folyamatnak, most derül ki, ki tud fennmaradni. Ez már egy tervezhető dolog. A nagyobbik lányomnak volt nehezebb elviselnie a hiányom, a kisebbik egy Buddha, folyamatosan boldog. Most már könnyebb, a fellépések este vannak, napközben pedig velük vagyok.

Otthon volt abból konfliktusod, hogy az jelent meg rólad: szexi férfifaló vagy?

Ennek nem nagyon örültem, a férjem sem. A színpadi szereplés természetesen más, mint ahogy az ember magánemberként viselkedik. A férjem amúgy egy civil ember, nem szeret szerepelni. Úgy indultunk, hogy ő nem szeretne megjelenni a médiában, ezt tiszteletben is tartottam.

A gyerekeimet egy-két helyen engedtem fényképezni, mert büszke vagyok rájuk, de figyeltem arra, hogy ne legyen túl sok. Elindult a műsor, és felmerült, hogy egyszer meg kell mutatni a férjem, hogy van, él. Egy-két kisfilmben bemutatkozott, de egyelőre csak ennyire vállalkozott. Mondták nekünk, hogy arra a médiaőrületre, ami ránk szabadul, nem tudunk felkészülni, azért próbáljuk óvni a magánéletünket.

Amikor elindultál, gondolom kitaláltad azt is, ha befutsz, milyen stílusban fogsz énekelni, melyik korosztályt célzod meg, milyen zene eladható ma Magyarországon. Változtak az elképzeléseid a kiinduláshoz képest?

Nem nagyon. Továbbra is az a fontos, hogy minőségi legyen a zeném. Fontos, hogy amivel először előrukkolunk, az önazonos legyen, amit ha elénekelek, elhiszi a közönség, hogy az tényleg Wolf Kati. De szeretném minél több emberhez eljuttatni, szóval fontos lenne, hogy szeressék, játsszák a rádiók. Elsőre valami ütemesebbel, kicsit lendületesebbel fogunk kijönni. Előtte pedig - már a napokban - megjelenik az a lemez, ami tartalmazza az X-Faktor döntőiben elhangzott dalaimat.

Milyen lesz egy Wolf Kati-s dal?

Lesz benne énekelni való. Szeretek nagy ívű dalokat énekelni, szeretem, ha van benne érzelmi és hangi kifutás is. Ha lehet benne brillírozni. Nekem fontos, hogy természetesen énekeljek, ne legyek modoros. Ha az emberek eljönnek majd egy Wolf Kati koncertre, tudni fogják, hogy ellazulhatnak, szépeket hallhatnak, ütemesebb daloknál pedig bizseregni fog a lábuk.

Ez a nőket biztosan megmozgatja, de mi lesz a férfiakkal?

A visszajelzések alapján ez a férfiakat is megmozgatja. Többnyire igaz, hogy nők írnak, de nagyon sok férfi is odajön hozzám gratulálni a koncerteken, fellépéseken. A férfiak is odafigyelnek, véleményt nyilvánítanak, csak valószínűleg egymás között.

Az első saját dalodhoz milyen klipet képzelsz el?

Már készül a dal, ez egy nagyon izgalmas folyamat. Most egyelőre erre koncentrálunk. A klipben azért nyilván szeretnék vonzó nőként feltűnni, de nálam nem arra fog épülni, hogy egy szál semmiben ugrálok majd a tengerparton.

Aranytorkú családanya, igazi bombanő, kétgyerekes családanya, az új Celine Dion, a színpad dögös démona, bájos szőkeség, csodaanyuka, szexi férfifaló, dívává érett énekesnő, gyönyörű tehetség - ezek azok a jelzős szerkezetek, amiket a rólad szóló cikkekben írtak az elmúlt időszakban, azért emlegettem néhányat az interjúban. Milyen állandó eposzi jelzőre vágysz?

Örülök neki, hogy ilyeneket írnak, de akkor lennék a legboldogabb, ha azt írnák: énekesnő.

Fotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek