Aktívak vagyunk, ne tartson el a társadalom

A fogyatékos emberek első ránézésre kevesebbnek tűnhetnek egy ép embernél, azonban valamiben mégis sokkal jobbak nálunk: felnőtt korukra is lelkesek tudnak maradni, önzetlenül szeretetteljesek - mondta Kiss Tibi a Quimby frontembere a Nemadomfel Együttessel való közös koncertjének a főpróbája után. Remek hangulatú közösségben jártunk.

Az egészséges ember ritkán gondolkodik el azon, mennyire lenne más az élete, ha ő maga vagy hozzátartozója fogyatékkal kényszerülne élni. Ez rendben is van, nem várható el, hogy az ember a maga baja mellett még ezen is tűnödjön, viszont a kevésbé szerencsések számára sem az a legjobb megoldás, ha a lelkiismertünk nyugtatandó párszáz forintért plüssállatot veszünk, vagy az adónkból gurítunk pár forintot a fogyatékkal élőkhöz. Az valahogy fel sem merül, ahogy az egészségesek számára is alapvető igény, hogy fontosnak és hasznosnak érezhessék magukat, ugyanolyan súllyal bír a fogyatékkal élők életében is.

A Nem Adom Fel Alapítvány tagjai nem bízzák a sorsukat a véletlenre, a szerencsére, hanem elképesztő aktivitással igyekeznek lendíteni életminőségükön, sőt nem csak a magukén, de bárkién, akinek erre nagy szüksége van.

Bulizz velük, hogy meglegyen a passzív ház

A hétvégi Jobb velünk a világ jótékonysági esemény főszereplői a fogyatékos zenészekből álló Nemadomfel Együttes, és vendégeik, a Quimby, a Kiscsillag és a Csík zenekar, a célja pedig az, hogy a bevétel egy lépéssel közelebb hozza őket egy olyan lakóotthon felépítéséhez, ahol végre önállósodhatnak, egymást segíthetik, és igazi közösségként működhetnek, ahelyett, hogy idős szüleikkel vagy egy óriási intézet falai között éljenek. Papp Szabolcs, az alapítvány szóvivője többször is kiemelte, hogy ők is szeretnék hasznosnak érezni magukat, és az, hogy a lakóotthon passzív ház lesz, szintén hozzájárul ahhoz, hogy ne terheket rójanak a társadalomra, hanem saját maguk gondoskodhassanak magukról és egymásról.

A főpróba jól sikerült

A Nemadomfel Együttes és a Quimby közös főpróbáján jártunk, amire azért is nagyon kíváncsiak voltunk, mert Kiss Tibor, a Quimby frontembere egy korábbi sajtótájékoztatón már beszélt arról, hogy milyen közös produkcióval készülnek. A közös zenélés nem csak a közönség számára lesz élvezhető, de ha olyan lesz, mint a próbán, a színpadon is óriási buli várható.

"Nagyon tetszik, hogy ilyen jó itt a hangulat, és hogy ezeknek az embereknek van ötletük a saját életükkel kapcsolatban. Ez egy fontos üzenet: aktívak vagyunk, ne tartson el minket a társadalom. Vicces, ahogy meghallottam, hogy passzív ház, fejben már rá is vágtam, hogy aktív közösség" - mesélte Kiss Tibi. „Bizonyos fokig mindannyian sérültek vagyunk, ki így, ki úgy. Sokan külső segítséget várnak életük rendbetételéhez, gondjaik megoldásához. A Jobb velünk a világ! kezdeményezés által megvalósítani kívánt cél egy valóban tiszta, nemes és átlátható ügy, mellyel azonosulni tudunk."

"A fogyatékos emberek első ránézésre kevesebbnek tűnhetnek egy ép, egészséges embernél, azonban valamiben mégis sokkal jobbak nálunk: felnőtt korukra is lelkesek tudnak maradni, érintetlenek, gyermekiek, önzetlenül szeretetteljesek. Ez példaértékű kell, hogy legyen mindannyiunk számára.”

„Egy olyan országban – mondta el a kezdeményezés kapcsán Lovasi András, a Kiscsillag frontembere –, ahol az utolsó húsz év az önösségről és az eredeti tőkefelhalmozásról szólt, fontos, hogy mindenki a maga eszközeivel – például, hogy jegyet vesz erre a koncertre, vagy éppen zenél – segítsen azoknak, akik hátránnyal indulnak ebben az össznépi versenyben, amit társadalmi életnek hívnak. Szükségük van nekik is arra, hogy otthon érezhessék magukat ebben a világban."

A lakóotthonokról

Az 1990-es évekig a sérült embereket általában több száz fős, a települések határain kívül eső intézményekben látták el, jelentős mértékben megfosztva őket a társadalmi részvételtől. Ebben az időben kezdődött el a „kitagolás” folyamata, melynek célja, hogy a sérült emberek kis közösségekben lakóotthonokban éljenek, hasonlóan a társadalom többi tagjához. A lakóotthon fogyatékos felnőttek lakhatását szolgáló lakás vagy ház. A berendezés és a lakókörülmény teljes mértékben igazodik a helyi közösség és település normáihoz. Optimális esetben az együttlakók létszáma nem haladja meg a nyolc főt, de maximum 12 fő lakik együtt. A lakóotthon személyre szabottan a legteljesebb mértékben támogatja az önálló életvezetés lehetőségét, adott esetben a fogyatékosság mértékének függvényében, a konkrét igényeket figyelembe véve biztosítja a rendszeres, de többnyire alkalmi jellegű segítségnyújtást.

„A Quimby egyik legismertebb slágere, az Ajjajjaj, Kiss Tibor mellett a Nemadomfel egyik frontemberének, Színai Tamásnak a közreműködésével csendül fel, míg Lovasi András a Nemadomfel Együttes Macskalány című számába száll be Zakál Zoltán frontember mellé. A tavalyi koncert bevételéből felépülő szendrőládi családi nevelést kiegészítő otthon (Nemadomfel Ház) mélyszegénységből kikerülő cigány növendékei a Csík Zenekarral készülnek közös produkcióra. Az összes zenekar részvételével pedig egy különleges dobshow-val is készülünk – hogy csak néhányat említsünk a kulisszatitok közül. Szeretnénk, ha a zene nyelvén is megnyilvánulna az az összefogás, mely évről évre végigkíséri a Jobb velünk a világ! koncerteket, majd a célok megvalósulását” – mondta Szepesi Richárd (Ricsosz), a Nemadomfel Együttes billentyűse.

A vasárnapi rendezvényen nem csak a zenekarok közös koncertjével, de egy csomó más érdekes programmal várják az érdeklődőket, így civil vásár, kézműves foglalkozás, állatsimogatás és madárröptetés.

További infomáció

Oszd meg másokkal is!
Mustra