Nincs értelme a szex miatt nézni, arra ott az internet - gimnazisták a VV4-ről

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója korábban kijelentette, rengeteg olyan nézőre számít a Való Világ 4, aki csak nem régóta dönthet tévénézési szokásairól. Ezért egy budai gimnázium tizedikes osztályával beszélgettem arról, mit gondolnak a valóságshow-ról, illetve a villába beköltöző celebekről. Önellentmondásokkal és előítéletekkel találtam szemben magam.

Az RTL Klub programigazgatója, Kolosi Péter, még augusztusban jelentette ki, hogy a Való Világ 4 nagyon sok olyan nézőre számít, akiknek ez lesz az első valóságshow-ja. „Aki annak idején kisgyerek volt, a szülei esetleg nem is akarták, hogy nézzen ilyesmit, az most már egy tévénézési szokásairól maga döntő fiatal felnőtt, és valószínűleg közülük nagyon sokan nézni fogják ezt a műsort, de természetesen számítunk az idősebb generációkra is” – így fogalmazott a csatorna bulvármagazinjának, a Fókusznak Kolosi.

Már a gimnazisták is tele vannak előítéletekkel

Utána szerettem volna járni, a megszólított korosztály mennyire fogékony a novemberben induló műsorra, mi a véleményük a magyar reality-kről, illetve az ott feltűnő figurákról. Ellenmondásokba és közhelyekbe ütköztem, és amire számítottam, beigazolódott: senki nem vállalta fel, hogy nézni fogja a műsort, maximum belepillant, ha a szülők odakapcsolnak.

Egy tizedikes osztályhoz irányított az egyik budai gimnázium igazgatója, mondván, hogy az a társaság kommunikatív, és együttműködő, a végzősök közt viszont nincs olyan csapat, amelyik felvehetné velük versenyt. Így nem fiatal felnőttekkel beszélgettem, de a 16-os karikának köszönhetően, biztosan ők lesznek majd az alsó korhatár, akik legálisan követhetik a műsort.

Gyakorlatilag fél órám volt arra, hogy megtudjam, milyen élményeik vannak a korábbi valóságshow-król, illetve mit gondolnak a nemsokára beköltöző celebcsapatról, akiknek az összebútorozására azért van szükség, hogy meghozza a kedvet a műsor nézéséhez.

Gáspár Bea buta, Benkő Dániel aberrált, Voksán Virág tepsiszájú

Az osztály egy tagja sem vállalta fel, hogy korábban látott volna Való Világot vagy Big Brothert, bár később kiderült, hogy nem ismeretlen számukra a műsor, hiszen amikor arról beszéltek, miért nem fogják figyelemmel kísérni, arra hivatkoztak: korábbi élményeik negatívan befolyásolták a hajlandóságukat. Pusztán két egykori valósághőst tudtak felsorolni, aki ma is ismert, és akivel szerintük foglalkozik a bulvármédia. „Majka és BB Évi, aki kopasz, és talán van egy gyereke” – mondta Laura, aki elsőként szólalt meg az osztályból. A többi gyerek sem rendelt több nevet ehhez a halmazhoz.

Először arra kértem az osztályt, illessék jelzőkkel a beköltöző celebek. Gáspár Bea és Győző a buta, primitív, együgyű, hangos minősítést kapta, Benkő Dánielről hasonló véleménnyel voltak, a felsorolás kiegészült az aberrált jelzővel is. Voksán Virág a fiúk szerint jól néz ki, a lányok viszont tepsiszájúként írták le, illetve hozzátették: tipikus celeb. Tóth Gabinál azzal mindenki egyetértett, hogy jó hangja van, csak abban tért el a véleményük, hogy míg egyesek szerint buta, addig a többiek szerint inkább csak nagyon vad, ami nem egyenlő azzal, hogy ostoba is lenne. A hatodik celebnél, Laci Betyárnál széttették a kezüket, nem tudták semmihez kötni az ország leghíresebb vőfélyét.

Nincs az a pénz, amiért nézném

Andrást a beköltöző celebek egyáltalán nem izgatták fel, állítása szerint nincs az a pénz, amiért leülne és nézné a műsort. „Csak sztárnak nevezett zombik szívóznak és haverkodnak majd bent. Ez nem vonz.” Miután mindenki lehordta a társaságot, kifejtették, hogy ezek a figurák nem tudnak nézettséget hozni, hiszen mindenkit elfog az undor, ha őket látja a képernyőn.

Az egyik lány azzal taszította el magától már a kérdést is, hogy kijelentette, akkor se nézné a Való Világot, ha abban értékes emberek tűnnének fel. Mikor azt kérdeztem, ki számít értékesnek, akkor azt a közhelyet kaptam cserébe: "aki valamit már letett az asztalra". Sajnos azt nem tudtam meg tőlük, mit jelent pontosan, hogy valaki letett valamit az asztalra, mert abban nem tudtak megegyezni, mit fogadnak el érdemként.

A buták nézettségére alapoznak

„Ha rögtön ismeretlen embereket raknának be a Való Világba, azzal szerintem nagyobb nézettséget tudnának elérni, mert arra kíváncsiak az emberek. Akit nem ismerünk, az akár szimpatikus is lehet. Benkőre nem hiszem, hogy bárki kíváncsi lenne. Benkőn jót lehet nevetni, vagy hányingert lehet kapni tőle. Vagy együtt a kettőt. Gáspáréktól az emberek negyven százaléka hányingert kap, a többiek elviselik őket. A buták nézettségére alapoz a műsor” – mondta Laci, akiről hamar kiderült, hogy valójában ő az osztály szóvivője és magyar hangja.

„A szüleim annak idején nézték, és láttam belőle pár részt. Nem volt jó, cserébe illúzióromboló volt” – tette hozzá, majd átadta a szót Laurának, aki szerint a Való Világ egy mű műsor, ahova celebjeink csak magamutogatás céljából mennek be. A valódi játékosokra szerinte ez nem igaz, vagy ha mégis lenne párhuzam, az sem elég ahhoz, hogy egyenlőség jelet írjunk a kétféle magamutogatás közé.

Eszter úgy látja, valójában az a sztár, aki nem süllyed le egy ilyen műsorig, vagyis azok a színészek, akik színházban játszanak. Azonban, ha egy ilyen istenített színész bemenne a villába, már nem is tudná szeretni. Dóra azért zárkózott el a valóságshow-któl, mert úgy érzi, butítják az embert, sőt, agyromboló hatással is bírnak. „Elmegy az élettől is a kedvem, mert olyan primitíven tudnak beszélni ezek az emberek. De ez megy a tévében, amikor fáradtan hazamegy az ember az iskolából, és ki akar kapcsolódni egy kis tévézéssel. Én az elvontabb humoron tudok nevetni, az olyan vicceken, aminek a felfogásához egy kis ész is kell.”

Taszító szexualitás

„Nincs értelme a szex miatt nézni a műsort, arra jó az internet, aki ennek ellenére nézi, az ennek ellenére is nézni fogja. Azért senki nem fogja nézni, hogy Benkőt lássa meztelenül, mert ahhoz elég kimenni az utcára, és ott is láthatja, de Voksán sem érdekel senkit” – mondta Laci, aki szerint a celebek zuhanyzása miatt sem érdemes figyelemmel kísérni a Való Világot. Amikor a szexualitásról beszélgettem az osztállyal, említettem neki, hogy korábban lement adásban nem egy olyan jelenet, amelyekhez 18-as karika kellett, erre András szakított félbe, mert eszébe jutott, hogy valójában van emléke egy korábbi Való Világról. „Egyetlen egy részt láttam. Abban két csaj nyalta le egymásról a tejszínhabot, de elkapcsoltam. Engem taszít az, hogy sztárocskák nyalogatják egymást egy erőltetett műsorban.”

Ha a fiatalok dönthetnének arról, ki kerüljön be a villába, egy kőművest biztos beállítanának a csatasorba, mert "azok bunkók". Illetve takarító is kellene hasonló okokból. Némi keresztkérdés után már azt állították, az értelmi szint nem foglalkozásfüggő, de azt nem voltak hajlandóak elfogadni, hogy művelt ember is jelentkezhet villalakónak. Ha ők dönthetnének arról, kik kerüljenek be a villába, biztosan lenne ügyvéd, kőműves, cukrász, mélytengeri hegesztő, pék, illetve ingatlanügynök és gépészmérnök köztük. Mert szerintük a siker titka az, hogy minél színesebb egyéniségeket zárjanak össze.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek