KULTÚR RÖVIDHÍR

VersPiknik a Magyar Költészet Napján

2011. április 5., kedd 12:01

Április 11-én, József Attila születésnapján, színes programokkal várja a versek szerelmeseit Ferencváros. A változó helyszíneken felolvasások, kiállítások, filmvetítések és jazz koncertek lesznek.

Ötszáz gyerek fog József Attila verset olvasni a Bakáts téren Helyey László, Szikszai Rémusz és a Hoppart vezényletével. A Magyar Költészet Napját április 11-én Ferencváros különleges ünneppé avatja. Már április 10-én, vasárnap megkezdődnek az izgalmas családi
programok, a gyermekeknek és felnőtteknek szóló koncertek, közös verselések és játékok, rajzkiállítások és művészeti akciók. Ferencváros a Ráday utcától a Gát utcai emlékházig, az iskoláktól a közterekig, a Bakáts tértől a József Attila lakótelepig a költészeté lesz.

Az ünnep Ferencváros számára különösen fontos, hiszen József Attila itt született a Gát utca 3-ban, s az 1920-as évekig folyamatosan Ferencvárosban lakott, tanult és dolgozott. A Középső-Ferencvárosban számtalan ház és utca őrzi az emlékét. Szülei a Soroksári úton laktak és dolgoztak, de laktak a Páva utcában, a Ferenc téren, a Bokréta utcában is. József Attila az Ipar utcában járt elemi iskolába, a Mester utcai Világ moziban árult vizet, ott, ahol a „Mama” takarított...

„Csuda érdekes gyerek volt Attila, állandóan mosolygott, kissé félretartott fejjel, közben egyik kisujja körmét a szájánál tartotta... Valahányszor a Ferenc téren golyóztunk és ő nyert,
örömében felugrott az egyik padra és szétszórta közöttünk... a golyókincseket... Kezében mindig volt papír, ceruza, mert már akkor verselt”(Kiss László, József Attila egykori pajtása)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta