Befizette már a tankönyvcsekket, amit nem kapott meg? Ejnye!

Szeptember 15-én lejárt a tankönyvcsekkek befizetésének határideje, csak hát sajnos van egy kis gond: méghozzá az, hogy a jó sok szülő még meg sem kapta a szóban forgó csekket. Mondjuk ez legyen a legnagyobb bajuk, ha a könyveket úgy egyébként megkapták a gyerekek – és ezzel idén nem igazán voltak nagy problémák szerencsére.

A csekkek ugyanis információink szerint több iskolába kettesével érkeznek meg – mármint egy nap két gyereknek tudják odaadni a befizetni valót. Ezen persze elmélázhatnánk egy kicsit, hogy most komolyan, sárga csekkezünk a XXI. században, meg a mobil kommunikáció korában? De ha csekk van, meg postára rohangálás, akkor ezt kell szeretni. (Meg is lehet úszni, mindjárt mondjuk, hogyan.)

Szerencsére a szülőket a legtöbb kollégánk iskolában biztosították afelől, hogy akkor sincs semmi, ha sem sikerül a meg nem kapott csekket 15-ig befizetni. 

Körbekérdeztünk kicsit, hogy máshol mi újság, ismerősöm jelezte, hogy minden rendben, ő megkapta a csekket, éppen a postán áll sorban vele, végtelen örömére. Aztán a homlokára csapott, hú, ez nem is annak  a gyerekének a csekkje, hanem a másiké, aki már ingyen kapja a tankönyvet. Most mi van, mit nézek? Ez az öt könyv már nem fért bele a gyerekenként biztosított háromezer forintos keretbe.

shutterstock 368086034

De hát ez egy másik téma, és írtunk is már róla, unásig. A tankönyvtérítéses korban lévő gyereke után rég befizette a csekket, már el is felejtette. Tehát nem mindenkivel bánik ilyen mostohán a rendszer, vannak, akiket hagynak engedelmesen fizetni.

Megkérdeztük az országos tankönyvellátó mamutot, a Kello-t, hogy tudnak-e egyáltalán a problémáról, és mi a megoldás. Ekként válaszoltak:

"Alacsony számban, de érkezett az ügyfélszolgálatra ezzel kapcsolatos megkeresés. Ez azonban inkább rendszerszintű adottság, mint probléma, hiszen ha például augusztus 30-án érkeztek meg a tankönyvek az adott iskolába, akkor a Könyvtárellátónak meg kellett várni a szállítólevél visszaérkezését, ami rossz esetben szeptember 5-e után következett be.

Csak az iskola által leigazolt szállítólevél alapján készülhetett el a számla, hiszen ez tartalmazza a valós szállított mennyiségeket.

Ezt követte a számlák legyártása, amit még postán vissza kell juttatni az iskolákba, ami nem kampányszerű, hanem a valós szállításokkal összhangban folyamatos. Ezt követően az iskoláknak is idő kell ahhoz, hogy kapcsolatba lépjenek a szülőkkel. A nem időben visszaérkezett szállítólevél adott esetben egy egész iskola számlázását késlelteti, hiszen a számviteli szabályok szerint az igazolt teljesítést követő 15 napon belül lehet és kell számlát kiállítani.

Természetesen, ha nem kapta még kézhez a szülő/gondviselő a számlát, akkor nem tudja befizetni és ezért szankció sem érheti. Nyilvánvalóan ez esetben a kézhezvételtől számított 15 napon belül tudja kiegyenlíteni a tankönyvek ellenértékét."

Arra pedig, hogy ezt honnan kéne tudniuk a szülőknek, azt válaszolták, hogy a weblapjukon fent van az információ. "Mindezek mellett a Kello tájékoztatta az iskolákat a diákok részére készülő számlákkal kapcsolatban. Ezért a szülők az iskolától is megfelelő tájékoztatást kaptak, amennyiben az intézmények átadták a Kello információit."

Mivel azt is hallottuk, hogy a csekkek a posta késedelme miatt nem érkeznek meg az iskolákba, természetesen feltettük a kérdéseinket a Magyar Postának is. Azt írták, ők pontosan abban a tempóban nyomtatják és kézbesítik a csekkeket, ahogy a Kello megküldi nekik az adatokat. 

Megkérdeztünk egy postást is, vitt-e ki mostanában a körzetébe tartozó iskolába nagy tételben egyenlevelet, de azt mondta: nem, eddig nem találkozott hirtelen nagymennyiségű küldeménnyel.

Ha ön mégis nagyon szeretne fizetni, de még nem jött meg a csekk

Tudom, ez nem egy probléma, az ő bajuk, ha nem hagyják, hogy fizessünk. De ha valaki annyira lelkiismeretes, hogy mégis nyomasztja a kérdés, akkor íme a megoldás:

A Kelló oldalán van egy olyan fül, hogy Szülői ügyfélkapu, oda kell belépni. Vagyis simán belépni nem elég, a fizetéshez szülőként regisztrálni is kell. A belépéshez tudni kell a gyerek OM azonosítóját, amit a diákigazolványon lehet megtalálni. Természetesen egy szülő az összes gyerekét hozzáadhatja a felülethez OM azonosító és iskola szerint.

Így belépve pedig lehet látni, hogy egy-egy gyereknél mennyi a tankönyvtartozás, illetve milyen fizetési mód van beállítva. Ez általában a postai csekk (a XXI. században, az e-napló korában!), de át lehet állítani online fizetésre is, ha valaki minden áron ki szeretné egyenlíteni határidőig a számlát, és ebben az esetben az oldalon, bankkártyás fizetéssel letudhatjuk az egészet, és máris megúsztunk egy postai sorbanállást.

shutterstock 194002568



Ami mindenképpen egy Jean Valjean-i hősiesség lenne, emlékeznek, ő volt az a Nyomorultakban, aki árkon-bokron, tűzön-vízen át mindent megtett, hogy odaérjen a tárgyalásra, nehogy mást zárjanak börtönbe helyette. Bár azt hiszem, a helyzet nem ennyire komoly. 

A jó hír? Több porontyközeli szülőt megkérdezve idén szinte tökéletes a tankönyvellátottság, összesen 1 énekkönyv és egy fogalmazás munkafüzet hiányzik, ami nagyjából 10 családdal és 20 gyerekkel számolva parádés teljesítmény.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek