KÖLYÖK

Nem éltünk hiába: átírják a kínos feladatsort

2016. március 12., szombat 15:12

Nagy népszerűségnek örvendett az a cikkünk, amelyben elmagyaráztuk, hogy miért rendkívül kínos, ha 9-10 éves gyerekeknek környezetismeret órán egymás szépségéről és jóságáról kell nyilatkozniuk, illetve szülőként miért nem örülünk annak, ha a gyereknek tanórán választania kell, hogy tetoválást, testékszert, hajfestést vagy magas sarkú cipőt szeretne-e viselni pár év múlva. Az „Így hozzunk kínos helyzetbe egy egész osztályt” című írásunkkal úgy látszik, célt értünk, jövőre ez a feladatsor már  nem, illetve nem így lesz benne a 3. osztályosok környezetismeret munkafüzetében. Ilyenkor szép újságírónak lenni.

Cikkünkre reagálva A mi világunk című környezetismeret munkafüzet kiadója, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közölte: Az OFI célja, hogy a pedagógusok a legjobb minőségű tankönyvekhez és tanítási segédanyagokhoz juthassanak hozzá, ennek érdekében az átvett kiadványokat szükség esetén alapos és szakszerű átdolgozási eljárásnak vetik alá.

"Az OFI szívesen vesz minden javaslatot, észrevételt a tankönyvekkel és a munkafüzetekkel kapcsolatban. A felülvizsgálat az említett kiadványukat is érinti: a munkafüzet 47. oldalán található feladatok is átszerkesztésre kerülnek, a jövő tanévben már a javított kiadványból tanulhatnak a diákok" – áll az OFI lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A munkafüzet egyébként az Apáczai Kiadó tevékenységének átvételekor került az OFI-hoz, és ez a tankönyvcsalád időről időre megújulva, az újabb követelményeknek megfelelve jelenik meg már 25 éve, és állítólag szeretik.  

„A kritikával illetett feladatok a munkafüzet-oldal tekintetében érdemes néhány tényt figyelembe venni: A munkafüzet a tankönyvvel együtt alkot egységet, azt kiegészíti. A munkafüzeti feladatokhoz tartozó tankönyvoldal így néz ki: A tankönyv (és a hozzá kapcsolódó munkafüzet) megfelel az 1–4. osztályos környezetismeret tantervnek, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tankönyvvé nyilvánítási eljárást követően a tankönyv a tankönyvjegyzékre felkerüljön.  

Az idézett lecke környezetismeret általános iskola 3–4. osztályos „Az a szép, akinek a szeme kék” tematikai egységét dolgozza ki. A tankönyvből és a munkafüzetből a pedagógus irányításával tanulnak a tanulók. A tanterv kötelezően előírt témáit megtanítják a pedagógusok. A munkafüzeti feladatok megoldása lehetőség a pedagógus kezében az ismeretanyag feldolgozásában, illetve a tanultak elmélyítésében” – teszi hozzá közleményében az OFI.

KOMMENTEK

  • 2016.03.12 20:24:15Rébusz

    Akkor ezek szerint a tankönyvvel kellene kezdeni az átírást. „Az a szép, akinek a szeme kék” . Remélhetően a változtatások nem csak a szemszínben fognak megjelenni, hanem a téma, a kérdések kitalálóját is lecserélik. Meglehet, jövőre is érdemes lesz majd az újságíróknak belelapozni a köz javára.

  • 2016.03.15 07:08:26KK69

    Gratulálok a sikerhez, a gyerekek nevében is!!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés