KÖLYÖK

Még jobban elhíznak az önmagukkal elégedetlen kamaszlányok

2016. január 6., szerda 18:09

Ha az ember túlsúlyos kamaszlány, akkor viszonylag kicsi az esélye, hogy elégedett legyen a testével, különösen, amikor minden lehetséges médiafelületen a soványságot éltetik. Arra is gondolhatnánk, hogy a testtel való elégedetlenség kifejezetten előnyös, hiszen ha eléggé utálja magát a kövér tizenötéves lány, akkor nagyobb eséllyel fog lefogyni.

Egy tíz évet felölelő, követéses vizsgálat cáfolja ezt az előítéletet, sőt: arra hívja fel a figyelmet, hogy a testtel való elégedettség inkább összefügg a későbbi normalizálódó testsúllyal. Azaz minél elégedettebb a testével a túlsúlyos tizenötéves, annál nagyobb eséllyel lesz képes később fogyni.

Általában elégedetlenek

Persze nem tudjuk, létezik-e egyáltalán olyan túlsúlyos kamasz, aki elégedett a testével. A kutatások szerint ugyanis már a normál súlyú kamaszlányok jelentős többsége is elégedetlen, a túlsúlyos kamaszok között pedig fiúk és lányok egyaránt nagyon gyakran nagyon elégedetlenek. A testtel való elégedetlenség terén egyébként minden életkorban vezetnek a nők: felnőtteknél is kimutatható, hogy a nők mindig vékonyabban akarnak lenni és elégedetlenebbek, mint az ugyanabban a súlykategóriában lévő férfiak.

A testtel való elégedettség kamaszkorban pedig nem csak abból a szempontból fontos, hogy jól érzi-e magát az illető vagy sem: ugyanis minél elégedetlenebb, annál nagyobb eséllyel lesz depressziós és annál nagyobb eséllyel betegszik meg valamilyen evészavarban (a leggyakoribb az anorexia és a bulimia nervosa, de a túlevéses esetek száma is nő).

Azaz ha az ember tinédzser, akkor kifejezetten hátrányos, ha elégedetlen a testével. Ugyanakkor lehet egy aktuális előnye is: a testükkel elégedetlen túlsúlyos tinik ugyanis nagyobb eséllyel kezdenek fogyókúrázni, mint a testükkel többé-kevésbé elégedett túlsúlyos tinik. Vagyis adódik a feltevés, ha elégedett, akkor nem fogyózik és akkor kövér marad.

Ha elégedetlen, még tovább hízik

A kutatók ezért megvizsgáltak egy csapat túlsúlyos tinit, megmérték a testükkel való elégedettségüket meg a testtömegindexüket, és aztán megint megnézték őket 5 és 10 év elteltével. Összesen 2516 tinédzser vett részt a kutatásban, lányok és fiúk egyaránt. A túlsúlyos tinik a felmérés szerint elégedetlenebbek voltak a testükkel, mint normál testsúlyú társaik, amin nem lepődünk meg túlzottan. Ez a különbség fiúknál és lány

oknál is megmutatkozott.

Nagyobb volt a meglepetés, amikor 5 és 10 év múlva ismét megnézték a résztvevőket: az derült ki, hogy akik istenigazából elégedetlenek voltak a testükkel, azok egy csomót híztak a tíz éves követés időszaka alatt. Ez az összefüggés csak a lányok esetében volt így, a fiúknál nem befolyásolta a saját testtel való elégedettség a későbbi testsúlyt egyik irányba sem.

Azaz nem csupán semmilyen hátrányos hatása nem volt annak, ha túlsúlyos lányként elégedett az ember a testével, hanem ez még kifejezetten jól is jött a későbbieket illetően – minél elégedettebb volt, annál kevésbé fenyegette a további hízás esélye.

Fiúk és lányok különböznek

A kutatás csak a lányoknál írta le ezt az összefüggést, fiúk esetében nem volt ilyen. A kamaszlányok és kamaszfiúk esetében egyébként is eltérő dolgoktól függ a testtel való elégedettség. Kamaszlányok esetén nagyon nagy mértékben a testsúlytól, az esetleges elhízástól függ, azaz minél vékonyabb, annál jobb. Fiúknál eggyel bonyolultabb a kérdés, mert a fiúk esetében a testsúly, illetve az elhízás mellett a test izomtömege is számít, azaz itt nem igaz, hogy minél vékonyabb, annál jobb, nem elég fogyókúrázni, hanem izmot is kell építeni.

A fiúk egyébként is valamivel nagyobb arányban sportolnak a kamaszok között, mint a lányok. A kutatók szerint ezek a különbségek vezethetnek oda, hogy míg a lányok a koplalástól várják, hogy szebbek és elégedettebbek legyenek, addig a fiúk inkább a sporttól, hiszen sima koplalástól nem lennének izmosak. A koplaláson alapuló diéták pedig a jól ismert jojó-effektus révén hosszú távon a testsúly növekedéséhez vezetnek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.06 19:17:38teeszmalac

  "hanem izmot is kell építeni."

  Hát igen, csak az egy kicsit nehezebb.

 • 2016.01.06 20:02:50FikkFakk

  Sportolni kell, nem is sokat. Édességet, csipszet, kólát nem zabálni, nem picsogni. Ennyi.

  Ehelyett mindent csinálnak a kedves kövérek: önigazolást keresnek, "a belső értékek számítanak", "ismerek olyan kövér lányt, aki annyira kedves, hogy lenyűgözi a párját", okokat találnak, hogy miért elhízottak, a genetika, a pajzsmirigy, a munkahelyi étkezés, letettem a cigit, hízékony vagyok, ülőmunkám van, stb.

  Ugyanez férfiben: nem kell borotválkozni, bredpitt is menő borostásan, jó az öt éves kabát, focinéző izom növesztése köldök és affölé, hajat mosni minek, "minden nő kurva", "úgyis csak a pénzre mennek", "nekem _most_ nincs munkám", stb.

 • 2016.01.06 20:05:48FikkFakk

  Férfi: anyuval élek, nekem is nehéz, hülye a főnököm, értek hozzá - oszt mégse....
  Nő: így fogadj el, ilyen vagyok, fat is bjútiful, stresszes a munkám

 • 2016.01.07 10:43:01Három láthatólag berezelt celebritás közepesen kicsi ökolábnyommal

  Ők a feminizmus új arcai.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés