Vigye családterápiára az anorexiás kamaszt

Az étkezési zavarok kezdete az elmúlt évtizedekben egyre korábbi életkorra tevődött: nem ritka, hogy kiskamasz gyerekeknél diagnosztizálható az anorexia vagy a bulimia. A két legismertebb étkezési zavar közül az anorexia a nehezebben gyógyítható, hiszen sajnos nincs olyan gyógyszeres kezelés, amely megfelelően hatékony lenne, és a pszichoterápiás módszerek is gyakran sikertelenek.

Az újabb kutatások szerint ugyanakkor létezik valamennyire hatásos gyógymód, csak éppen meglehetősen sok energia- és időbefektetést igényel a család összes tagjától: a tanulmányok ugyanis a családterápia és az egyéb, család-alapú beavatkozások hatékonyságát támasztják alá.

A családterápia hatékonyságáról korábban is jelentek meg tanulmányok, egy friss kutatás azonban kifejezetten a kamaszkori anorexia nervosa esetében vizsgálta kétféle családterápiás módszer hatékonyságát. A Stanford Egyetem kutatói 164, 12 és 18 év közötti pácienst kísértek figyelemmel egy hét éves időtartamban. A résztvevők egyik csoportja család-alapú terápián, másikuk szisztémás családterápián vett részt. A kettő között nagy vonalakban az a különbség, hogy míg a család-alapú terápián kifejezetten az étkezésre, evészavarra, annak hatásaira és tüneteire koncentrálnak, addig a szisztémás családterápia a család egészével foglalkozik, beleértve annak összes problémáját, elakadását.

shutterstock 157723973

Mindkét csoport esetében kilenc hónapig tartott a terápia, ezalatt 16 alkalommal vettek részt terápiás foglalkozáson. A megfigyelt időszak végére az anorexiás kamaszok 40 százaléka gyógyult meg - mindkét csoportban.

A családterápia hangsúlyozása mellett azért fontosnak tartjuk kiemelni, hogy kamaszkori anorexia nervosában egyéni terápiával is érhetőek el eredmények, vagyis ha valakinek nincs lehetősége a családterápiára, akkor sem kell segítség nélkül maradnia.

Mi az a családterápia?

Egy-egy család élete ciklusokban zajlik: minden változás mentén átrendeződik a családtagok viszonya, új működésmódok alakulnak ki. Probléma akkor van, ha egy-egy életciklus végén megreked a családi rendszer, nem tud tovább fejlődni. Ha a családtagok egymáshoz való viszonyában működészavar alakul ki, az jó esetben magától, vagy otthoni beszélgetések révén rendeződik. Rosszabb esetben egy vagy több családtagnál is viselkedésbeli, pszichés vagy - a krízis okozta stressz révén - testi tünetekhez vezet, és ilyenkor van szükség szakember beavatkozására.

A családterápia során a családterapeuta segít feltárni a működészavarokat és elősegíti, hogy a család egy új szinten legyen képes funkcionálni. Egy-egy terápiás ülés rendszerint hosszabb a klasszikus egyéni terápiáknál, hogy minden családtag megnyilvánulására jusson idő. Az átlagos családterápiás folyamat hossza 10-15 alkalom. A klasszikus családterápiában két terapeuta vezeti az ülést, és előfordulhat, hogy - természetesen a család beleegyezésével - külső megfigyelő vagy videokamera is segíti a folyamatok elemzését. A családterápia értelemszerűen akkor működik, ha a résztvevők mindegyike megfelelően motivált a terápiára - azaz nem hatékony családterápia az, ahová apa, anya vagy épp a kamasz gyerek fontosabb elfoglaltságai miatt nem vagy csak nagyon rendszertelenül jár el.

shutterstock 237587092

Többféle családterápiás iskola létezik, azonban mindegyikre jellemző a terapeuta fokozott aktivitása: magyarul nem csak ül és hallgat vagy félóránként bólint egyet, hanem különféle úgynevezett akciós technikák (pszichodráma, szoborépítés, levélírás), imaginációs vagy épp a művészetterápiából kölcsönzött módszerek (rajzolás) és házi feladatok adása révén facilitálja a folyamatot.

Hova forduljak?

Magyarországon is többféle családterápiás irányzat van jelen, azonban mindegyikre jellemző, hogy kizárólag a Magyar Családterápiás Egyesület által igazolt, családterapeuta módszerspecifikus képzettség birtokában végezhet valaki családterápiát. Ilyen végzettséggel szerencsére viszonylag sok szakember jelentkezik, így nem csak a fővárosban, hanem sok vidéki városban is lehetőség van családterápián részt venni. Néhány nevelési tanácsadóban, családsegítőben ingyenesen is elérhető a családterápia, és természetesen magánrendelés keretében is találhatunk.

A családterápiára jogosult szakemberek névsora megtalálható a Magyar Családterápiás Egyesület honlapján. Családterápiát végző intézményeket megyék szerint csoportosítva találhatunk itt, köztük ingyenesen, társadalombiztosítással igénybe vehető kezelőhelyekkel.

shutterstock 184898465

Mi az az anorexia nervosa?

Az anorexia nervosa pszichés betegség, fő jellemzője, hogy a páciens extrém mértékű fogyásra törekszik. A kórképet a jelentős testsúlyvesztés mellett a súlygyarapodástól való intenzív félelem és testképzavar jellemzi. Többnyire 14-16 éves korban indul, de nem ritka a kiskamaszkori, 12-14 éves kori kezdet sem. Serdülő lányok esetén a minden diagnosztikus kritériumot kielégítő forma gyakorisága 1 százalék körüli, ugyanakkor ennél jóval nagyobb számban fordulnak elő olyan, enyhébb esetek, ahol egyik vagy másik kritérium nem teljesül, ugyanakkor mégis jelentős szenvedést okoznak. Az anorexia nervosa halálozási aránya eléri a 8-9 százalékot.

Kialakulásában biológiai okok, genetikai és környezeti tényezők egyaránt állnak, ezek összessége okozza a betegséget. A környezeti tényezők közül kiemelhető a társadalmi nyomás, valamint a perfekcionista, teljesítménykényszeres családi légkör.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek