Különleges ajándék, akár magadnak is: vaníliás sós karamell

Nyammogni rajta is csodálatos, remekül feldobja a latyakos-stresszes napokat, de morzsolható pohárkrémekbe, olvasztható tejbe, és ezerféleképpen felhasználható. Legfontosabb funkciója mégis az, hogy rád emlékeztetni majd a megajándékozottat.

Nem is kell hozzá más, csak egy celofán vagy egy rusztikus papírzacskó és néhány színes szalag, esetleg egy-két kedves gondolat egy üdvözlőkártyán. Az már csak hab a tortán, hogy nem kell vele sokat dolgoznod, mégis adsz valami személyeset. Ha van kedved, dobd fel a tetejét sópelyhekkel, ízesítsd az egészet téli fűszerekkel vagy mandulaszeletekkel.

Mandulaszeletekkel is feldobhatod.
Mandulaszeletekkel is feldobhatod.AnnaPustynnikova

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 15 deka kristálycukor
  • 15 deka kukoricaszirup
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 10 deka vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 csapott teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszt össze a cukrot a sziruppal kis lángon, és amikor már szép aranybarna, vedd le a tűzről, majd kanalanként keverd hozzá a vajat. Ezek után jöhet a vaníliaaroma és a só is, és mehet az egész egy sütőpapírral kibélelt jénaiba, majd a hűtőbe. Ha megdermedt, akkor vágj belőle kis kockákat, és el is készültél. 

Megszilárdulás előtt dekorálhatod a tetejét szeletelt mandulával, sópelyhekkel, színes cukorgyöngyökkel, de ezek nélkül is tökéletes minidesszert lesz belőle. 

kapcsolódó Karamellás-körtés, zabos smoothie – olyan, mintha sütit ennél
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Mustra