INTIM

Tampon szindróma

2009. december 3., csütörtök 10:48

tampon-szindromaA tampon kényelmesebb, mint a betét, vele még lubickolni is lehet – de rajta keresztül szerezhető a titokzatos TSS betegség.

 A tamponhasználat elterjedt és kedvelt gyakorlat lett az utóbbi harminc évben. Az 1980-as években azonban felfigyeltek arra, hogy – többnyire – a tampont használó nők körében üti fel a fejét egy megbetegedés, amit toxikus sokk-szindrómának (TSS) neveztek el. cikk-tipus-altalanos


Ezt a tünetegyüttest (a hirtelen fellépő, kezdetben az influenzára jellemző tüneteket) –  a magas lázat, hányást, vízszerű hasmenést, ízületi és izomfájdalmakat, általános rossz közérzetet, illetve a később jelentkező szédülést, vérnyomásesést, leégésre emlékeztető bőrtüneteket, néhány nap múlva pedig a tenyér és a talp bőrének hámlását  –  a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető, a tampon anyagában, valamint a menstruációs vérben szaporodó baktériumtörzsek (általában Staphylococcus aureus, néha Streptococcus B) által termelt méreganyagok (toxinok) okozzák. Ezeket  a  tampon magába szívja, majd abból  kikerülnek és felszívódnak a szervezetben.

Mivel a TSS változatos tünetekből álló megbetegedés, nem könnyű  beazonosítani. Mindenestre a tampont használó nők körében meglehetős riadalmat okozott már maga a betegség lehetősége is, ezért a gyártók fontosnak tartották, hogy a termékhez egy TSS-sel foglalkozó, illetve az annak elkerülését ismertető tájékoztatót mellékeljenek. A toxikussokk-szindróma kockázatának csökkentésében segíthet, ha tampon helyett olykor  egészségügyi betétet használunk, illetve a tampont legalább 6–8 óránként cseréljük.

tampon


Támad belülről

A nőgyógyászok szerint különösen indokolt az elővigyázatosság a teherbeesés ellen spirállal védekező nőknél. Náluk a TSS elleni védekezés egyik sarokpontja, hogy tampont ne juttassuk a méhnyak közelébe, nehogy a tampon megduzzadásakor beleakadjon a jelzőszál a spirálba. Mielőtt a tampon még teljesen megtelne, – a fenti okok miatt – a nőgyógyászok javasolják annak gyakori cseréjét. Ugyancsak óvják a spirállal védekező nőket a tampon éjszakai használatától. Vannak, akik tamponnal bátran járnak a menstruáció idején is uszodába, sőt az sem ritka, hogy a fürdőhelyeken összeszedhető altesti fertőzések elkerülésére, mintegy dugóként használják a tampont. Fürdőzéskor, úszáskor különösen kritikus lehet a menzesz időszaka, mert ez alatt a néhány nap alatt a méhnyak csatornája nyitottabb, mint máskor, így a felszálló hüvelyi fertőzések kialakulásának is nagyobb a kockázata. Aki ragaszkodik ennek az intimhigiénés terméknek a használatához – és nem tud/akar még néhány napra sem lemondani a lubickolásról –, a tamponját fürdés/úszás előtt is, után is cserélje ki.  Egyébként a TSS-re is igaz, mint minden testi bajra: sokszor könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani. Ha időben felfigyelünk pl. a menzesz-időszak alatti lázas állapotra, vagy egyéb, a TSS-re jellemző tünetre, és nőgyógyászhoz fordulunk,  a tünetektől és magától a kórtól néhány nap alatt  – gyógyszeres kezeléssel – megszabadulhatunk, ugyanis az időben felismert toxikus sokk szindróma, jól gyógyítható.
Azoknál, akiknek már volt TSS-ük, kiújulhatnak a tüneteik (pl. ezt jelzi, ha a havivérzés kapcsán visszaköszönnek a lázas periódusok). A terápia során/után a későbbi megelőzés lehetőségeiről is érdemes konzultálnunk az orvosunkkal. A védekezés alapja: a higiénés szabályok szigorú betartása a menstruáció idején – különösen a hüvelyen keresztül felhelyezendő eszközök (fogamzásgátlók, tamponok) használatánál.

 

• Igen fontos a vérzés alatt a szeméremtest tisztán tartása, ezért naponta 1–2 alkalommal alaposan le kell mosni. A hüvely kimosása nem szükséges, átöblítése (irrigálása) pedig –  ebben a néhány napban – kifejezetten ellenjavallott

• Nagyobb mennyiségű, bővebb vérzés esetén a betétet, míg az enyhébb, vagy csökkenő vérmennyiség esetén a tampont ajánlatos használni.

• A tampont legfeljebb 8 órán át lehet a hüvelyben tartani, de ezt követően mindenképp ki kell cserélni. A menstruációs vérrel átitatott tampon „melegágya” lehet a baktériumoknak, ami a legfőbb oka a toxikus sokk-szindróma kialakulásának is. Lehetőleg éjszakára ne használjunk tampont, és a nap folyamán is érdemes – két tampon felhelyezése között – inkább intimbetétet használni.

• Az orvosok és a betegek tapasztalatai azt támasztják alá, hogy a nagy nedvszívó-képességű tamponok veszélyesebbek a TSS kialakulása szempontjából.

• A tampon használata időnként hüvelyszárazságot, sőt akár fekélyt is okozhat, amely tünetek a tampon elhagyása után gyorsan gyógyulhatnak.

• A menzesz könnyebb napjain ne használjunk tampont, mert az kellő nedvesség hiányában könnyen felsértheti a vagina érzékenyebb hámrétegét.

• Tamponnal a testünkben ne szeretkezzünk! Ez veszélyes, mert az eszköz túlságosan felcsúszhat a hüvelyben, és így csak orvos tudja majd eltávolítani.

• Ha véletlenül fennmarad egy tampon, és nem tudja valaki saját maga eltávolítani, minél hamarabb kérje nőgyógyász segítségét, aki egy pillanat alatt segít ezen a bajon.

 

cikk-tipus-linkek

Először azt hiszed, hogy felfáztál: többször mész pisilni, az érzés égető, a szeretkezés is fájdalmas – könnyen lehet, hogy a candida a ludas. | Égető érzés

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta