INTIM

Mi játszódik le szex közben az agyban 1.

2010. január 27., szerda 11:40

fejben-leadMég ha szex közben nyilvánvalóan az altájékokra koncentrálunk is, a valódi tűzijáték az agyban keletkezik, ahol az ingerlések, impulzusok szexuális izgalommá változnak. Egy kis háttérinformáció a vágyhoz és az orgazmushoz.

cikk-tipus-altalanos

Bár úgy tűnik, a szexuális együttlét során a rendező szerepét az altest veszi át, valójában az idegszövetek és kémiai közvetítők komplex összjátékának eredményeképpen alakul át a gimnasztika szenvedélyes élménnyé. Azokkal a mechanizmusokkal, melyeken keresztül az agy a vágy kapcsolóközpontjává válik, már nagyon sok, jelentős eredményt hozó kutatás foglalkozott, azonban még mindig sok a megválaszolatlan kérdés.

A folyamatban fontos szerepet játszanak a különböző ingerületátvivő anyagok, mint például a dopamin, amely a szexuális élvezet csúcspontján nagy mennyiségben szabadul fel. A dopamin, az eufória részegítő érzésével, erőteljesen aktiválja az agy jutalmazó rendszerét. Azok a folyamatok, melyek eközben az agyunkban lejátszódnak, jelentős egyezőséget mutatnak a heroin vagy a kokain kiváltotta hatásokkal. Tulajdonképpen a dopamin felelős azért, hogy ölelkezés közben hasonlóan viselkedünk, mint a kábítószer rabjai. Amint szexuálisan izgalomba kerülünk, a közvetítő anyag ellenállhatatlan kényszert gerjeszt a folytatáshoz – mindaddig, amíg a vágy végül kitejesedik az orgazmusban, illetve a nagyagy és a hypotalamusz kiterjedt területeinek aktivitása hirtelen és radikálisan csökken. 
 

A szorongást, stresszt egy ölelés is elűzheti

fejben1A szerelmesek eufóriájában jelentős szerepet játszik a noradrenalin. Ez a vegyület  a mellékvesében keletkezik,és  serkenti a jókedvet, növeli figyelmünket, elűzi az éhséget és a fáradtságot, valamint mérsékli a fájdalmakat. Ezzel is magyarázható, hogy néha egy ölelés is elegendő, hogy segítsen feloldani a szorongást.

Az endorfin úgy hat, mint a fájdalomcsillapító. A szex során oldja a feszültséget és ezzel segíti – elsősorban – a nőket az orgazmus elérésében. Nagyon sok nő esetében közbeszól azonban az elengedés képességének hiánya.

Minél jobban megbízik partnerében  a nő, illetve magát minél kívánatosabbnak tartja, annál könnyebben juthat el a csúcspontra. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az endorfinek a megalapozott, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatban jelentősebb szerepet töltenek be, mint egy futó kalandban.

Az, hogy a szervezet a csúcspont elérését követően újra nyugalmi állapotba kerül – legalábbis a férfiaknál – és egy ideig nem fogadóképes a szexuális stimulációkra, egy ingerületvivő anyagon múlik, melyet a szervezet az orgazmus után fokozott mértékben bocsát ki. A szerotonin növeli ugyan a jó közérzetet, ám az izgalmat egyidejűleg blokkolja is. Az antidepresszánsok, melyek arra szolgálnak, hogy a szinapszisok szerotonin koncentrációját növeljék, a szexuális életre negatívan hatnak: sajnálatos módon nagyon sok beteg panaszkodik arról, hogy az antidepresszánsok szedése mellett erekciós problémákkal, az orgazmusképesség csökkenésével és egyéb szexuális zavarokkal szembesüln.
 

Az agyközpontok 

Szexuális vágyaink szempontjából agyunk központi egysége a hypotalamusz. A hypotalamusz vészhelyzetben a másodperc milliomod része alatt képes utasítani mellékvesét, hogy adrenalint juttasson a véráramba, és ezzel a teljes szervezetet riadókészültségbe helyezze. 

Azonban nem csak a fenyegetettség, hanem a gyengédség is aktiválja a hypotalamuszt. A szexualitás során az érintéssel leadott jelek növelik ezt az aktivitást – mindaddig, amíg az orgazmus, az oxytocin nagy mennyiségű felszabadításával eléri csúcspontját. A hypotalamusz aktivitása, a fent leírt kisülés után, hirtelen lecsökken. Ez az, amit a kielégítettség megrendítő élményeként tapasztalunk meg.

Szex során az agy jutalmazó rendszere is aktivizálódik. Két agyterület, - szakszóval a nucleus accumbens és a nucleus caudatus - , valamint a dopamin szabályozzák a motivációt és a vágyat. Reagálnak a teljesen különböző ingerekre és késztetnek bennünket arra, hogy a különböző jutalmak elnyeréséért (például egy jó ételért, pénzért, vagy éppen egy drogért, a dopamin agyba bocsátásáért) küzdjünk. Természetesen az orgazmus is ilyen jutalom.

Hogy a férfi és a nő izgalmi mintái mennyiben eltérőek, még kutatják. Az amygdala-n belül egy eltérést azonban sikerült már megfigyelni. Ez az agyterület felelős a lehetséges veszélyhelyzetek felismeréséért, illetve a félelem és az ezzel összefüggő reakciók kialakulásáért. A nőknél a szexuális csúcspont elérésekor az amygdala gyakorlatilag lebénul, a férfiaknál azonban nem.
 

Folytatjuk!
 

cikk-tipus-linkek

Szexuális eksztázis, avagy a kontrollvesztés képessége

Bár a nyugati kultúrában az eksztázis elválaszthatatlan az orgazmustól, keleten úgy tartják, a szexuális energia elnyújtásában rejlik a lényege. A kontrollfüggők, akik életük minden rezdülését uralni akarják, gyakran képtelenek az átélésére, de nincs könnyű helyzetben az sem, aki félénk vagy gátlásos.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta