INTIM

Hidd már el, hogy szép vagy!

2010. május 17., hétfő 11:01

hiddelSzeretem tövig lerágott körmeit, szeme tövében a fáradt szarkalábakat, viharvert szemüvegét, gömbölyödő pocakját, hófehér bőrét és a csámpás lábfejét. Szeretem, ahogy nevet, ahogy gesztikulál, és ahogy jár. Szépnek látom ezt a férfit, ő mégis minden porcikájában gyűlöli magát. Tehetetlen vagyok.

Tehetetlenül szeretni

Amikor Tomi az életembe költözött, nem vágott földhöz a vonzalom. Nem volt az szerelem, se első látásra, se másodikra, de harmadikra is csak a legnagyobb jóindulattal. Hosszú, intenzív hónapokba telt, mire megszerettem, beleszerettem: barátommá, szeretőmmé, játszótársammá, mindenemmé fogadtam. Őszintén szerettük egymást, férfiasságában megerősítenem azonban két és fél éven keresztül sem sikerült. A rózsaszín köd után újra előbújt a bizonytalanság, a túl kemény önkritika és a tükör gyűlölete. Depressziójával szemben szépen lassan csatát veszettem. Hiába volt minden próbálkozás, önmagáról alkotott képét nem sikerült porrá zúznom.

„A szép és a szörnyeteg!"
„Túl csúnya vagyok én melletted."
„Elviselhetetlen, ahogy az emberek megnéznek minket. Biztosan azt gondolják, hogy lehet egy ilyen szép nőnek ennyire ocsmány párja."

Ilyen és ehhez hasonló beszólásokkal fűszerezte a hétköznapjainkat. A külvilág frusztrációjából mit sem látott, viszonylag hitelesen játszotta a röhejes bohóc szerepét, akin mindig jókat lehetett nevetni. Csak kevesen láttak az álarca mögé, ami a szomorú férfit rejtette. Én tudtam, mi a valóság, mégis hiába volt minden próbálkozás, hogy bebizonyítsam: az én szememben ő e legszebb. Önmaga felé irányuló gyűlölete mindennél erősebb volt - ebbe pedig szerelemünk is belekopott. Két és fél év után vágtam rá végleg az ajtót.

Az ideális férfi

Példáján keresztül megtanultam, nemcsak a nők számára létezik az ideális férfi mintaképe. A férfiak fejében éppen úgy él egy elképzelés a tökéletest illetően. Egészséges körülmények között ez akár erős motiváció is lehet ahhoz, hogy a férfi a legtöbbet hozza ki magából. Egy bizonyos szintig lekopírozza az áhított tulajdonságokat, magáévá teszi, s túllép saját kényelmetlen szerepén. Új külseje, stílusa, hobbija vagy akármije hozzásegíti őt, hogy jól érezze magát saját bőrében.

Szerencsés az, akinek ez sikerül

A legtöbb esetben ugyanis irreálisan magasra kerül a mérce, amit nemhogy megütni, de megközelíteni sem lehet. S bár a köztudat mintha többet foglalkozna a testükkel elégedetlen nőkkel, a férfiak legalább annyira szenvednek az elvárásoktól. De nem is kell erről beszélni, elég csak egy kicsit odafigyelni: a metrón, a villamoson, a szórakozóhelyeken, a munkahelyen, de a közvetlen baráti körben is rengeteg a feszengő férfi. A suta mozgás, a bizonytalan tekintet, a kényelmetlen ruhák, a felvett póz mind arról árulkodnak, valamiért kényelmetlen az a test, amit rájuk szabtak.

Pedig elég csak egy picit tovább figyelni, a szép részletek ott vannak - amiket megszerethet az ember lánya.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.19 14:07:15Farkasbarack

  Jártam már így... Egyszerűen nem voltam képes elhitetni vele, hogy az én szememben tökéletes. Egyébként tényleg nem volt rossz, objektíven nézve is - de ez a kapcsolat is zátonyra futott.

 • 2010.05.20 16:06:06Joe69

  Megfigyeltem, hogy ha nőtársaságban a férfiak jó nőkről beszélnek általában, a nők (partnerek) rögtön balhéznak, megsértődnek, nem tűrik. Ugyanezt fordítva a nők minden további nélkül megteszik férfipartnereik társaságában, és nem csak a Brad Pitt seggét dícsérik ezerrel, hanem gyakran személyesen ismert pasikról is áradoznak. A férfiak ilyenkor nem szólnak semmit - pedig iszonyúan frusztrálja, sérti őket őket. Miután a nők ma már egzisztenciálisan, anyagilag nem függenek sokszor a férfiaktól, felértékelődnek számukra olyan tulajdonságok, amelyek eddíg főleg a férfiaknak voltak fontosak a nőknél: kinézet, fiatalság. Hiába tény, hogy a modellszépségű pasik között rengeteg a meleg, a macsóknak legfeljebb egy punci lehet a sok közül, a fiatal srác meg éretlen egy kapcsolatra , akkor is rá csorog a nyála. És kényszerű kompromisszumként fogja fel, hogy egy nála már 10 évvel idősebb, sörhasra hajazó, testosterontól kopaszodó pasija van. Pláne, ha kihűlőben van a dolog. Kíváncsi vagyok, hányan próbálják így menteni a dolgot, mint Farkasbarack (ha nő)

 • 2010.05.21 16:40:32Joe69

  filiszteus: talán férfi lehetsz , vagy nő ? Férfiszemmel ez igaz pl. a görögökre vagy a brazilokra is, pedig pláne ez utóbbi nagyon macsókulturájú. Azonkívül nagyon nem mindegy a korosztály. Valaki azt mondta, hogy Magyarország a gyönyörű lányok és a megfáradt középkorú asszonyok országa.

 • 2010.05.30 20:24:50Sniper

  "Nem volt az szerelem, se első látásra, se másodikra, de harmadikra is csak a legnagyobb jóindulattal. Hosszú, intenzív hónapokba telt, mire megszerettem"
  Ez hogy sikerült?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta