INTIM

A szex meg a havibaj

2009. június 2., kedd 08:57

woman-in-redNincs a környezetemben egyetlen nő sem, akit ne viselne meg a havibaj. Míg az egyik, felettesi beleegyezéssel, rendszeresen szabadságot vesz ki a legfájdalmasabb napon, addig a másik homeopátiás szerekkel tömi magát, de akad olyan is, aki nem tudja, legnagyobb görcsei közepette az infralámpához vagy a villanypárnához nyúljon.

 

Ezen háttérinformációk birtokában azt hittem, hiába faggatom őket, de kellemesen csalódtam, fájdalom ide vagy oda, mindenkinek megvolt a maga tapasztalata vagy hozzáfűznivalója a témához: mi a helyzet a szexszel menzesz alatt?

Tudományosan bizonyított tény, a szex kiváló fájdalomcsillapító, menstruációs görcsök ellen is kiváló. A tudomány nyelvén ez annyit jelent, hogy szex során oxitocin és endorfin szabadul fel, ami fájdalomcsillapító hatású, de az ösztrogén mennyisége is megnő, ami szintén gyengíti a menstruációs fájdalmakat.

Kutatások, megfigyelések és vizsgálatok ide vagy oda, tudjuk jól, vannak, akik soha az életben nem tudnának feloldódni ahhoz, hogy piros betűs napokon a másik karjaiba zuhanjanak, mások azonban a menzesszel járó hormonváltozás miatt annyira beindulnak, hogy nem is akarnak lemondani a szexről. A kérdéshez másképp viszonyulnak a nők, és másképp a férfiak. Nézzük!

Csilla (36) azok közé tartozik, akik számára a menzesz felér egy igazi rémálommal, a fájdalom gyakran annyira erős, hogy sokszor előfordul, felkelni se bír, nemhogy szexelni. Ennek ellenér mégis volt egy kellemes élménye: „A menzesz számomra maga a pokol. Ha szerencsém van, hétvégére esik, és Cataflamtól fejbe vágva, embriópózban lapulhatok a takaró alatt, rosszabb esetben a munkahely mellékhelyiségében gyúrom a hasamat, és hangosan átkozom a napot, amikor nőnek születtem. Egyszer azonban volt egy jó élményem, a pasim, pontosabban az expasim feküdt mellettem, és nagyon finoman simogatott. Körkörös mozdulatokkal masszírozta a derekamat, finoman utat tört a pólóm alá, és a hasam területén folytatta. Nem emlékszem, mennyi idő telhetett el közben, de a következő eszméléskor azt éreztem, csiklómat masszírozza, majd pár perc múlva elmentem. A fájdalmam nem múlt el, de jóval tompább lett. Nem tudom, hogyan fogalmazzak: páratlan egyvelege volt ez a szexualitásnak, a gyengédségnek, a női törékenységnek. Valahogy pont jó. De hogy a többi kérdésre is válaszoljak, nem tudom elképzelni, hogy menzeszkor szeretkezzem. Számomra ez a pár nap gyötrelem, ilyenkor miden szar.”

Hallottunk olyan történeteket is, amikor a vér jelenlétén egyáltalán nem akadnak fent a felek. Bence (27) szerint „egy férfinak azért ez nem rossz, a barátnőm ilyenkor olyan síkos, hogy az fergeteges. A biztonság kedvéért egy törülközőt terítünk az ágyra, de eddig még nem piszkoltunk be soha semmit, a vér nagy része a péniszemen marad.”

András (33) és Anett (29) két éve házasok, a menzesz miatt ők sem mondanak le a szexről. „A testem ilyenkor érzékenyebb, a méhszáj mintha kicsit lejjebb lenne, előfordul, hogy fájdalmas emiatt a közösülés, a pénisz a méhszájat éri, így meg kell találni azt a pózt, amiben jó. Ami pedig korábbi tapasztalataimat illeti, a volt pasiimmal soha nem volt probléma a menzesz. Úgy gondolom, a férfiak többségét nem zavarja a vér, és ha a nő rábólint, akkor mehet a dolog.” – mondja Anett. András sem bonyolítja túl a dolgot, „ha kívánom a partnerem, akkor a vér nem lehet probléma. Mi aktus közben mindig óvszert használunk, és törülközőt terítünk az ágyra.”
Az óvszerhasználat elengedhetetlen, legyen bármennyire is higiénikus a két fél, a nő teste sokkal sérülékenyebb, a nyitott méhszáj miatt a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben –AIDS, hepatitis – kevésbé védett.

Az iszlám és a zsidó vallás egyaránt tiltja a szexet a menzesz idején, az első szexuális együttlétre a havi baj befejeztével, a megtisztulást szolgáló fürdés után kerülhet sor. A vallási tiltáshoz tapad egy nagyon fontos megfigyelés, ami kimutatta, a tiltást betartó nők körében a méhnyakrák szinte ismeretlen.

Vannak, akik menzesz alatt kerülik a közösülést, és a többi erogén zóna kapja a főszerepet. Kata (33) és párja se mond le az együttlétről. „Amikor menstruálok, mindig tampont használok.  Ilyenkor a pasimmal nem szexelünk, inkább pettingelünk, hosszan simogatjuk, csókolgatjuk egymást, gyakran az is megesik – mondjuk nála ritkábban-, hogy orgazmus nélkül merülünk álomba. A közösülést még nem próbáltunk.”

Egy kicsit bizarr Timi (28) egyik élménye, aki szintén a gyengébbik nem azon képviselői közé tartozik, akiknek – majdnem – mindegy, hogy piros betűs-e az a nap vagy sem. „ Na ezt ne csinálja utánam senki sem, én ugyanis legutóbb gondoltam egy okosat a pasimmal, és úgy szeretkeztünk, hogy nem vettük ki a tampont. A vérzésem nagyon erős volt aznap, gondoltam, a tampon is elfér. El is fért, csak éppen annyira feltornáztuk, hogy alig bírtuk kiszedni. Szóval a zsinórt ne tessék szem elől veszíteni!”

Timihez hasonlóan, sokan szeretkeznek úgy, hogy közben nem veszik ki a tampont, a tamponnak köszönhetően pedig az orális szexről sem mondanak le. (A hagyományos tampon helyett szex közben érdemes a lágyabb soft tampont használni, a szivacsszerű kis tampon zsinór nélküli, higiénikus és hatékonyan szívja magába a vért. Interneten keresztül vagy szexshopokban lehet hozzájutni).

Akinek nem működik a dolog, hiba volna erőltetni. Lackóéknál (45) például a piros betűs napok tabunak számítanak. „A csajom, bár jóval fiatalabb nálam, kicsit mereven kezeli a dolgot. Zavarja a vér, és mintha szégyellné is egy kicsit. De a volt feleségem is így volt ezzel, mintha ez az egész valami piszkos ügy lenne. Érted, mintha büdös lenne vagy ápolatlan.”

Enikő (33) biztosan nem tartozik azok közé a nők közé, akik tisztátalannak érezné magát a vértől. „Nekem menzesz alatt nagyon megnő az étvágyam, és a nőiességemet is büszkébben viselem. Ha szexre kerül sor, nem nagyon figyelek arra, hogy épp a konyhában, vagy a hálóban csinálom, meg különben is, szerintem az tévhit, hogy ilyenkor a nőből ömlik a vér.”

A fenti vélemények természetesen nem adnak semmiféle reprezentatív mintát, ellenben kitűnően tükrözik, a szexuális kommunikáció ebben a témában is elengedhetetlen. Fontos kibeszélni a vágyat, netán a viszolygást, és ha szex nem is kerekedik ki a dologból, legalább kiderül, a nemiség egy további érzékeny pontján, mit gondol és érez a másik.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta