Az erekciós zavarnak előnyei is vannak

Merevedési zavar: súlyos szóösszetétel, de a zavarnál is súlyosabb az, amit férfiak és nők kihoznak belőle. A rövid távú probléma hamar hosszú távúvá válik, ugyanis a férfi vesztesnek érzi és leírja magát. A nő pedig  magában keresi hibát. Az ördögi kör pedig menthetetlenül beindul. A probléma tudatos és logikus megoldása nem is olyan bonyolult, sőt, a zavar feloldásához vezető út gyakran jótékony hatással van a párkapcsolatra. Molnár Tamás szexuálpszichológust kérdeztük a súlyosnak titulált zavar hátteréről, a zavar belső üzenetéről.

Sokféle erekciós zavar létezik, főleg, ami annak okát illeti. „A merevedési zavarról szóló szakcikkekből mindenki tudja, hogy a probléma hátterében legnagyobb százalékban fiziológiás okok húzódnak meg, éppen ezért a pácienseimet a terápia megkezdése előtt urológus vagy andrológus szakemberhez küldöm, ahol egy alapos vizsgálattal ki tudják szűrni a fiziológiás problémát” - magyarázta Molnár Tamás, a szexuálpszichológus aki csak azután kezdi meg a nyomozást, ha minden lelet negatív.

Aludni kellett volna inkább ...

Misi (30) szerint erekciós zavar általában akkor szokott előfordulni, amikor a szex előtt valami intenzív, nem szokványos dolog történik. „Például egy egyéjszakás kaland alkalmával fordult elő velem ilyen. Aznap rettenetesen sok dolog történt, több tárgyaláson voltam túl, tele volt a fejem, és szex közben sem bírtam a partneremre koncentrálni, a sok élmény miatt mindig más volt a fejemben, pl. az egyik budapesti kerület polgármesterének képe lebegett előttem, ami nem túl potencianövelő. Ez körülbelül olyan, mint amikor nagyon sok dolog történik veled egy nap folyamán, és annak a kuszaságát álmodod meg."

Első a személyiségtérkép

A probléma feltárásnak első része mindig  a férfi személyiségének a feltárása, és itt minden lényeges területre ki kell térni. „Vizsgálni kell a párkapcsolatát, a családi hátterét, a neveltetését, vallásosságát, önértékelését, szorongásra, bűntudatra való hajlamát. Nagyon fontos boncolgatni, a férfi hogyan tekint magára, mint férfira, önértékelése, önbecsülése mennyire egészséges vagy torz” - mondta Molnár.

Miután a szakember felállította a személyiségi térképet, azt vizsgálja meg, hogy a merevedési zavar mikor következik be. „Míg egyeseknél az erekció eleve nem alakul ki, addig másoknál szex közben illan el, de a legtipikusabb eset, amikor az előjátékig minden jó, de ahogy lekerül a fehérnemű, a férfi akcióhelyzetet érez, hirtelen leblokkol.” Ez utóbbi esetben pszichés eredetű merevedési zavarral van dolga a szakembernek, ezek a helyzetek pedig egyértelműen a megfelelési kényszerről szólnak. A férfi érzi, hogy valaminek meg kell felelnie, és pont a presszió miatt blokkol le.

Aki szex közben a hímvesszőjére figyel, az rég rosszat jelent

Olyan eset is előfordul, hogy a szexben a férfi eljut a behatolásig, de csak egy-két percig bírja, „utána valami kattan a fejében, és olyan gondolatai vannak, hogy: lehet, hogy nem felelek meg, a múltkor sem sikerült. Felelevenedik egy kudarcélmény, és hogy ez ne ismétlődjön meg, legtöbben elkezdenek feszülten figyelni az erekciójukra. Ez az odafigyelés pedig pont a szex lényegét öli meg, hiszen nem arra figyel, amire kellene.

Előfordul, hogy a probléma hátterében egy meghatározó kulcsélmény húzódik. Például, hogy a fiatal korából hurcol magával egy rossz élményt, mondjuk 18 éves korában megszégyenítette egy lány, mert nem bírta tíz percig a közösülést.” Az első tapasztalatok nagyon meghatározóak, amit azonban a terápia segítségével fel lehet oldani.

Beszélni kellett volna róla ...

Kata (29) számára nem ismeretlen jelenség az erekciós zavar, néhány éve szerelmes lett egy nála idősebb, egy akkor 41 éves férfiba, aki már a megismerkedésük előtt is a zavartól szenvedett. A kapcsolat akár működhetett is volna, a szex azonban nem működött. „Három hónap kitartó udvarlás után bújtunk először ágyba. Egymásnak estünk, ahogy két szerelmes teszi, öleltük, téptük egymást, kábítóan jó volt az egész. Aztán amikor belém hatolt, arcára furcsa aggodalom ült, a szerelmeskedés pedig megfeszült munkába ment át."

"Láttam rajta, hogy minden idegszálával koncentrál, erőlködik, és közben próbálja élvezni a szexet. Egyre vadabb lett, egyre keményebb, majd hirtelen rám feküdt, bocsánatot kért, merevedése egyik percről a másikra elillant. Az elsőt sok sikertelen próbálkozás követte, de képtelenek voltunk normálisan kommunikálni a problémáról. Én pocsékul éreztem magam a tehetetlenségtől, ő pedig azért, mert nem működött. A kapcsolatunk három hónap után lezárult. Valami buta ürüggyel tettem pontot a végére. Ma már nagyon bánom, hogy ilyen könnyen feladtam."

A terápia három csapásiránya

A szexuálterápia alapvetően három pillérre épül, egy szakember pedig mindig három irányban gondolkodik. Az első egy dinamikus vizsgálódás, a szakember azt próbálja meg kideríteni, hogy milyen erők tartják fent a zavart. Itt elsősorban tudattalan dolgok között kell nyomozni. Második lehetséges irány a viselkedésterápia, itt a rossz tanulással rögzült viselkedést kell kitörölni és különféle technikák segítségével (például Start-Stop-technika) újra kell tanulni bizonyos viselkedésmintákat.

A terápia harmadik iránya a kognitív, gondolkodásbeli terápia. Azt kell megfejteni, hogy a tünetnek milyen „haszna” van. „Sokszor megkérdezem a páciensemet: vajon miért lehet jó magának az erekciós zavar? Sokan persze meglepődnek a kérdésen, pedig gyakran a megoldás kulcsa pont ez. Valami a pszichében fenntartja ezt a zavart, mert valami előnye származik ebből. Példának okáért: a férfi, tudat alatt szorong az apaság miatt, hogy szülőként hogyan funkcionál majd. A terápia során azonban kiderül, hogy fél a feladattól” - magyarázta a szakember.

Nem kell mindent a stresszre fogni

Fotó: Olgu Aytac
Fotó: Olgu Aytac

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az erekciós zavar hátterében gyakran emlegetik a stresszt, az időhiányt, a sok munkát, mégis érdemes óvatosan kezelni ezeket a körülményeket, míg nagyon gyakran tényleg ezek tartják nyomás alatt a férfit, sok esetben kifogásként szolgálnak csak, a probléma leegyszerűsített magyarázatai.

Az alkohol az erekció ellensége

Péter (31) erekcióját két dolog akadályozza, az alkohol, illetve, ha szex közben más férfin jár az agya. „Volt egy olyan eset a kék kanapémon, amikor is egy beteljesületlen kapcsolat miatt lankadtam le. Szex közben más férfi járt az agyamban, képtelen voltam az aktuális partnerre koncentrálni. De előfordult már olyan is, hogy annyira részeg és annyira fáradt voltam, hogy semmit nem tudtam csinálni."

Párban könnyebb

Amikor a merevedési zavarral valaki szakemberhez fordul, a legszerencsésebb, ha párja is elkíséri. Legtöbb nő ugyanis összeomlik a problémától, magában keresi a hibát, saját nőiességét kérdőjelezi meg. „Nagyon fontos, hogy a nő ne érezze magát bűnbaknak, tisztázni kell, hogy ő csak segítő lehet a probléma feloldásában.” Meg kell adni a lehetőséget a párkapcsolatnak, hogy megoldja ezt a problémát, a probléma akár lehetőséget is adhat arra, hogy az ember javítson tulajdon szexuális életén.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra