INTIM

Vaginizmus: szex behatolás nélkül

2011. február 22., kedd 18:48

Korosztálytól függetlenül, számtalan nő problémája, hogy a vaginát hirtelen görcs rántja össze, a behatolás pedig lehetetlenné válik. A zavar okáról, gyógyulásról, orgazmusról és közösülés nélkül szeretkező párokról Molnár Tamás szexuálpszichológus mesélt.

A reakció a pislogáshoz hasonlítható, a szem felé közeledő tárgy hatására az ember reflexszerűen lehunyja a szemét, így védve azt. A problémától szenvedő nők nem képesek irányítani a görcsöt, hirtelen alakul ki.

A vaginizmus kortól függetlenül

A nemzetközi szakirodalom alapján a nők 17-20 százaléka küzd a szexuális zavartól, és bár minden korosztály érintett, a 26-35 év közötti nők közül kerülnek ki a legtöbben (54%); pontos adatokkal azonban nem lehet szolgálni: annak ellenére, hogy gyógymód létezik a problémára, rengeteg nő nem fordul szakemberhez, a zavart elhallgatja. Forrás: Womentc

Legsúlyosabb esetben a nő soha nem élt át szexuális közösülést, vagy az minden esetben fájdalommal jár, de előfordul, hogy a fizikai fájdalom helyett egy elementáris szorongás, pánik fogja el, eltaszítva ezzel partnerét.

Vaginizmus és az orgazmus

A zavar tüneteivel küzdő nők közül sokan képesek átélni az orgazmust, szexuálisan aktív életet tudnak élni, ha biztosak benne, hogy irányítani tudják a szexuális együttlétet, vagy tudják, behatolásra nem kerül sor; nincsenek orgazmussal kapcsolatos zavaraik, de az orgazmust közösülés nélkül tudják csak átélni. „Volt egy pár, akik hat éve voltak házasok, amikor felkerestek. Azt mondták, jó a szexuális életük, a harmadik beszélgetés alkalmával azonban kiderült, a nő még szűz, petting és orális szexszel elégítik ki egymást, behatolás nem történik” – meséli a szexuálpszichológus.

Okok, magyarázatok

„A vaginizmus egy felkiáltás: tudattalanul gyerek szeretnék maradni! Testi határaimat védenem kell!” – magyarázza a szakértő. Az átlagnál gyakrabban fordul elő a vaginizmus hátterében gyerekkori, serdülőkori szexuális molesztálás, esetenként nemi erőszak; megesik, hogy nem emlékeznek rá, és csak felnőttként, a terápián tárják fel a kiváltó okokat. A hüvely reflexszerű összezáródása egyfajta védelmi mechanizmus, ami a gyermekként elszenvedett bántalmakra adott megtanult reakció, a test a hüvely görcsével védi a testet a további traumától. A vaginizmus hátterében azonban nem kell, hogy minden esetben szörnyű trauma álljon, sőt. „Tudattalan félelem a felnőtté válástól, anyaságtól, elkötelezettségtől. Bizonytalanság a partnerben. Görcsösség. Ezek mind kiválthatják a zavart” – magyarázza a szakember, de a probléma felütheti a fejét egy fájdalmas szülés vagy súlyos műtéti beavatkozás után is, de sok esetben a pontos ok soha nem derül ki.

Fájdalmas közösülés

A vaginizmus nem összetévesztendő a fájdalmas közösüléssel, melynek nőgyógyászati okai (fertőzés, gomba, baktérium) is lehetnek. A szexuálterápia akkor tud segíteni, ha lelki okok húzódnak meg a háttérben. Például nincs eléggé izgalomban a nő, elégtelen a nedvesedése, vagy közösülés közben egyszer csak kiszárad. A nem megfelelő szeretkezési mód, előjáték hiányossága vagy a közösülés technikája is kiváltó ok lehet, vagy valamely lelki blokk állhat még a szeretkezés útjában.

Létezik megoldás

Míg korábban műtéti beavatkozással próbálták orvosolni a zavart, mert úgy hitték, a hüvely szűkössége a probléma tárgya, addig mára műtéti beavatkozások és gyógyszerek nélkül segítik leküzdeni a zavar reflexszerűségét. A kiváltó okok feltárása mellett érintettek nyugodt és biztonságos körülmények között, támogató partner segítségével gyógyulnak, melynek szükséges része egy olyan tárgy, amit a hüvely megtanul befogadni.

„A vaginizmus pszichoterápiájának, szexuálterápiájának legtöbbször elengedhetetlen része a technikai segédeszközökkel történő gyakorlás, hüvelytágító próbálkozások. Ilyen eszköz lehet a műfallosz, vagy vibrátor, de léteznek hüvelytágító kúpsorozatok is” – magyarázza Molnár Tamás. A gyakorlást addig kell csinálni, míg a felhelyezett kúp vagy segédeszköz mérete eléri a hímvessző méretét, és félelem nélkül be tudja fogadni azt. Ezt követően a partnerrel közösen is lehet próbálkozni, előbb az ujjak, majd a hímvessző behatolásával.

Köszönjük a cikkhez nyújtott segítséget Molnár Tamás szexuálpszichológusnak.

KOMMENTEK

 • 2011.02.22 21:34:18Mivan

  ?

 • 2011.02.22 21:46:06Lord_M_

  komoly és nehéz probléma, különösen ha a másik fél húzódozik a segítségtől ...

 • 2011.02.22 22:45:10negyedfontos sajtos

  hé ! mielőtt megszólalsz, tényleg kéne egy kevésbé szánalmas nick.

 • 2011.02.22 22:54:07ViKtOr

  Ugye ez a zavar a férfiaknál is fellép, a neve fasizmus...

 • 2011.02.23 00:01:22jézusom

  .

 • 2011.02.23 06:18:26Nick Reevers

  ...a nemi/szexuális közösülésen kívül milyenről tudtok még?
  Ez nem olyan, mint "kobra kígyó"?

 • 2011.02.23 08:19:43Plumper_

  bezzeg ha az izgulástól kitágul a nő punája...:-D volt olyan vékony barátnőm (pedig inkább vastag, megtermett nőknek van mély és tág hüvelyük!), akinek barlang nyílt a lába között, ha pucsított, és hátulról raktam be neki. folyosóra dobtam be a banánt, de nem volt para.

 • 2011.02.23 10:19:45magyar bucó

  "A reakció a pislogáshoz hasonlítható, a szem felé közeledő tárgy hatására az ember reflexszerűen lehunyja a szemét, így védve azt."

  A kontaktlencse-használók rövid gyakorlás után leküzdik ezt az alapreflexet.

 • 2011.02.23 18:07:42magyar bucó

  vágtázó halottkém:

  Pl. a miénkben.
  Képzeld, egyes nők azt vették a fejükbe, hogy ők is élvezni akarják a szexet. Ha nem megy, akkor már szexuális problémáról beszélnek.
  Hogy mit nem képzelnek magukról egyesek... :)

Blogok, amiket olvasunk

CsP Lefeküdtünk, mégsem szexeltünk

Levélírónk annyira tiszteletben tartja a lány kérését, miszerint lassítsanak, hogy megpróbál lopakodó üzemmódba helyezkedni az ágyban.

Makronauta Aszalt gyümölcs kompót

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk!

Juhari Zsuzsanna Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt.

Asperger 2.0 Érzelmi vakság

A férjem az alexitímia tipikus tüneteit mutatja – ő sokáig képtelen volt beszélni minden olyan témáról, ami erős érzelmeket váltott ki belőle, és most is csak nagyon nehezen nyílik meg.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés