INTIM

Lehet tudni, hogy egy kapcsolat hosszú távú lesz

2011. február 16., szerda 19:05 |

Dilemma egy kapcsolat kezdetén, hogy vajon mi sül ki belőle. Bár garancia sosincs a folytatásra, összegyűjtöttünk néhány jelet, amelyek fennállásakor okkal reménykedhetünk. A női megérzés pozitív sugallata, a közös hullámhossz, az azonos érdeklődés és értékrend például nem rossz kezdet.

Honnan tudhatjuk, hogy az, akivel egy asztalhoz ültünk, életünk szerelme? Többek közt erre a kérdésre keresi a választ James L. Brooks február 24-én a hazai mozikban is debütáló filmje, a Honnan tudod?, amelyben Reese Witherspoon, Owen Wilson és Paul Rudd szerelmi háromszögét kísérhetjük figyelemmel.

Nem létezik tökéletes válasz, mi mégis megkíséreltük összegyűjteni azokat a szempontokat, árulkodó jeleket, amelyek alapján egy nő vagy férfi már a kapcsolat kezdetén sejtheti, hogy a megfelelő emberrel van dolga. Nem reprezentatív felmérésünk során meglepően sok azonos választ kaptunk.

Sok nevetés, közös hullámhossz

A leggyakoribb és legkézenfekvőbb arra utaló jel, hogy egy kapcsolatnak bíztató jövőt jósolhatunk, ha már az első találkozáskor megvan a feszültségtől, görcsösségtől és kínos hallgatásoktól mentes, közös hullámhossz.

„Ha visszagondolok az első randimra a barátommal, nem mondanám, hogy utána rögtön azt éreztem, ő az igazi, viszont mindenképp újra akartam látni őt, mert nagyon sokat nevettünk már az első alkalommal – mondta Fruzsina, aki már 4 éve van együtt a fiúval. Számára az egyik legfontosabb szempont, hogy a másik szórakoztassa, ha ez nem megy, nem erőlteti az újbóli találkozást.

Sára szerint a leginkább feltűnő jel, hogy amikor együtt van a két ember, repül az idő. „Ha éppen nem beszélgetek, azt sem érzem kínosnak, és nem kell semmilyen különleges program (például mozi, ami agyrém randi szempontjából) ahhoz, hogy jól érezzük magunkat együtt.”

Azonos érdeklődés és egymás iránti figyelem

Kétségtelen, hogy az unalomnál nincs is kegyetlenebb randigyilkos, ebből pedig automatikusan következik, hogy nem árt, ha a másik számunkra érdekes és nem utolsósorban érdeklődő személyiség. Az sem hátrány, ha a jelölttel hasonló az érdeklődési körünk, vagy legalábbis kölcsönösen és őszintén tudunk lelkesedni egymás iránt: „ami eltér, arról érdekesen, szenvedéllyel beszél, illetve érdeklődéssel hallgatja azt, ami a mániám” – vázolta fel Panna az álláspontját.

Mindenképpen jelzésértékű, hogy hol és hogyan ismerkedtek meg, hiszen ez sokat elárulhat a másikról: Judit és Dániel például egy kórusban találkoztak, és már az első pillanattól nagyon jó érzés volt a számukra, hogy ugyanaz a hobbijuk. Juditék sosem gondolkodtak azon, hogy miről beszélgessenek, hányszor találkozzanak, mikor aludjanak először együtt, időszerű-e már bemutatni a szülőknek a másikat, vagy hogy meddig lesznek együtt. „Körülbelül 1,5 hónapja voltunk együtt, amikor fél évvel későbbre befizettünk egy 2 hetes nyaralást - nem is gondolkoztunk olyasmin, hogy korai, vagy hogy akkor még együtt leszünk-e”.

Vera nem szórakozik túl sokat, egyből rátér a lényegre, és biztos van olyan, aki ennek kifejezetten örül. "Félóra után megkérdezem, akar-e gyereket, és hogy melyik országba meneküljünk  világégés/ökokatasztrófa esetén." Verának jelenleg nincs barátja, de mi szívesen örökbefogadnánk.

Humor és fizikai vonzerő

Az általunk megkérdezettek legnagyobb rémálma egy randin a kínos csönd. Az első találkozáskor előfordul, hogy zavarbaejtő pillanatokat kell átélni, ezt pedig a legjobb humorral kezelni. A humor az egyik legjobb mutatója lehet annak, hogy van-e értelme belekezdeni bármi komolyabba. Ildikó legalábbis erre esküszik: „Az elején általában adódik egy csomó kínos szitu, de humorral mindent el lehet tusolni, és ha az rendben van (nem lesz egy-egy vicctől még kínosabb a helyzet), akkor általában működni fog a kapcsolat. Nekem legalábbis ez egy elég jó jel volt eddig. Sokan mondják, hogy fárasztó a humorom, ezért nekem ez egy jó szűrő. Ha egy fiú mellett el tudom engedni magam viszonylag könnyen, az is jó jel”.

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a fizikai vonzalmat sem, hiszen ha ez nincs meg, lehet, hogy nem is vesszük a fáradságot, hogy egy asztalhoz üljünk a másikkal. Az általunk megkérdezett nők többsége nem tért ki külön erre a szempontra, viszont akadtak, akik az elviselhető természetes illat fontosságát hangsúlyozták. A férfiak persze nem zárkóztak el ettől. "Elég egyszerű ember vagyok: ha iszonyú jó a szex, jól néz ki, és képes arra, hogy nyugodtan, csöndben üljön a seggén, akkor this is the beginning of a beautiful friendship" - mondta Iván, aki valószínűleg nem véletlenül jutott erre az álláspontra.

Azonos értékrend mellett sem árt az önismeret

Az értékrend - nagyon úgy fest - egyáltalán nem elhanyagolható elem egy jól működő, hosszútávú kapcsolatban. „Számít és segít, ha családi háttér, neveltetés, gyerek- és kamaszkori élmények terén vannak hasonlóságok, még ha nem is teljesen megegyezőek: nem kell magyarázkodni, nem kell megtanulni egy új nyelvet, hanem a félszavakból is megértjük egymást” – véli Panna.

Fotó: Wiravat Miram Udon
Fotó: Wiravat Miram Udon

„Hosszú távon együtt lenni, és az igazit megtalálni két különböző dolog. Abban hiszek, hogy ahhoz, hogy megtaláljam az igazit, nagyon mély önismeretre van szükségem. Tudnom kell ki vagyok, milyen vagyok, miben hiszek, hova tartok, mik a prioritások az életemben, milyen elképzeléseim vannak a családról, értékekről. Emellett meg kell érezni, látni, sejteni, hogy a kettőnk közti eltérések mértéke kezelhető-e” – mondta Linda.

A puszta női megérzés is jó tanácsadó lehet

Nem ritka az az eset sem, amikor egy nő egyszerűen az első pillanatban el tudja dönteni, hogy el tud-e képzelni valami hosszútávút az illetővel. „Hiszek a női megérzésben, ami akkor működik a legtisztábban, amikor még nem bonyolódtam bele. Érzem, hogy ő az, vagy azt érzem, hogy szuper srác, de valami megmagyarázhatatlanul mégsem stimmel. Minden tökéletesnek tűnik, mégis van valami félsz. Akkor vagy én nem állok készen valamiért, vagy ő, vagy valamiért nem illünk össze”.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.16 19:41:51gregorik

  "valami megmagyarázhatatlanul mégsem stimmel. Minden tökéletesnek tűnik, mégis van valami félsz"

  ilyen félsz szerintem minden kapcsolat elején felmerül, a nagy kihívás pont ennek a leküzdése, kielemzése.

 • 2011.02.16 23:19:36Sadist

  "Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a fizikai vonzalmat sem, hiszen ha ez nincs meg, lehet, hogy nem is vesszük a fáradságot, hogy egy asztalhoz üljünk a másikkal. Az általunk megkérdezett nők többsége nem tért ki külön erre a szempontra ..."

  A világ egyik legősibb és legnagyobb hazugsága, amikor egy nő azt állítja, hogy a külső csak sokadlagos szempont.

 • 2011.02.16 23:21:20Szarazinda

  Ezekkel a női magazinokkal, legyenek nyomtatottak, vagy online, ez a legnagyobb baj. Elhitetik a mai kor lányaival, hogy az élet és a párkapcsolatok tudatosan menedzselhetők, hogy a nehézségek, fájdalmak, csalódások kockázatát racionálisan kezelni lehet, mindenféle stratégiákkal és taktikákkal ezek megszüntethetők, de legalábbis minimalizálhatók.

  És a nők ezt beszopják, és itt csesznek el potenciális kapcsolatokat.

 • 2011.02.16 23:28:25Pista bá

  ajjaj, de bölcs cikk

 • 2011.02.16 23:31:03magyar ember teli szájjal

  Új fogkefét??? Az ass to mouth miatt?

 • 2011.02.17 01:36:45tiriti

  Elég furán hangzik, hogy több ezer év felhalmozott civilizációs tudásával a hátunk mögött ennyire bénánk vagyunk a kapcsolatokban, hogy egyre több a válás, egyre könnyebben váltunk partnert, egyre inkább van igény megmondócikkekre.
  Nem tudom feltűnt-e már valakinek, hogy ahogy egyre terjed az önismeret fontossága, a tudatosság (amely egy konkrét kapcsolatban sokszor hasznos), úgy rosszabbodnak azok a statisztikák, amik a párkapcsolatok minőségét és hosszát mérik. Legalábbis tény, hogy pl. 10 éve a házasságok fele végződött válással, ma már 60% körül járunk, Nyugat-Európa egyes országaiban azon gondolkoznak, hogy bevezetik a határozott időre szóló (pl 10 év) házasság intézményét.
  Hmmmm

 • 2011.02.17 06:52:32Nzoltan

  Az én meglátásom az, hogy ma már nincsenek egymásra utalva a felek, ezért (hamarabb) váltanak. Nem kell megfelelni a környezet vélaményének, hisz a szomszédot sem ismerjük, a szülőknek, mert azok sem annyira tradícionisták már, a barátoknak mert ők úgyis támogatnak benne ha elég drámaian tálaljuk a nekik a szituációt. Csak saját magunknak akarunk megfelelni, hiszen újabban erről szól az élet. A párunk elvárásainak igényeinek csak akkor teszünk eleget, ha még érdekeltek vagyunk a kapcsolat fenntartásában.
  Egy család, két kereset. Mindenki függetleníteni tudja magát a párjától anyagilag. Bár ezért lehet, hogy sok áldozatot kell hozni, ám mikor egy kapcsolatot túl nagy tehernek érzünk, semmi sem drága.

  Előre biztosan semmit sem lehet tudni. Folyamatosan kötünk új ismeretségeket és mindig jöhet egy "jobb". Régen általában ilyenkor nem történt semmi, de mostmár nem olyan magasak a gátak, amit nem lehet megugorni.

 • 2011.02.17 07:47:15waszabi

  tiriti: Ez jó: határozott idejű házasság:)
  Elképzelem, amint egy hivatalban adatlap kitöltése közben kérdezi az ügyintéző:
  - házas? Igen
  - határozott vagy határozatlan idejű? határozott.
  - akkor önnek ez meg ez nem jár...
  Hát, nagyon elindult a humoros fantáziám, köszönöm.

 • 2011.02.17 08:57:23ArgonX

  "Elég egyszerű ember vagyok: ha iszonyú jó a szex, jól néz ki, és képes arra, hogy nyugodtan, csöndben üljön a seggén, akkor this is the beginning of a beautiful friendship"

  Te jó ég. Van ezen a bolygón olyan férfi, aki nem ilyen nőt akar???

  Csoda, hogy nem fejelték meg a női oldalról: "Legyen humoros, jóképű, izmos, jól fizető állása, és szeresse a gyerekeket..."

  És a legrosszabb az, hogy ismerek olyanokat, akik valóban el is hiszik, hogy ilyen van!!!

  :DDDD

 • 2011.02.17 09:03:12=Daniken=

  Elég érdekes, hogy az egész cikkben egy szó nincs arról, ami a lényege lenne a kapcsolatnak: a közös cél.

  Mert anélkül mindenkinek van sajátja, meg saját élete és saját prioritásai, de az alkalmazkodásról, a tanulásról, az elfogadásról egy szó nem hangzik el. Márpedig senkit sem kapunk készen. És aki ebből a cikkből elhiszi, hogy az igaziban minden, azonnal, elsőre passzol..hát az ott ül a mai 24-40 közötti szinglik sorában és nem csoda, hogy fogalma nincs, hogy vajon neki miért nem jó senki sem. Mert olyan kapcsolat sincs, hogy mindent előre megtervezünk és az úgy is lesz. Ugyanis akkor az illető nincs tisztában azzal, hogy egy egyszerű dolog néha percek alatt boríthatja a programot, vagy mást. Ilyen az élet. Aki pedig mindig teljes kontroll alatt tartja az életét, általában egyedül élő, vagy a másik fele mint kiszolgáló egység működik.

 • 2011.02.17 09:20:46Sulace

  Szerintem semmi baj nincsen azzal, ha az emberek tervezik kapcsolataikat. Ha az érzéseik mellett teret engednek az ésszerűségnek, ha valahol tudatosan építik társas kapcsolatukat. Viszont véletlenül se ilyen cikkek alapján tegyék. Az utolsó passzus magyarázat nélkül pl. félelmetesen rossz hatást is kiválthat:
  "Nem ritka az az eset sem, amikor egy nő egyszerűen az első pillanatban el tudja dönteni, hogy el tud-e képzelni valami hosszútávút az illetővel"
  Igen mert van a vágy, ami néha vakságot okoz. Ha valaki komolyabban érdeklődik a téma iránt annak ajánlom az alábbi linket. Számomra hitelesebb.

  [link]

  Az oldalon még sok hasznos cikk olvasható.

 • 2011.02.17 10:38:20clfo

  Fruzsi, Sára, Panna, Judit, Dani, Linda, Iván... Hétről hétre nevek tucatjai kerülnek elő az ilyen típusú cikkekben. Tényleg ennyi, létező személyt kérdezett a szerző?

  Gyanús ez nekem, szerintem valami idegen nyelvű forrásból lett fordítva Joe-ról és Danielről, vagy szimpla agyi szülemények, a meglátásaikkal együtt.

  Ha egyik sem, akkor valaki, pl. a szerző elmondhatná nekem, hogy keresik fel ezeket az illetőket. Kiterjedt ismerős, baráti köre van, akiket lehet bombázni ilyen kérdésekkel vagy mi a módszer?

 • 2011.02.17 10:58:23Rebelde

  az önismerettel semmi baj nincs, jó hogy van, és a legtöbben későn jönnek rá mit/kit is akarnak igazán, ezért válnak el, mert később válik világossá, hogy össze se kellett volna házasodni, az esetek jó részében talán szóba se kellett volna állni a másikkal


  a cikknek talán úgy lett volna értelme, ha olyanokat szólítanak meg (márha nem találták ki az egészet) akik 4 évnél régebb óta vannak együtt,mondjuk 10 20 vagy 30 éve, a Vera meg konkrétan nem normális:)

 • 2011.02.17 12:08:59Johnny Tinenbalm

  "humorral mindent el lehet tusolni" - ó anyám.

  az újságíró és a képszerkesztő katasztrofális, vera jöhet, iván bunkó.

  2011.02.17 10:38:20 clfo

  jaja, a kamunevek nekem is mindig fájnak. igénytelen, "mellesleg" etikátlan munka.

 • 2011.02.17 14:05:41Beautyqueen

  miért kell tudni?
  ha úgy érzem, érdemes mellette maradni, akkor maradok. ha nem, akkor le is út, fel is út.
  csak a nők pörögnek ilyesmin (közülük is a kevesebb önbizalommal rendelkezők) az elkötelezettség/házasság/kapcsolat-fétisük miatt és épp ezzel üldözik el maguk mellől a pasikat. kb onnan lehet tudni, hogy nem mész le kutyába csak azért, hogy melletted maradjon.

 • 2011.02.17 14:44:53stim

  az a női ösztön az valójában a nem tudatosuló testbeszéd vagy pillanatnyi hangulat. Nem kell túlmisztifikálni a dolgokat mertmég a horoszkóp mondja meg, hogy aznap milyen kedved legyen:). Egyébként aki soxor dönt a pillanatnyi hangulata alapján az túl hosszú kapcsolatra nem számítson:)

  Egyébként meg istenments a humorérzék nélküli lányoktól. Merthogy ahhoz is két ember kell.

 • 2011.02.17 14:46:30stim

  én a legnagyobb problémának ma a bizalomhiányt és a túlzott elvárásokat látom. Egészséges önkritika sokat segít a lányoknak belőni, hogy ki illik hozzájuk igazán.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta