INTIM

Szex és iskola: A tanár-diák viszonyt elfogadják a tinédzserek

2011. január 17., hétfő 18:56

Pornó, szexkapcsolat, egyéjszakás kaland, nemi extremitások: egy osztálynyi tinédzser négy felnőtt társaságában arra vállalkozott, hogy érdemi vitát folytat a szexualitás meredek, olykor provokatív és nem könnyű témáiról. A kívülálló számára egyértelmű; lehetetlen a vállalkozás, a fiatalok és a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkatársai azonban rácáfoltak erre, egy nyilvános vitafórumon bebizonyították: a tinédzserekkel igenis lehet és érdemes vitatkozni.

„A fiatalok körében eltérő álláspontok vannak, a vita azonban jótékony hatású lehet. Nem a meggyőzés a lényeg, hanem a véleménycsere. Fontos, hogy a fiatalok ezekről beszéljenek, ebben a beszélgetésben pedig felnőttként, egyenrangú félként kezeljék őket. Ha megfelelő komolysággal állunk a dologhoz, ha hiteles légkört teremtünk, akkor előállhat az állapot, ami a ma este folyamán is érezhető volt: sok esetben olyan véleményeket mondanak, amik az én véleményemet, érdeklődésemet is alakíthatják."

"A cél, hogy folytatódjanak ezek a beszélgetések, hogy minél több helyre eljussunk. A beszélgetéseknek nem az a feladata, hogy megoldást találjunk, sokkal inkább az, hogy a vitaest után ezek a beszélgetések folytatódjanak a fiatalok között. A legnagyobb siker, hogy jobbikosok és romák, heteroszexuálisok és homoszexuálisok normálisan vitatkoznak egymással egy-két pogácsa mellett. Ha ez a beszélgetés tovább gyűrűzik, akkor az már siker. A társadalmi felelősségvállalás számomra erről szól." - mondja Nyári Arnold a Vitaszínház munkatársa.

Ezek olyan témák, amikkel sokan próbálkoztak már a fiataloknál

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ a djuice-szal karöltve tavaly indította el az U26 Vitaszínházat, ahol húsz-harminc fiatal, a színházi társulat elkötelezett tagjainak segítségével, egy szórakoztató, tanulságos és véleményformáló vita keretei között boncolgat egy-egy meredek témát.

A beszélgetést a moderátorok rövid színházi jelenetei szakítják meg, a jelenetek árnyalják a beszélgetést, segítenek a kliséket, sztereotípiákat, szélsőséges hangokat megkérdőjelezni. A jelenetek olyan élethelyzetekben mutatják az embert, amikor tenni kell valamit, dönteni kell, akkor is, ha nincs jó megoldás. Így talán elindulhat egy-egy gondolat, egy-egy kétkedő hang bárki fejében a járható útról.

A vitasorozat talán legkényesebb témaköre, az 'Iskolai pornó és a szexualitás' sem okozott gondot: a fiatalok - a felnőttek tapasztalatát, prüdériáját, erkölcsi akadályait meghazudtolva - összeszedett, átgondolt és nyelvi bravúrokkal fűszerezett mondatokkal fejtették ki véleményüket.

Egyéjszakás kaland - Szex és szerelem két különböző dolog?

A moderátorok által eljátszott egyik jelenet az egyéjszakás szexről szólt: férfi és nő gyorsan egymásnak estek, majd a nő, mint, aki jól végezte dolgát, lekoptatta a fiút és odébbállt. A pár perces jelenet után jöhettek a kérdések. "Szex és szerelem: lehet a kettő egymás nélkül?" - tették fel a kérdést a moderátorok, majd a mikrofon kézről-kézre járt.

"A szex sokkal jobb szerelemmel" - vallotta egy tizenéves fiú, míg egy kortársa a humoros oldaláról közelítette meg a dolgot. "Lehet, hogy nincs benne szerelem, de azért jobb, mint egyedül." Egy szőke lány szerint a szerelem kötöttséggel jár, de ha nincs szerelem, nincs kötöttség sem. De hasonlatokkal is bőven szolgáltak. "A szex olyan, mint a habostorta, a hab nem túl jó a torta nélkül." Aztán egy másik fiú azt kérdezte: "Mi van akkor, ha valakinek nem adatik meg a szerelem?" Valaki pedig bevallotta, ha csak egy másodpercre is, de ő bizony minden lányba belezúg, akivel lefekszik. A kívülálló számára egészen váratlan és meglepő volt, ahogy fiúk és lányok teljesen nyitottan és őszintén vallottak nézeteikről.

A szex megújulása = kapcsolat megújulása

A moderátorok az egyéjszakás kaland után egy másik, kicsit meredekebb jelenetre vállalkoztak, a szexuális extremitások felé vették az irányt. A pár kikötözésről és anális szexről vitatkozott. A fiú szeretett volna új dolgokat kipróbálni, a nő azonban ódzkodott. Vajon mit gondolnak erről a fiatalok?

A szex megújulása vajon egyet jelent a kapcsolat megújulásával? "Kellenek az ilyen kalandok, mert ha nincsenek, megcsalás lesz a vége"- vallotta egy fiú. Vele ellentétben egy lány szerint a kikötözés egészen abnormális dolog, míg egy másik kortársuk humorosan azt bizonyította, nem kell feltétlenül a szex szótárából venni a kifejezések ahhoz, hogy a szexről beszéljünk, véleményét egy éttermi példán keresztül mutatta be: senki nem jár ugyanabba az étterembe huszonöt éven keresztül.

Az utolsó és talán legérdekesebb jelenet egy tanár-diák viszonyról szólt. Kérdés: Nem számít, hogy kivel, csak szeresd, és érezd vele jól magad? A fiatalok meglepő módon, toleránsan nyilatkoztak a kérdésről, a többség szerint van néhány tabu, amit átlépni nem lehet, de alapvetően megértőek azokkal a kapcsolatokkal szemben, ahol nagy a korkülönbség. Az se váltott ki felháborodást, ha a diák, a kapcsolat miatt előnyökhöz jut - például nem vágják meg érettségin. Egy lány azonban azt tartotta ideális megoldásnak, ha működik a kapcsolat, valamelyik félnek el kell hagynia az iskolát.

Nem a meggyőzés a lényeg

A kezdeményezés célcsoportja a középiskolás korosztály, egészen a 25 évesekig, a program azonban minden korosztály számára nyitott, és ha vitázni nincs is kedve valakinek, nézőként egy tanulságos és kellemes előadás szem-és fültanúja lehet, ami megmutatja, a tiniket megszólítani igenis érdemes.

A kéthetente megrendezett vitaestek tematikája

2011. január 26. - Jogodban áll hallgatni! - Lopásról, önbíráskodásról, a rendőrség szerepéről

2011. február 9. - Politicus Hungaricus - Kié a valódi felelősség a politikában?

2011. február 23. - Ki az úr a háznál?- Nemi szerepek 2011-ben

2011. március 9. - Pénzt vagy életet! - A tudás hatalma

2011. március 23. - Ó...ió...ció...áció...globalizáció – magyarságtudat léte, nem léte

Bővebb információkért kattints ide!

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.01.17 21:18:19hallari

    Látom, te aztán megfogtad a cikk lényegét... Manapság egyébként a bulvársajtó híreiből inkább az derül ki, hogy a tanárnők nyomultak rá a fiúkra. A férfi tanárok valószínűleg jobban félnek a pedofília vádjától, hiszen a társadalom ezt sokkal kevésbé tolerálja, míg afölött inkább hajlamos szemet hunyni, hogy csinos 25-30 közti tanerők 16-18 közti fiúkkal kezdjenek viszonyt.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta