INTIM

Minden csakra kihat a szexualitásra

2011. január 12., szerda 18:29

Orgazmus- és merevedési zavar, szexuális kedvetlenség, a nemi identitás megtalálása, és számtalan szexuális probléma szoros kapcsolatban áll a test energiaközpontjainak - csakráinak - működésével. Azok elégtelen működése a nemi életre is rányomja bélyegét, azonban az energiaközpontok gyógyításával a szexuális zavarok is orvosolhatók.

A csakrák a test energiaközpontjai, más szóhasználatban olyan fénykerekek, amelyek a gerinc legalsó pontjától az ember feje tetejéig terjednek, és egymással összekapcsolódva, az óramutató járásával megegyező irányban, kerékszerűen, körbe-körbe forognak. Egészséges működés esetén a csakrák folyamatos mozgásban vannak, és energiát szívnak be az egyetemes energiamezőből, ezzel táplálják az ember testét, lelkét. Ennek a rendszernek a harmonikus működése azonban nem magától értetődő, az energiarendszert számtalan tényező blokkolhatja; az egyik energiaszint gátolja az energia szabad áramlását, felfelé és lefelé is torzulásokat okozva a rendszerben - írja a Love and Health.

A gyász, az állandó stressz, egy traumatikus élmény például hosszú időre kibillenheti a rendszert az egyensúlyból, ami nagyon gyakran testi vagy pszichés megbetegedések formájában ölt testet. Ugyan csak ritkán foglalkoznak a kérdéssel, de az energiaáramlás hibás működésére utalhat a boldogtalan nemi élet is. Ahogy a testi-lelki egészség, úgy a beteljesedett szexualitás is a belső energiarendszer egészségétől függ, és bár egy-két csakra erősebb kapcsolatban áll a szexualitással, a kiteljesedett nemi élethez vezető út a többi csakrán át vezet.

A gyökércsakra

A gyökércsakra a gátnál helyezkedik el, egészséges működésekor a túlélésre, az önmagunkról való gondoskodásra ösztönöz, de ez a fénykerék felel az elemi szexuális ösztönökért is. Alulműködése esetén nem gondoskodunk magunkról - például a táplálkozásról, az alvásról -, nem figyelünk saját testi épségünkre. Ellenkező esetben, ha a csakra túlműködik, túlaggódjuk ezeket a dolgokat.

Szexuális zavarok is árulkodhatnak a csakra diszharmóniájáról: a nők nem tudják megtapasztalni az orgazmust, míg a férfiaknál az energiablokk erekciós zavarok formájában ad jelet. A problémák gyökerét gyakran a szexualitás elfogadásának problémája jelenti: a saját szexuális szükségletek tiszteletben tartása, a szexuális én feltárása, kielégítése nem megoldott.

Szakrális csakra - avagy szexcsakra

A narancsszínű fénykerék az alhasban helyezkedik el, s a szexualitást kormányozza, arra ösztönöz, hogy párkapcsolatot létesítsünk, hogy szexuális örömöket tudjunk adni és befogadni. De ehhez a csakrához tapad a kreativitás, a szenvedély, a haladás és a változtatás ereje is.

Túlműködése esetén hajlamosak vagyunk a szexuális túlkapásokra, túlzásba visszük a nemi örömöt, hedonista életet élünk, alulműködés esetén pedig éppen az ellenkezője lép fel: érdektelenné, üressé válunk, nincs bennünk vágy és életöröm.

A csakra diszharmonikus működése testi szinten is jelentkezik, nőknél legtöbbször menstruációs zavarok, vese- és vizeletürítési problémák, hormonzavarok és orgazmus gondok formájában köszön vissza, a férfiaknál a herék működésében léphetnek fel zavarok.

Napfonat csakra

A sárga színben tündöklő csakra a gyomor területén helyezkedik el, és az erőt, az akaratot, a kontrollt és az eligazodás képességét képviseli. Ha alulműködik, akaratgyengévé, irányíthatóvá, figyelmetlenné és bizonytalanná válunk, túlműködése esetén viszont önkényesek, elnyomók leszünk, kontrollálni akarjuk a másikat.

A nemi élet tükrében a csakra nem megfelelő működése arra utal, hogy nem ismerjük saját szexualitásunkat, nem tudjuk, mi elégít ki minket a szexben, mit várunk el partnerünktől. A szexualitásban a csakra harmonikus működésével a tantrikus szexualitás elsajátítására fogékonyabbá válunk.

Szívcsakra

A szívünknél található csakra tartja egyensúlyban valamennyi energiaközpontunkat: az alsóbb energiaközpontokat kapcsolja össze a felsőbbekkel, a fizikai energiát a spirituálissal. Ennek segítségével vagyunk képesek életben maradni, túlélni, válságokat átvészelni, ez ad biztonságot és gyógyítóerőt.

Kiegyensúlyozott működésű szívcsakrával együttérzők, kedvesek és a szeretetteljesek vagyunk, a szívcsakra alulműködése azonban félelmet és a fullasztó ragaszkodást szül. Amennyiben a negyedik csakra blokkolt, az ember nehezen illeszkedik be a társadalomba, empátiakészsége alacsony, és nehezen létesít őszinte és szeretetteljes párkapcsolatot.

A szexualitás szintjén jelentkező probléma, hogy nemcsak az érzelmek, de a nemiség szintjén sem vagyunk képesek kapcsolódni a másikhoz, őszinte szeretettel, nyíltsággal megélni a testi szerelmet. A csakra helyes működése a tantrikus szex gyakorlataival tartható fenn, a különféle légzőgyakorlatok segíthetnek a megnyílásban.

Torokcsakra

A világoskék színű csakra a toroknál helyezkedik el, a kommunikáció minden lehetséges formáját irányítja. Segít kifejezni érzelmeinket, véleményünket, szeretetünket, az igazság és a belső hang szolgálatában áll. Alulműködés esetén az igazság elhallgatása és összefüggéstelen beszéd lesz az eredmény. Túlműködéskor gyakran hazudunk, ellentmondásokba keveredünk, és sok esetben nem tudunk őszinték lenni.

A diszharmonikus működés torokfájás, fogproblémák, rossz hallás, pajzsmirigyproblémák és különféle addikciók formájában jelentkezik. A csakra megfelelő működésekor az ember szex közben sem fogja vissza magát, hangot ad extatikus érzéseinek, az ágyban sem próbál meg viselkedni, de ez segít abban is, hogy partnerünknek őszintén valljunk gondjainkról, vágyainkról a szexualitásban is.

Homlokcsakra

A két szem között található a hatodik csakra, ami a látás, a képzelet és az álmodozás központja, vagyis segítségével nemcsak fizikai értelemben látunk. A pozitív működésű csakra az intuíció, a víziók és a spirituális jelenségek iránti fogékonyságot adja, segítségével vagyunk képesek észrevenni az élet apró részleteit, a világban és társainkban rejlő valódi szépséget.

Túlműködésekor zavar, depresszió, kényszerképzet, érzékcsalódás, hallucináció kerít hatalmába, alulműködésekor viszont szegényes képzelőerő, vizualizációs problémák léphetnek fel. A csakra hatással van a szexuális funkciókra, zavara akadályozza, hogy a szexualitás szépségét, valódiságát – spirituális értelemben, annak szakrális jellegét – megéljük.

Koronacsakra

A koronacsakra picivel a fejünk teteje fölött található, a leírhatatlan tudás központját jelöli. Segítségével tudjuk, kik vagyunk, merre tartunk, miért vagyunk itt, és mit kell tennünk. Harmonikus működéskor az elengedés, kötetlenség állapota lép fel, ellentétes esetben viszont szomorúság, halálfélelem kerít hatalmába.

csakra megfelelő működésekor lehetővé válik, hogy az ember – átlépve a test határait – megtapasztalja a transzcendens szexualitást. Aki átélte már az állapotot, úgy írja le, hogy ekkor ember és univerzum eggyé válik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.12 20:03:55wmiki

  azért az alsó csakrák jobban érvényesülnek az alsó szinteken
  de nem egyszerű tisztává tenni ezeket az energiaközpontokat

 • 2011.01.12 20:40:54plakatmagany

  régen olvastam ennyi f--ságot, most sajnálom, hogy ennyi időt szántam rá... hogy bírjátok ilyen hülyeségekkel altatni magatokat, jesszusom!

 • 2011.01.12 22:52:12wmiki

  ...mert még soha nem olvastál semmit a kvantumfizika világából

 • 2011.01.13 02:18:35hókuszpókusz

  Miért kell az indexre kitenni az ilyen népbutító cuccokat? Erre van igény? Meg a valóvilágra? Arra jó, hogy páran kihasználják az emberi hiszékenységet és pénzt szerezzenek belőle.

  wmiki: te és a tudomány??? mi a szösz! :D Mesélj!
  Egyébként te ilyenekből élsz? Mik az alapértékek melyek meghatározzák az életed?

 • 2011.01.13 08:05:14Welka

  Hát ettől a cikktől én biztos nem lettem okosabb - s azt hiszem, ez nem csak az én hibám.
  Csak arról nem esik szó, hogy mit lehet/kell tenni egy csakra túl- vagy alulműködése esetén :(

 • 2011.01.13 11:21:35betépett felhasználó

  "és egymással összekapcsolódva, az óramutató járásával megegyező irányban, kerékszerűen, körbe-körbe forognak. "


  na ne!

  amugy jobb lenne kapat ragadni, gatat epiteni, utana kedvessel szeretkezni. nem keleti csakramarhasagok forgasiranyarol okoskodni.

 • 2011.01.13 13:05:50wmiki

  a kommentekről meg az jut eszembe, amikor Semmelweis Ignác kijelentette, hogy a gyermekágyi lázat láthatatlan lények okozzák...

  az egyszerű pórnép akkor is felháborodott, hogy az mekkora marhaság...
  hiába, az index olvasóknak nem feladatuk a gondolkodás

 • 2011.01.13 14:57:53hókuszpókusz

  wmiki: Abból, hogy Semmelweisnek igaza volt, abból sajnos nem következik az, hogy neked is az van :)Éppen az a baj ezekkel, hogy a gondolkodásból hiányzik a logikus kapcsolat és rosszak az alapok. A szándék ettől még lehet jó.

  Te egyébként ilyenekkel keresed a kenyered?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta