INTIM

A túlzásba vitt intimhigiénia csak árthat

2011. január 2., vasárnap 14:19

Intimszappan, törlőkendők, irrigálók, intim spray: se szeri, se száma azoknak a termékeknek, melyek az intim területek illatosítását, tisztítását célozzák. Az allergiás tünetek, irritációk elkerülése érdekében érdemes mértékkel használni ezeket a szereket. Most az is kiderül, kellenek-e ezek egyáltalán?

A nők ma már kényszeresen figyelnek arra, hogy az üzletekben lehet-e kapni a legújabb, ultra felszívóképességű intimbetétet, vagy szuper fertőtlenítő hatású testápoló készítményt. Ezzel kapcsolatosan azonban nem lehet elég gyakran ismételni, hogy a tisztálkodással, éppen ezen az érzékeny területen, könnyen túlzásokba is eshetünk – ami végül, akaratunkkal szemben, nem kívánt eredményekhez vezethet. De nemcsak a nőknek, a férfiaknak is el kellene gondolkodniuk a jelenségen, mivel a kozmetikai ipar, mint célcsoportot, már őket is felfedezte.

Intimhigiénia alatt a nemi szervek, a végbéltájék, hónaljak tisztaságát, ápolását értjük, amire azért van szükség, mert ezek a test kiválasztásának szervei. Az intim testtájakon, a bőr hámlása, baktériumok megtelepedése, széklet, vizelet következtében, szennyeződések keletkeznek, az intim testtájak anatómiája pedig - a bőr számtalan ráncával, gyűrődésével - kedvező feltételeket teremt a szennyeződések felgyülemlésének.

Az intim területeken a bőr nemcsak nagyon érzékeny, de itt helyezkedik el számtalan, apokrin típusú verejtékmirigy is - például a hónaljban . Ezek a mirigyek magas zsírtartalmú, intenzív szagú váladékot bocsátanak ki, és ezek okozzák az individuális illatot. Éppen ezek a speciális testszagok serkentenek némelyeket arra, hogy az intimhigiénia területén túlzásokba essenek, míg mások a tisztálkodást teljesen elhanyagolják, vagy nem megfelelő intim mosakodó vagy tisztálkodó szereket használnak. A fent felsoroltak talán elegendő okot szolgáltatnak ahhoz, hogy a témában mélyebbre ássunk.

Intimhigiénia alapjai

- A hüvely külső részét naponta tiszta, langyos vízzel, elölről hátrafele haladva finoman lemosni (mosdókesztyű, kendő használatát mellőzzük)

- Még fokozott tisztasági igény esetében is kerüljük a túlzott intimhigiéniát.

- A bugyit naponta cserélni - ezzel nem csak a bőrirritációk, de fertőzések és a gyulladások is megelőzhetők.

- 60 fok felett mosható alsóneműt válasszunk, ugyanis a csírák, melyek a kellemetlen hüvelyi fertőzéseket okozzák, csak ezen a magas hőmérsékleten pusztulnak el. A csak alacsony hőmérsékleten mosható fehérnemű öblítéséhez speciális öblítőszerek állnak rendelkezésre.

- Műszálas helyett pamut fehérneműt viseljünk. A pamut légáteresztő, és felszívja a nedvességet, így az intim testterület mindig száraz marad. A korszerű mikroszálas anyagok ugyancsak légáteresztők, és sok esetben 60 fok feletti vízben moshatók.

- A széklet utáni törlést a hüvelytől kiindulva hátrafele végezzük. A széklettel bélbaktériumok kerülhetnek a hüvelybe. Egyes bélbaktériumok, mint például a coli baktérium húgyúti fertőzések okozói is lehetnek. A nők a rövid húgyvezetékek, illetve ezeknek a végbélhez való közelsége miatt fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve.

Alapvető intimhigiénia a nőnek

Az intim testtájak tisztálkodásának területén a nők körében még mindig számtalan félreértés uralkodik. Azonban tény, hogy ezen a területen a kevesebb több lehet, ami annyit jelent, hogy a rendszeres mosdás és a fehérnemű rendszeres cseréje alapfeltétel, speciális szerek túlzott mértékű használata az intim területeken viszont kontraproduktív. A természetes hüvelyváladék egy egészen speciális feladatot lát el: a gombákat és baktériumokat a hüvelyből kimossa, illetve az érzékeny intim területet nedvesen tartja. Ha ebbe a működési mechanizmusba beavatkozunk, könnyen előfordulhat, hogy a hüvely kiszárad, és hajlamossá válik a gyulladásra.

Az intim testrész nyálkahártyáját számtalan mikroorganizmus népesíti be, ezek némelyike a savas környezetért felel, illetve egy nagyon fontos védekező funkciót is ellát. Ennek köszönhetően nem tudnak a kórokozó csírák - mint például az élesztőgombák - megtelepedni. Éppen ezért az agresszív, alkálikus szappanok helyett, melyek a természetes savas védőköpenyt rombolják, pH-bőrsemleges mosdószereket szabad használni.

A túl sok higiénia ártalmas

Még akkor is, ha a reklámok ennek ellenkezőjét sulykolják: az intim tisztálkodásra kifejlesztett, speciális készítmények használata nemcsak, hogy nem szükséges, de teljesen ellentétes hatású. Az intim területek ápolására, tisztítására nagyon sok orvos kizárólag víz használatát javasolja, a víz ugyanis megakadályozza a természetes genitálflóra agresszív anyagokkal történő elpusztítását. A legmegfelelőbb egy rövid zuhanyozás, mivel a hüvely eleve rendelkezik öntisztító funkcióval, amelyhez tejsavbaktériumokra van szüksége. Ha ezeket kimossuk, megzavarjuk a természetes öntisztulási folyamatot, illetve az egészséges baktériumháztartás működését felborítjuk.

Egy korszerű, a mai igényeknek megfelelő intim-tisztálkodási szer nem tartalmazhat szappant, parfümöt és alkoholt, illetve meg kell egyeznie a külső nemi testrészek normál pH-értékével. A hüvelybemenet környékének pH-értéke lényegesen alatta van a normál bőr pH-értékének. Ha erre nem figyelünk, akár a folyékony intimszappanok, a higiéniai kendők, de a normál szappanok is bőrirritációt, allergiát okozhatnak. De a többi intim termék sem kímél jobban: a hüvelyi irrigálószerek elpusztíthatják a természetes hüvelyflórát, de a természetes csíraállományra legveszélyesebb intim spray-k és a fertőtlenítő oldatok is káros hatással vannak a flórára.

Intimhigiénia a menstruációs ciklus alatt

A menstruációs ciklus ideje alatt fokozódik a fertőzésveszély, a betét vagy tampon rendszeres cseréjével azonban csökkenthető a kockázat. Úszás után a tampont és lehetőség szerint a fürdőruhát is azonnal cseréljük le. Szerencsés, ha a ruházat a fentiektől eltekintve is szellős, bőrbarát, és a lehető legmagasabb hőmérsékleten mosható. A kórokozók csak ilyen feltételek mellett pusztíthatók el. Ezeken túlmenően, a megfelelő folyadékbevitel is segít a szervezetbe bekerült kórokozók kiválasztásában.

A vérzés ideje alatt napi többször kell mosakodni – de ekkor is elegendő a tiszta, langyos víz. Aki szívesebben használ tampont, annak ajánlott az első 2-3 napban – a vérzés intenzitásától függően –, a 3-6 óránkénti tamponcsere, ellenkező esetben a baktériumok szaporodását serkentjük. Később már a 4-8 óránkénti csere is elegendő. Az enyhébb napokon speciális, kisméretű tamponokat érdemes felhelyezni, ezek gyakorlati célja ugyanis nem más, mint a gyengülő vérzés felfogása, de méretükből következően nem szívnak el nedvességet a hüvelyi nyálkahártyából - a kiszáradt hüvely ugyanis fertőzésre hajlamosabb. Ha gyulladt a terület, betétet használjunk!

Ezek közül is szerencsésebb a műanyag borítás nélkülit vásárolni. A nedvesség ugyanis összegyűlik a betét peremén, ami a gombák, baktériumok szaporodásához optimális táptalajt biztosít. Az illatosított betétekben lévő illatanyagok a hüvelynyílásnál és a húgycsőnél irritációt okozhatnak.

Szagok és illatok

Az intim testtájékon található nyálkahártyán számtalan mikroorganizmus telepedik meg. Ezek némelyike a savas környezetről gondoskodik és fontos védekező funkciót tölt be. Az intim terület ezen felül számtalan verejtékmiriggyel is rendelkezik, melyek a szagok kialakulásáért is felelnek. Ezek a mirigyek magas zsírtartalmú, intenzív szagú váladékot bocsátanak ki – ezek együttese a személyes illatjellegünket is meghatározza.

Az emberek korábban az egyéni szagok alapján tudták azonosítani meglévő, vagy potenciális partnereiket. Ezzel szemben ma a természetes, egyéni illatainkat mesterséges illatanyagokkal fedjük el, holott az individuális illatjellegnek fontos szerepe van a párválasztásban, ez jelzi, hogy genetikailag illünk-e egymáshoz. A hüvelyflóra összetétele mindenesetre gondoskodik a nők egyedi intim illatáról.

Különböző befolyásoló tényezők hatására – mint a hüvelyi vagy húgyúti fertőzések, stressz, hormonális változások, pubertás, menstruáció, hormonális fogamzásgátlás, terhesség vagy klimax –, a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborulhat. De az antibiotikumok, a túl szűk ruhák, a szauna, az uszoda, a gyógyfürdő, a szexuális közösülés, vagy éppen a nem megfelelő intimhigiénia is megzavarhatja a hüvelyflóra egyensúlyi állapotát, ez befolyásolja a testszagok jellegét.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta