A vérző ínynek nem az erős fogmosás az oka

Az előző részben megtudtuk, hogy magát az ínygyulladást a plakk, vagyis a foglepedék baktériumai által kibocsátott toxinok okozzák, most viszont magad is ellenőrizheted mit jelez fogkeféd és fogselymed.

Te tudod milyen tünetei vannak az ínyproblémáknak?

Az ínyproblémák tüneteit nem nehéz felismerni, persze csak akkor, ha tudod, mit kell keresni. Ha az alábbi három tünet közül akár csak egy is igaz rád, vedd komolyan a problémát.

1. Ha az ínyed vörös és duzzadt, az már az ínygyulladás tünete lehet. Ebben az esetben jobban oda kell figyelned az ínyedre. Mivel az ínygyulladás nem jár fájdalommal, ezért a legtöbben ezt nem ismerik fel, de ha nem kezelik, súlyosabb problémákhoz vezethet.

2. Ha azt tapasztalod, hogy fogmosás közben vagy a fogselyem használatakor vérzik az ínyed, az egyérteműen azt mutatja, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor a legtöbben azt hisszük, hogy talán túl erősen mostunk fogat, de ez a tünet már arra utal, hogy az íny nem olyan egészséges, mint amilyennek lennie kellene.

3. Súlyosabb esetben, amikor az íny kezd visszahúzódni a fogakról, akkor már paradontózisról beszélünk. Sajnos ez az állapot már visszafordíthatatlan. Ha semmit sem tesznek azért, hogy megállítsák az íny visszahúzódását, akkor sérülhetnek a fogakat tartó támasztó- és csontszövetek, ami aztán a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek