HOROSZKÓP

A gondolkodó, az érzékelő, az érző és az intiutív típus

2010. február 4., csütörtök 16:03

asztroleadSámánoknak és boszorkány tanoncoknak nem jön rosszul, ha a fantázia világát, az ott bekövetkező változásokat valósággá formálják. De nekünk, egyszerű képességű földi halandóknak mely képességek segítenek az átmenetek időszakában? Átmenetek konstellációi 2. rész

cikk-tipus-altalanos

A föld elem a tárgyi világot, az érzékelhető, megfogható valóságot, fizikai testünket, az anyag nyújtotta lehetőségeket és korlátokat jelképezi az asztrológiában. Átvitt értelemben mutatja a realitásérzéket, türelmet, kitartást, a lassú növekedésnek, tartós értékek létrehozásának kedvező feltételek megteremtését, a térben való tájékozódás képességét, gyakorlati, esetleg műszaki érzéket, azt az adottságot, melynek révén megkülönböztetjük, mi a megvalósítható és mi tartozik a fantázia birodalmába, ill. annak finom érzékelését, hogy a kívánatos változásokat csak elképzeltük vagy már saját magunk és mások számára is érzékelhető, tapasztalati valósággá formáltuk. Utóbbi készség kifejlesztése különösen a boszorkánypalánták, varázslótanoncok és sámánnövendékek esetében volt kívánatos minden korban, a világ minden táján. A modern európai gondolkodásmódban ebből a szempontból is bizonyos hasadás érzékelhető.

A négy alaptípus

A jungi tipológia a valóság észlelésének és kezelésének megfelelően négy alaptípust különböztet meg.
A gondolkodó típusok (az asztrológiában a levegős jegyűekkel - Ikrek, Mérleg, Vízöntő - mutatnak közösermek_asza_1 vonásokat) gondolataikon keresztül ítélik meg a világot, az érző típus (itt nem ennyire egyértelműek az asztrológiai párhuzamok, a különböző iskolák a vizes, pl. Rák, Skorpió, Halak és a tüzes, pl. Kos, Oroszlán, Nyilas típusokat is ide sorolják), mint neve is mutatja, érzelmi alapokon hoz döntéseket. Rokon-és ellenszenveit nem gondolkozási folyamatok, hanem zsigeri impulzusok, spontán reakciók táplálják. Az asztrológia föld elemével analógiába állítható érzékelő típusnak a világ az érzékelhetőn, tehát színeken, ízeken, hangokon, illatokon, formákon keresztül mutatkozik meg. Velük ellentétben az intuitív típusok (esetükben megint csak megoszlanak az asztrológiai iskolák véleményei, egyes irányzatok a vizes szülötteket, mások a tüzeseket sorolják ide) jóformán nem is érzékelik a külvilág tényeit, hanem a látható mögötti jelenségeket kutatják. Ők azok, akik Michelangelóhoz hasonlóan meglátják a szobrot a kőben, valamilyen helyzetben, emberben rejlő lehetőségeket és kockázatokat, de meglehetősen bumfordin mozognak a fizikai világ tényei között. Rosszul tájékozódnak a térben, nincs sok gyakorlati érzékük, míg az érzékelő típusok szélsőséges változatai csak a megfoghatót veszik észre, de vakok az e mögött rejlő értékekre.
A kétféle érzékelés között nem volt ilyen éles különbség sem az archaikus kultúrákban sem a természeti népek körében. Aki spirituális útra lépett, mágiával, boszorkánysággal akart foglalkozni, vagy sámáni elhivatottságot érzett, még az átlagembernél is otthonosabban kellett mozognia mindkét tartományban.

Csak az gyógyíthat, aki a mérgek mellett ismeri az ellenmérget is

Hasonlóképpen, a leendő sámán „karrierje" az őrülethez hasonló tünetcsoporttal kezdődik, de éppenséggel az különbözteti meg az elmebetegtől, hogy saját magát kikúrálva keveredik ki a válságból. Tanulmányai, majd gyógyítói praxisa csak ezt követően kezdődhet el. Életkörülményeinek köszönhetően pontosan ismernie kellett a természet árnyoldalait is, annak pusztító arcát. Tudnia kellett, hogy valamely növény hatóanyagának mekkora dózisa számít gyógyszernek és mi az, ami már öl, ahogy a mérgekre is ismernie kellett az ellenmérget. Akár saját maga, akár közössége túlélése érdekében is be kellett azonosítania a vihar, földrengés vagy egyéb katasztrófák jeleit is, mint ahogy azt is tudnia kellett, hogyan maradhat életben egyedül a vadonban.
Mindezt azért fontos megemlíteni, mert e „szakmák" és önismereti utak mindegyike kapcsolatban van a Plútó ősprincípiumával (ld. Plútói válságok c. cikksorozat), és így a természetnek azzal a sötét oldalával, amelyet Zeusz / Jupiter olümposzi világára összpontosító társadalmunk a szó szoros értelmében a pokolba száműzött. Márpedig a Plútó és Jupiter szextiljének energiái csak abban az esetben vezetnek el belső gyógyítónkhoz, ha a Halak víz energiái által életre keltett képek és érzelmek áradatát a Bak realitásainak talajáról szemléljük, illetve ezekkel a gyakorlatban is kezdünk valamit. A feladat nem könnyű, hiszen a Plútó nem egyszerűen eltúlozza, hanem a groteszkig fokozza annak a jegynek a vonásait, amelyben épp tartózkodik. A jegy archetípusának mélyén lakozó sötétséget oly módon is felszínre hozhatja, hogy a szélsőségek miatt akár a jegy legnemesebb vonásai is átcsaphatnak ellentétükbe. Mielőtt magára találhatna a Bakban haladó Plútó, először a Nyilas jegyén való átutazása során elkövetett hibákat kell korrigálnia. Mindez fokozatosan igaz a spiritualitás, önismereti utak területeire.

(folytatjuk)

szerzőnk asztrológus

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta