HOROSZKÓP

A pozitív gondokodás árnyoldalai

2010. február 16., kedd 15:30

pozitv_leadA naiv személyiségfejlesztő módszerek által népszerűsített pozitív gondolkodás is kártékony lehet, de az is tény, hogy kellő optimizmussal látszólag vesztes forgatókönyveket is át lehet írni nyertessé. Ha nem így lenne, többek között az asztrológia sem működhetne a személyiségfejlesztés eszközeként.

A sorozat eddigi részei:

tomb-csik-kicsi

Félreértés ne essék, jelen írás sem a hit sokszor csakugyan hegyeket mozgató erejét, sem a lelki képek valóságformáló hatását nem akarja kétségbe vonni, de szeretné megmutatni, hogy a derűlátásnak létezik egy kimondottan destruktív vállfaja. Ez a vállfaj nem csupán nem vesz tudomást az élet árnyoldalairól, hanem igyekszik azt aranyossá kozmetikázni, retteg minden tényleges erőfeszítéstől, problémák esetén pedig olyan ház tulajdonosként viselkedik, aki ha zajt hall a pincéből, felszalad a padlásra és büszkén állapítja meg: egy teremtett lelket sem talált.
Az átmenetileg egyébként tényleg hatékony gyorstalpaló technikáikon alapuló személyiség fejlesztő tanfolyamok, asszertivitás tréningek, menedzser képzők és megannyi más probléma megoldó készséget csiszoló foglalkozás azokhoz a gyógyszerekhez hasonlóan működik, amelyek a tünetek elnyomásával produkálnak látványos eredményeket. A kulisszák mögött azonban folyik az aknamunka, és egyszer csak ismeretlen új tünetek ütik fel fejüket, melyek akár a szervezet teljes összeomláshoz is vezethetnek.

Árnyékos személyiségrészeink ilyenfajta száműzetése egyéni szinteken akár üldözési mániáig fajuló paranoid kórképeket, mániás-depressziós hullám vasutazást eredményezhet Tündérország tartományai és a pokol bugyrai között, kollektív szinten pedig autoimmun betegségek és más, konkrét és átvitt értelemben vett járványok elterjedését.

A praktikum szellemében

Bár a Plútó a Bak jegyében sem zárkózik el a spiritualitástól, a Nyilasbeli vándorútjának nagy ígéretei mellé kézzelfogható, a gyakorlatban is hasznosítható eredményeket akar. Szándékát, különösen az első időszakban a tőle szokásos, radikális módon nyilváníthatja ki.
A tranzitja során kapott, esetenként talán keservesen illúzió romboló leckéknek köszönhetően valószínűleg csak a jelenleg divatos személyiségfelesztési módszerek, mentális technikák töredéke maradhat életképes.

Nevezetesen azok, amelyek lehetővé teszik, hogy akár a legmostohább feltételek között is megőrizzük állóképességünket, hatékonyabbá váljunk, drága külsőségek helyett belső tartalékaink kiaknázását támogatják, a tudatállapot változása fizikai szinten is lemérhető (pl. végre tudunk -e hajtani, és ha igen, mennyire hajlékonyan bizonyos jóga-ászanákat, harcművészeti formagyakorlatot), ill. amelyek révén az anyagon keresztül hatunk a szellemre (pl. alkatunkhoz illő táplálkozás, gyógynövények, masszázs, akupunktúra, akupresszúra, stb. ismerete), a kvantumugrások mellett pedig nagyobb hangsúlyt kapnak a hosszú távú érési, fejlődési folyamatok is.

A külső- belső valóság tárgyilagos érzékelése ily formán a magasabb szellemi síkokra való emelkedés kiindulópontjává válhat. Az olyan testérzetek, zsigeri reakciók tudatosítására építő rendszerek, mint a csi kung, harcművészetek, jóga - pl. nem próbál meggyőzni bennünket az ellenkezőjéről, ha mondjuk „csontjainkban érezzük" a veszélyt. A tőlünk telhető legmagasabb szintű éberséggel , a maguk valóságában tudomásul vesszük a tényeket. Belső erőközpontunkkal kapcsolatban maradva azonban abban is biztosak lehetünk, hogy a külső ingerre a lehető leghatékonyabban fogunk reagálni.


Kíváncsiságból ne merészkedj az árnyak tartományába!

A plútói szelekció egyik brutális, de annál hatékonyabb módszere a spirituális élmények túladagolása lehet, hogy egyszer és mindenkorra elvegye kedvünket tartományai illetéktelen vagy kontár módon történő piszkálgatásától.

A burját - mongol kultúrkör fekete sámánjaiban (a kifejezés korántsem azonos a fekete mágiával, mindössze az alvilág tartományainak megnevezésére szolgál.) , pl fel sem merült, hogy puszta kíváncsiságból merészkedjenek az árnyak tartományaiba. Erlig kán birodalmába ugyanis még azoknak sem volt életbiztosítás lelátogatni, akik alkatukból kifolyólag a Plútó archetípusára voltak hangolódva. Ezek a túlnyomórészt női sámánok tisztában voltak azzal, hogy más típusok képviselőinek még náluk is kevesebb esélyük sem lenne épen, sértetlenül visszatérni a felső világba, ezért csak nagyon-nagyon indokolt esetben, többszöri unszolásra vállalkoztak az életveszélyes túrára.

Érdekes „véletlen", hogy a mai szellemekkel suttogó, reinkarnációs utaztató és a new age valóságelhárítás többi diszletével dolgozó panelsámán képző tanfolyamok egyes résztvevőinek élete a későbbiekben úgy alakul, hogy még konszolidált, civilizációs feltételeink között is szélsőséges, kiélezett, ha nem egyenesen életveszélyes sorshelyzetekbe kerülnek. Ha valóban alkalmasak „hivatásukra", épen keverednek ki az ilyen szituációkból. Mondani sem kell, hogy mindezt nem a tanfolyamokon elsajátított varázsképességeiknek köszönhetik, egyszersmind rendszerint az élménybeszámolótól meg a hasonló foglalkozásoktól is elmegy a kedvük. Ha pedig még a történtek után is ezt az ösvényt akarják járni, tudásszomjukat igényesebb és gyakorlatiasabb jártasságokat adó forrásokból elégítik majd ki.
folytatjuk

szerzőnk asztrológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.16 17:45:58thx1138hu

  Hello kedves szerző!

  A fenti kép nagyon megtetszett. Meg tudod mondani hol találhatnám meg nagyobb felbontásban?

 • 2010.02.16 22:36:35bellerofon

  A díványról a félhomályban halk nyugodt beszéd hallatszik. Férfi vagy nő nem tudni, alakja nem érzékelhető. Ha nem figyelsz oda, szinte nem is hallod, ha odafigyelsz, hangja halkan kúszik a füledbe: altat, de nyugtalanít is. Nem csábít, nem is vágysz hozzábújni, mégis átölel szavaival. A válaszolók, kérdezők vagy akadékoskodók ritka vendégek, talán nem is vágyik rájuk.
  Aztán egy hang mégis megszólal kedvesen és ártatlanul: a kép a falon tetszik, elvinném...

 • 2010.02.17 03:41:33petru

  Nem latok mas kattinthato gombot csak a "valasz"-t. Nem valaszolni akarok a tisztelt hozzaszoloknak, hanem hozzaszolni a temahoz.
  Tulajdonkeppen nem is tartozik a temahoz, de emlitetett a cikkben: az u.n. reinkarnacio. Ez mar annyira divatba jott, hogy kb. kesz tenykent kezelik, mintha egy tudomanyosan (vagy akarhogy!) megallapitott tenyrol lenne szo!

 • 2010.02.17 06:11:10Arruabarrena

  Mozdulaltlan mimikával, kifejezhetetlen türelmetlenséggel szemlélheted világot. Irigyelhető nyugalommal gyűjtöd be egy másik világ élményeit, holott ugyanott jársz-kelsz. Bellerofon, kérdezehtem, mely olvasmányok kötnek le téged, a mindennapjaidban? Tán, nem Proust, és a megtalált ízek hosszú bekezdései?

 • 2010.02.17 11:55:12valakimas

  Érdekes dolog ez a viszonyítás - az élet árnyoldala.
  Az életnek nincs árnyoldala. Élni jó, poztiív dolog alapvetően. A nehézségek felfogása rossz dolgokként pedig csak viszonyulás kérdése a valósághoz, a valóságnak nincs előjele önmagában. Csak események vannak. Általában, amit nehéz, rossz időszaknak élünk meg, arról utóbb ki szokott derülni, hogy volt pozitív hozadéka is jövőnkre nézve. Némi tapasztalat után már megtanulja az ember a nehézségeket kihívásként felfogni, és nem pejoratívan. Jó magyar mondás: minden rosszban van valami jó is. Szóval, én még mindig a pozitív gondolkodás mellett voksolok, mert az vihet előre.Egy ilyen negatív szemléletű országban/népben először ezt kell gyakorolni, ráérünk aztán finomítani. Egy tolókocsiból kikerülő béna esetében is a legfontosabb először, hoyg önállóan tudjon járni, mankó és emberi segítség nélkül, koreográfushoz ráér később is elmenni, ha már csak az a probléma, hogy nem szép a járása:-)

 • 2010.02.17 23:16:10bellerofon

  Arruabarrena
  Végigolvastam a szerző írásait (lásd lent) és kevés hozzászólást találtam. Ez aggasztott! Így igaz, amit írsz a kifejezhetetlen türelmetlenségemről:-)
  Örömmel látom a szép számú új hozzászólást!

 • 2010.02.17 23:54:10bellerofon

  valakimas
  Selymesek a szavaid, jó olvasni őket. A pozitív gondolkodás egy költséges, de megtérülő hobby. Sok energiára van szükség az elkezdésére és a fenntartására. Először a megfelelő forrást kell megtalálni - egyetértek a szerzővel amikor a jógát és a csikungot ajánlja. Ha már elegendő az energia, akkor befektethető a pozitív gondolkodásba. Ezután szerencsés esetben maga a pozitív gondolkodás kezdi termelni az energiát, amiből ha van fölös, érdemes kisugározni. A hozzászólásoddal most ezt tetted, köszönöm, nekem jól esett! Kívánom, hogy ne apadjon ki a forrásod!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta