HOROSZKÓP FÓKUSZ

Veszélyesek az új spirituális mozgalmak?

2010. február 15., hétfő 16:27

Noha minden történelmi kornak megvoltak a maga misztikus mozgalmai, spirituális útkeresői, napjaink vallástörténészei okkult robbanást emlegetnek. A XIX század elején újraélénkült ezoterikus érdeklődés tömegjelenséggé a hatvanas évek popkultúrájában vált.

A sorozat eddigi részei:
Ma változtass!
A gondolkodó, az érző és az intuitív típus

tomb-csik
A 60-as években bekövetkezett ezoterikus érdeklődés robbanásához újabb lendületet adott a Nyilasban haladó Plútó. Az időnként megszállott idealizmus azonban spirituális szárnyalás mellett bőséges vadhajtást is eredményezett..

Az eredetileg az amerikai fiatalok körében kialakult, különböző hagyományok pl. indotibeti vallások- elsősorban a buddhizmus és hinduizmus, sámánizmus, boszorkányság, egyiptomi és más, ókori vallások, a középkori hermetikus hagyomány egyes elemei, pl. asztrológia, kabbalah, stb,  elemeit magába olvasztó és mára már Európában is ugyanennyire népszerű New Age mozgalmak a Vizöntő kor utáni nagy megújulást hirdetik. Az új „popvallás" elképzeléseivel nem csupán az a gond, hogy időnként naiv, sőt komikus, igénytelen módon fejeződnek ki - hiszen sokaknak még így is kiutat jelenthetnek a modern élet káoszából és értelmetlenségéből.

Ezek az eltérő szimbólumrendszerek, történelmi korok, kultúrkörök termékeinek keresztezéséből származó „hibridek" azonban önismeret helyett inkább a valóság elhárítás eszközeként szolgálnak. Fogyasztóik nem csupán azt utasítják el, hogy szembenézzenek problémáikkal, hanem kibújnak a saját magukkal és környezetükkel szembeni felelősség alól is. Ez már önmagában sem túl szerencsés, de a személyiség legarchaikusabb, egyszersmind leghatalmasabb és legveszélyesebb energiatartományaihoz is utat nyitó szimbólumok és technikák nukleáris katasztrófához hasonló tragédiákat okozhatnak, még ha nem is fejtik ki olyan látványosan a hatásukat.

A hagyományok ereje: mindenkiben isteni erők szunnyadnak

Tartozzanak bármelyik kultúrkörhöz is, az ezoterikus hagyományok múltbeli feladata a rejtett, titkos, azaz okkult tudás átadása volt. Azt a nézetet vallották, hogy mindannyiunkban isteni erők szunnyadnak, valódi mivoltunkat megismerve ismét rájuk találhatunk, ily módon meghaladva az anyagi világ feltételeit. A hosszú távú cél: visszatérni a lét ősforrásához, az anyagi formák, külsőségek, korlátok leküzdése után egyesülni az istenivel, de addig is, különböző pszichomentális technikák révén magasabb rendű tudatállapotokat elérni és így más módon hozzáférhetetlen tudásra, készségekre, erőkre szert tenni. A korábbi részekben említett, mostoha természeti feltételek között ezek nélkül talán nem is maradhattak volna életben. Létfontosságú volt tehát, hogy az intuitív meglátások a gyakorlatban is megállják a helyüket, illetve a külső változások a belső tartományokban is előidézzék a kívánt hatásokat.

A tudás megszerzése keveseknek sikerült

A tudás megszerzése tehát nem csak jól meghatározott keretek között zajlott, hanem jelentős, az adott kornak, kultúrának megfelelő nehézségekbe ütközött és csak igen keveseknek sikerült. Akár szervezett formában (pl. titkos társaságok), akár még egy ennél is szűkebb körben (pl. mestertől tanítványig) történt is az átadás, a beavatást keresőnek elméleti felkészültségen túl többnyire kemény próbatételeket is ki kellett állnia, állhatatosságát, türelmét, alázatát, elszántságát, állóképességét, lelki erejét és hasonló erényeit bizonyítandó.

„Probate spirite"- azaz vizsgáld meg a lelkeket, hogy a Sátántól vagy a Szentlélektől jönnek- e - javasolta a középkori, latin bölcsesség, ahogy a különféle sámánista hagyományok vagy a még mai napig is élő, indo- tibeti tradíciók is gondosan, empirikus módszerekkel is ellenőrzik: egészséges élményekről van- e szó. E tesztek alapjául egy - egy adott kultúrának megfelelő, huzamos időn (tehát évszázadok ha nem évezredek) keresztül megbízhatóan működő, mestertől tanítványra hagyományozott technikák képezték.

A mostanság népszerű személyiségfejlesztő - és megvilágosodás tanfolyamok esetén azonban nem csupán felületességük , összetákoltságuk kifogásolható, hanem az, hogy a tudattalan mélyén lakozó, archetípusos, elemi ösztönenergiákat aktiváló szimbólumok jelentéstartalmát is felülírják, vagy rosszabb esetben már nem is ismerik. A jelenség az ókori mítoszok, legendák témáit „modern feldolgozásban" tálaló filmekben és rajzfilmekben is tettenérhető, melyek még inkább elidegenítettek lelki gyökereinktől, vészhelyzetekben riasztócsengőként működő és túlélőkészleteinket automatikusan aktiváló ösztön energiáinktól.

Ezzel egy időben bizonyos, olykor még a foglalkozást vezető számára is beláthatatlan folyamatokat is elindíthatnak, amelyek hatása az átmeneti zavarodottság előidézésétől a személyiség teljes és visszafordíthatlan széteséséig terjedhet.

folytatjuk

szerzőnk asztrológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.16 12:14:25Gaga

  Helló !
  Nos röviden.A párommal 4 évet voltunk/vagyunk együtt.
  Ő hisz az asztrologiában, amivel kezdetekbe nem is volt gond,ameddig kölcsönössen tiszteljük egymás hobbijait.(Én végletekig tiszteltem)
  A gondok ott kezdődtek,amikor jókedvűen elment az asztrologusához,majd 2órai beszélgetés után már egy olyan ember jött haza aki teljessen meg volt győződve róla, hogy én megcsalom.
  Majd később (kb 2év) jött egy kis látó,aki szintén a megcsalás fele írányitotta a figyelmét.(Utána meg a nem létező partneromhoz akart elvinni szembesítésre.
  Most úgy néz ki,hogy elhagy.mert az asztrológusa szerint más utat kell bejárnia.
  Persze az ember türelmes vele, hátha kinővi,és rájön a szeretet,összetartozás nem ezen múlik.
  Akkor kérdem én,hogy is van ez az asztrológia???
  Lehet ,hogy én egy egyszerű gondolkodású ember vagyok, de ez nekem magas

 • 2010.02.17 16:50:46Kiss Kati

  Kedves Gaga,

  Ahhoz, hogy tárgyilagos véleményt alkossak történetedről, jó lenne ismerni a másik oldal – tehát partnered –álláspontját is, továbbá az is érdekes lenne megtudni, mi módon jutott asztrológusa erre a következtetésre.

  Sztorid kétségtelenül elkeserítő…egyszersmind elgondolkodtató, de szerintem nem az asztrológia egészével, hanem egyes művelőivel van a gond. Partnered valószínűleg szinasztria- képletet kért, azaz egy, testi, lelki, érzelmi összeférhetőségeteket vizsgáló elemzést. Ennek és egyáltalán, egy horoszkóp elemzés letőségeiről és korlátairól részletes infot találsz honlapomon, amelynek elérhetőségét korábbi cikkeimbe linkelve is megtalálhatod (pl. A kozmikus tanító mester leckéi, A rettegés foka, stb.), de a Díványban is tervezek róla bővebben írni.

  Dióhéjban csak annyit, h. az asztrológia eszköztára valóban nagyon hatékony, nekem is sokat segít mindennapjaimban, viszont csak lehetőségeket és hajlamokat állapít meg. Hogy ezek milyen formában konkretizálódnak, az az egyén neveltetésétől, környezetétől no és szabad akaratától is függ. Nem ismerem képleteteket és szerencsére nem vagyok „látó” sem )) így csak annyit tudok valószínűsíteni, h. a vmilyen alkati összeférhetetlenség tűnhetett fel horoszkópjaitokból.

  Ez azonban megcsaláson kívül sok más módon is megnyilvánulhat, mint ahogy helyzetetekben így is történt. Ilyen esetekben az asztrológusnak nagyon óvatosan kell fogalmaznia - magam is azt teszem -, hiszen elhamarkodott kijelentéseivel tönkre is tehet egy kapcsolatot. A megfelelő színvonalon művelt asztrológiának egyébként sem az a feladata, h. ilyen kérdésekben döntsön.

  Másik lehetőség, h. maga az asztrológus sem mondott ilyesmit, partnered értett félre vmit. Ha kapcsolatotoknak voltak hajszálrepedései, a hallottak „indokul” szolgálhattak a szakításra is, esetleg ő maga keresett, akár tudattalanul is ilyesfajta ideológiát. Mint említettem, nem ismerem az illetőt, de mint cikkemből is kiderül, mielőtt gyakorlati lépésekre, fontos döntésekre szánnánk magunkat, érdemes tapasztalati úton is letesztelni megérzéseinket, esetleg más forrásokból is tájékozódni.


  Úgy tűnik, ezt párod elmulasztotta megtenni. Talán érdemes lenne felhívnod rá a figyelmét, neked pedig azt tanácsolnám, gondold végig alaposan, valóban olyan jól működött-e kapcsolatotok a közelmúltban is, ha pedig kiürült, okos dolog-e harcolni érte, vagy mindkettőtöknek az a jobb, ha menni hagyod.

  Bízom benne, hogy mégis sikerül kisimulnotok.

  Kiss Kati

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta