Kalifornia a cápauszony-kereskedelem betiltását tervezi

A kaliforniai törvényhozás a cápauszony-kereskedés és birtoklás betiltását tervezi, hogy véget vessen a cápák kegyetlen megcsonkításának. A világ legtöbb országában tiltott az a halászati módszer, amely során csak az állatok uszonyát használják fel.

Akik számára ismeretlen a cápák megcsonkítása, azok képzelje el azt, ahogy a kifogott, de még élő cápa uszonyait lemetszik, és az állatot hagyják megfulladni a fedélzeten vagy visszalökik a tengerbe, ahol az lassan kivérzik. A lenyesett uszonyból készítik a hagyományos kínai cápauszony-levest, aminek tányérjáért akár 40 dollárt is adnak egy-egy jól menő étteremben.

Számos aktivista szót emel a cápák legyilkolása ellen: Tara Kirk, olimpiai úszó és Gordon Ramsey, sztárszakács is köztük van. Ramsey még Costa Ricába is elutazott, hogy saját maga tudósítson a véres szokásról. Ahogy az egyik rakparton sikerült a hivatalos vezetőjüket lerázni, Ramsey ezernyi napon száradó cápauszonyt fedezett fel az ottani épületek tetején. Mikor tulaj emberei lefülelték, a szakácsot benzinnel locsolták le és a rendőrség megérkezéséig falhoz állítva, puskákkal tartották sakkban az egész stábot. „Ez egy milliós üzlet, ami teljesen kontrollálatlanul zajlik.” nyilatkozta Ramsey a Daily Mailnek. „Az orvhalász bandák megerősített, szögesdróttal és fegyveres őrtornyokkal körülvett helyekről irányítják a tevékenységüket.”

A törvényjavaslatot Paul Fong és Jared Huffman demokrata politikusok terjesztették be - írja az Ecorazzi. A cápauszony-kereskedelem már tiltva van a Hawaii szigeteken, Oregon és Washington államban is rövidesen szavaznak hasonló törvények életbe léptetéséről. A „Sharkwater” című dokumentumfilm szerint évente 100 millió cápát ölnek meg; legtöbbjüket csak az uszonyukért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra