GASZTRO RÖVIDHÍR

Kalifornia a cápauszony-kereskedelem betiltását tervezi

2011. február 17., csütörtök 15:02

A kaliforniai törvényhozás a cápauszony-kereskedés és birtoklás betiltását tervezi, hogy véget vessen a cápák kegyetlen megcsonkításának. A világ legtöbb országában tiltott az a halászati módszer, amely során csak az állatok uszonyát használják fel.

Akik számára ismeretlen a cápák megcsonkítása, azok képzelje el azt, ahogy a kifogott, de még élő cápa uszonyait lemetszik, és az állatot hagyják megfulladni a fedélzeten vagy visszalökik a tengerbe, ahol az lassan kivérzik. A lenyesett uszonyból készítik a hagyományos kínai cápauszony-levest, aminek tányérjáért akár 40 dollárt is adnak egy-egy jól menő étteremben.

Számos aktivista szót emel a cápák legyilkolása ellen: Tara Kirk, olimpiai úszó és Gordon Ramsey, sztárszakács is köztük van. Ramsey még Costa Ricába is elutazott, hogy saját maga tudósítson a véres szokásról. Ahogy az egyik rakparton sikerült a hivatalos vezetőjüket lerázni, Ramsey ezernyi napon száradó cápauszonyt fedezett fel az ottani épületek tetején. Mikor tulaj emberei lefülelték, a szakácsot benzinnel locsolták le és a rendőrség megérkezéséig falhoz állítva, puskákkal tartották sakkban az egész stábot. „Ez egy milliós üzlet, ami teljesen kontrollálatlanul zajlik.” nyilatkozta Ramsey a Daily Mailnek. „Az orvhalász bandák megerősített, szögesdróttal és fegyveres őrtornyokkal körülvett helyekről irányítják a tevékenységüket.”

A törvényjavaslatot Paul Fong és Jared Huffman demokrata politikusok terjesztették be - írja az Ecorazzi. A cápauszony-kereskedelem már tiltva van a Hawaii szigeteken, Oregon és Washington államban is rövidesen szavaznak hasonló törvények életbe léptetéséről. A „Sharkwater” című dokumentumfilm szerint évente 100 millió cápát ölnek meg; legtöbbjüket csak az uszonyukért.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta