Emberkísérlet: bebarnultam, mint Pumpedék!

Amikor először néztem be az RTL Spike-on a Pumpedék című műsorba, megigéztek a látottak és csak úgy kapkodtam a fejem. Mi történik? Van egy teljes (szub)kultúra, ahol nincs nagyobb sértés annál, mint hogy "fehér vagy, össze vagy esve"? És vannak, akik életvitelszerűen fújatják magukat barnítóval? Ezt azonnal ki kellett próbálnom!

Hisz Pumped Gabó nem tévedhet. Úgyhogy mondhatni, példát vettem róla, és a hóvégi utolsó ötezresemmel bejelentkeztem egy UV-mentes barnításra (költhettem volna még fehérjeporra is, de attól még nem leszek barnább sajnos, azon meg nem segít semmi pár nap alatt, hogy nem vagyok kigyúrva). Szóval belevetettem magam a netes keresgélésbe, majd választottam egy szimpatikus kozmetikát, ahol egyébként UV-mentes barnításra is van lehetőség. Korai dátumra kaptam időpontot – ezek szerint nem tolonganak tömegek a barnítókban?  –, és már mentem is!

Mielőtt indultam, azért kicsit utánanéztem a dolognak: oké, eddig tuti kő alatt éltem, de tényleg egy percig sem foglalkoztam ezzel a lehetőséggel. Pedig tökéletes megoldás az olyanoknak, mint én, azaz azoknak, akik barnulás helyett leégnek még a szoláriumban is, vagy meg se fogja őket kicsit se. Itt minden kiderül, de dióhéjban a lényeg: a spray, amivel lefújnak 4-8 óra alatt fejti ki hatását, azaz a benne lévő DHA-tól, vagyis dihidroxi-acetontól bebarnul a bőr legfelső hámrétege. Amikor napon sütkérezel, az alsóbb rétegek melanintermelésétől leszel barna, ez UV-védelmet is nyújt, de mivel itt csak a legfelső réteg színe változik, az UV-védelem minimális: tehát lehetsz szép barna a fújástól, alatta még mindig rommá éghetsz.

Ha nem tudod, kiről van szó:

Pumped Gabó netcelebként indult, miután az Index kiszúrta tánctudását a Balaton Soundon. A Velveten pornós múltjára derült fény, majd fogalmam sincs, mivel tengette elmúlt éveit a gyúráson kívül, de a médiában akart elhelyezkedni. Ez össze is jött neki, mert most tavasszal realityt kapott az RTL Spike-on (vetítési időpontok, adatok a Port.hu-n.), ami nem sima proliparádé, és amin nem kéne kiakadni, mert állítólag sok fiatal így él.

Pumped Gabo
Pumped Gaboinstagram

Egyébként nemrég Gabó Semjén Zsoltot szavalva gyúrt, akárcsak később Pumped Bazsó (igen, ez vicc).

A DHA-t, ami elvileg nem károsítja az egészséget, egy bronzosítóval együtt fújják rád kézi kompresszoros festékszóróval. Utóbbi azonnali barnaságot eredményez, ezért fontos, hogy a kezelő nehogy egy helyen duplán fújjon, máshol meg semennyire. A lényeg: miután felfújták rád a színt, pár perc alatt megszáradsz és jó barna leszel, de bő, lehetőleg sötét színű ruhákat kell felvenned, hogy ne dörzsölődjön le rólad a ruha, illetve ne legyen foltos a kedvenc fehér blézered. Amíg rajtad van a bronzos fújadék – keveréktől függően 4-8 óra –, addig kerülni kell az izzasztó tevékenységeket, nehogy elfolyjon a szín, az első zuhanyozás után pedig is óvatosan kell törülközni és bőségesen kell hidratálni. Ugyanis lehet, hogy a DHA elvileg nem ártalmas, de tapasztalatom szerint nagyon szárítja a bőrt.

A fújás ára 3-5 ezer forint között mozog az egész városban, nagy különbség tehát nincs. Nekem úgy jött ki az 5 ezer, hogy a 6 létező árnyalatból a 4-est kértem (4500 forint), és lemostam a sminkemet a helyszínen (300 forint), plusz adtam borravalót (200 forint). A profik vehetnek direkt UV-mentes barnítás utánra kifejlesztett tusfürdőt és testápolót, de abból indultam ki, hogy valószínűleg Pumpedék sem erre költik a pénzüket, úgyhogy jó lesz az is, ami otthon épp van.

És akkor a lényeg

Maga a lefújás kb. 10 percet vett igénybe, nem kellemetlen, sőt egész szórakoztató. Az már kevésbé, amikor a ragadós bőrödre próbálod felrángatni a bő ruhákat és rájössz, hogy a napszemüveget se kéne felvenni, mert akkor lehúzza az orrodról a barnítót. Ráadásul pont jelenésem volt egy sajtóeseményen, ami tele volt ismerőssel, és ők persze remekül szórakoztak. Hogy min? Mutatom:

Fújás előtt, sminkben, fújás után közvetlenül, tele bronzosítóval.
Fújás előtt, sminkben, fújás után közvetlenül, tele bronzosítóval.divany.hu

Durván barna voltam, annyira, amennyire még soha (és igen, inkább mégis felvettem a napszemüveget). Miután rendesen körberöhögtek és megkaptam, hogy 10 évet öregedtem, majd körbefotóztak a haverok, mint valami különleges látványosságot, hazabuszoztam. Ha valamit ajánlhatok kezdő UV-mentes barnulóknak, az az, hogy a barnítás után azonnal húzzanak haza és ne találkozzanak senkivel! Üldögéljetek otthon bő fekete macinaciban és várjátok, hogy leteljen a 4-8 óra!

Mivel én a 8 órás formulából kértem késő délután, még a barnítóval feküdtem le aludni: jelentem, nem fogtam össze az ágyneműt, de a másnap reggeli zuhany nagyon jól esett. Főként, hogy addigra már a bőröm is bebarnult és még a kulimász is rajtam volt. Konkrétan úgy néztem ki, mint aki testépítő versenyre indul full bebronzosítva.

Zuhanyzás után viszont elképesztő jó színem volt, nem volt túl sötét, se egyenetlen, kicsit természetellenes ugyan, hogy a hónom alja és a tokám pont olyan színű, mint a karom, de ez tulajdonsága, nem hibája a rendszernek. Annyira jó volt a végeredmény, hogy sokaknak fel sem tűnt, hogy valami drasztikus változáson mentem volna keresztül, mások megdicsérték a színem, azt hitték, nyaraltam, ide is teszek egy képet, hogy bebizonyítsam, nem volt a végeredmény kínos (és Pumped Gabónak igaza van, barnának lenni menő):

Másnap
Másnap

Az ígéret szerint a barnaság bőrtípustól függően 7-10 napig marad, de persze a végén már inkább foltokban, mint dekoratívan. A második és harmadik nap szuper volt az eredmény, ha eseményre – például esküvő – barnulnál, inkább ezt ajánlom, mint a szolizást, hiszen ez ugye egyáltalán nem káros, meg nem kell hónapokig kitartóan járni, 10 perc és kész!

Azért azt még meg kell említenem, hogy második nap este ismét lejött rólam egy adag bronzosító és futásnál harmadik nap elfolyt rajtam a festék (erről lesz kép alább), plusz a fehér ingem nyakát is befogtam kicsit, valószínűleg azért, mert a lelkemre kötötték, hogy ne dörzsöljem a bőröm tusolásnál és törülközésnél se, valamint mindig kenjem be magam testápolóval, így nehezebben jött le a bronzosító.

Barnán valamiért elkezdtem nagyon jól érezni magam – lehet, hogy így hatott rám a Pumpedék megnézése, el is mentem sportolni és többet mosolyogtam. De tényleg. Viszont annak ellenére, hogy még télen sem panaszkodhattam száraz bőrre, most úgy húzódott a felső hámrétegem, hogy legszívesebben egyfolytában hidratáltam volna magam. Bekentem magam testápolóval és máris száraz volt a bőröm, folyton húzódott, viszketett, de persze nem akartam vakarózni, nehogy lejöjjön a színem foltokban. Futásnál könyökhajlatban kicsit elfolyt a színem, törülközés helyett csak itatgatom a bőröm, és tényleg nincs annyi testápoló, ami elég lenne. Cserébe tök szép a bőröm és tökéletes a barnaságom – úgy 4-5 napig. Így néztem ki a festés harmadnapján (jobbra):

Előtte-utána: most már a fehérségem tűnik természetellenesnek.
Előtte-utána: most már a fehérségem tűnik természetellenesnek.Kaszás Tamás

Utána elkezdtek foltok képződni rajtam (például a hónaljnál, a mellkasomon, illetve a nyakamon), és egyre több helyen dörzsölődött le a színes felső hámrétegem. Egészen furcsa volt, ahogy előbukkant a fehér színem, már teljesen elszoktam tőle.

A hetedik naptól már inkább takargatom a foltjaim, és ez még a 11. napon is így van. Nem tudom, mikor leszek egyenletesen fehér, de az tuti, hogy nem maradok örökre foltos. Nehezen tudom elképzelni, mi lenne, ha most visszamennék fújatni: azt hiszem, hogy előbb le kéne testradírral szedni a foltokat, hogy ne legyen az új barnaságom egyenetlen.

Viszont jó hír, hogy az arcom nem foltosan kopik, hanem egyenletesen fehéredett ki, alig észrevehetően, szép átmenettel kábé a 10. napra. Itt van pár kép a karomról, hogy jobban el tudd képzelni, mit jelent a foltos kopás:

Ha a képre kattint, láthatja, hogyan kopott meg a karom a 7. és 11. napra!
Ha a képre kattint, láthatja, hogyan kopott meg a karom a 7. és 11. napra!

Összességében

Jó kis emberkísérlet volt az UV-mentes barnítás. Az első pár órában meg voltam ijedve rendesen, de valójában nem volt mitől (ráadásul egy csomó havernak szereztem pár vidám percet). Szép eredményt lehet elérni ezzel a technikával, esküvőre, különleges alkalmakra abszolút tudom ajánlani a dolgot annak, aki szeretne leégés nélkül és gyorsan, természetes színűre bebarnulni.

Hosszabb távon viszont nem tudom elképzelni, hogy úgy nyomassam ezt a barnasági őrületet, mint Pumpedék: nem az eredmény, hanem a száraz bőr és a foltos hámlás miatt. Macerás folyton testápolózni, kényelmetlen a húzódó bőr és ahhoz azért drága ez a technika, hogy hetente elmenjek lefestetni magam.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek